Parade

Posted on

Hebben jullie ook zo genoten van The Cadets? Ze mochten dinsdag 20 januari meelopen in de Inaugural Parade in Washington. Obama werd die dag beëdigd tot de 44ste president van de Verenigde Staten. Groot feest dus in de stad met heel veel ceremonieel vertoon. Een vaste traditie is een grote parade door de stad die eindigt bij het Witte Huis waar de kersverse president de korpsen toewuift. Omdat ik er zelf -heel toevallig- ook was, kon ik het niet laten om even te gaan kijken. “Ik ben er nou toch”, dacht ik hoopvol. Welnu, mijn bezoekje aan de parade liep uit op een behoorlijke teleurstelling.

Om maar gelijk bij het belangrijkste te beginnen, ik heb ze wel eens beter gezien. The Cadets speelden een flauw arrangement van zo’n eng Amerikaans nationalistisch deuntje. Het klonk ielig en het sloeg ook totaal niet aan bij het publiek. De rijtjes stonden niet recht en de houdingen waren verschillend. Daarnaast vielen The Cadets ook helemaal niet op, eigenlijk was het gewoon een saai, bordeaux rood korps wat voorbij liep. OK, ik stond op erg grote afstand (wie niet), daardoor was de impact al nul komma nul, maar met zoveel toeters en trommels had ik iets meer spektakel verwacht. Gelukkig hebben ze meer verstand van showtjes lopen (en pitversterking). Ik denk dat het lag aan de kou en het lange wachten. Zowel deelnemers als publiek moesten uren wachten voordat de parade begon en het was ongelofelijk koud. Daar wordt niemand vrolijk van.

Zo’n mars is eigenlijk niets voor een drum & bugle corps. Daarvoor moet je bij de highschoolbands en de militaire korpsen zijn. Die maakten wél wat los bij de toeschouwers aan de zijkant. Die highschoolbands zijn zooo grappig en groot, heel groot. Ik heb een korps voorbij zien komen met ik geloof wel vijftig tuba’s Vrolijke uniformen en swingende pasjes. Hoog marcheren, laag marcheren, toeters bewegen van links naar rechts, allemaal gelijk, helemaal leuk. Pittige, frisse arrangementen. Ook de militaire korpsen doen het goed. Amerikanen zijn zo trots op hun militairen, dus er werd heel wat afgejankt om me heen toen er weer zo’n strak detachement voorbij kwam. En wat zijn er een hoop militaire korpsen in de VS en wat zijn ze stuk voor stuk rete-strak. Nogmaals, daar valt een drum & bugle corps als The Cadets, toch niet de minste, volledig bij in het niet.

Verder was de parade één grote carnavaleske toestand. Vrouwen met grote jurken, astronauten (en weer beginnen ze om me heen te brullen), steelbands, clowns; het enige wat ik nog miste waren de praalwagens en de confetti. Hoe Obama het heeft gevonden? Ik heb geen idee, ik kon ‘m niet zien. Het was sowieso al een drama om het gebied in te komen. Hekken, afzettingen, agenten, nog meer hekken, nog meer afzettingen, nog meer agenten. Pasjes, tickets, nog meer pasjes, het was me wat. Er was geen doorkomen aan en delen van de route waren onbereikbaar, waardoor er ook opvallend weinig publiek stond. Op de plek waar Obama in een warme glazen kooi stond, was helemaal geen publiek te vinden. Obama heeft de parade trouwens helemaal volgehouden, in tegenstelling tot Bush die na een uurtje weer aan de thee ging. Nee, de nieuwe president zwaaide naar alle muziekkorpsen die het land rijk is. En het duurde en duurde en duurde, nog nooit zo’n lange parade gezien. Heb het zelf ook niet zolang volgehouden. M’n tenen vroren eraf en mijn collega begreep al helemaal niet waarom ik dit wilde zien. “Vind je dit leuk”, zei hij met een vies gezicht. Ik kon niet ontkennen dat het inderdaad een beetje tegenviel. Tijd voor een lekkere steak van een kilo per stuk.

Overigens was de Amerikaanse TV al lang afgehaakt, geen enkele zender heeft de parade integraal uitgezonden. Alleen fragmenten, of zo’n klein kadertje rechtsboven in de hoek, terwijl commentatoren druk doorbabbelen over de nieuwe president. Ik geef ze groot gelijk. Het was een beetje suf en veel te langdradig, zeker voor Amerikanen die na twee minuten al verveeld zijn.

Lachwekkend was het hysterische gedoe van Duitse TV-ploegen. Bij The Cadets loopt namelijk een Duitse jongen, hij speelt volgens mij mellophone. Nou, dat vinden ze in Duitsland natuurlijk ‘super super geil!” Die jongen werd echt gek van de aandacht. ARD, WDR, ZDF, RTL, hij heeft ze allemaal te woord gestaan.

Achteraf hoorde ik dat The Cadets veertig duizend dollar hebben moeten betalen om aan de parade mee te mogen doen. Veertig duizend dollar betalen om in een optocht te mogen lopen! Ik had liever gezien dat ze dat geld hadden gebruikt om bijvoorbeeld een Europese tour te financieren. Zonde van het geld, wél Obama gezien, dat dan weer wel.

A.P.