Nieuwe website

Posted on

“WOW”, dat was mijn eerste reactie toen ik een paar maanden geleden het ontwerp zag van de nieuwe website. Inmiddels ben ik er al aardig aan gewend, want als lid van het tevens vernieuwde webteam zit ik alweer een tijdje te werken op de nieuwe webstek. Ik kan natuurlijk niets anders zeggen dan dat ik supertrots ben op het nieuwe huis van Jubal op het wereldwijde web. Ook de AP’tjes hebben weer een vaste plek gevonden met een puik logootje en een overzichtelijke index. Het voelt direct als vertrouwd en ik hoop dat jullie het met me eens zijn.

Het was voor m’n collega wel een heel gedoe om alle 199 columns te migreren naar de nieuwe site. Het is aardig gelukt, maar toch zitten er her en der nog wat foutjes in. Die moeten er allemaal handmatig worden uitgehaald, een leuke klus voor iemand in de gevangenis lijkt me. Verder konden helaas de reacties onder de oude columns niet overgezet worden. We zullen ze wel bewaren in het archief, maar zijn dus openbaar niet terug te lezen. Best jammer, soms ook niet. Daartegenover staat dat het wél weer makkelijker is geworden om te reageren. Geen rare anti-spam software meer, waar je afgestuurd wiskundige voor moet zijn, maar gewoon het simpelweg overtikken van een brei cijfers en letters. Naar de tellers achter de AP’s moet je niet te veel kijken, die kloppen ook niet meer helemaal.

Maar ach, wat maakt het uit, het gaat natuurlijk om de inhoud! En daarin gaat ook iets veranderen. Ik zal wat vaker gaan werken met linkjes in m’n column. Om een voorbeeldje te geven: Als ik het heb over een persbericht van het Wereld Muziek Concours, dan kan je –zoals je ziet- op het betreffende woord klikken om het met eigen ogen te zien. Zie het als een extra service, gewoon helemaal gratis. In tijden van economische crisis toch een mooi cadeautje? Het maakt het weer iets interactiever en dat past wel bij de nieuwe site. Verder blijft alles bij het oude. Zolang het leuk blijft, blijf ik schrijven en voorlopig blijft het leuk!

Wat ik helemaal geweldig vind, is dat AP een soort visueel broertje krijgt. Webcollega Peer gaat zeer regelmatig strips maken, exclusief voor de nieuwe site. Inspelend op actuele thema’s over het wereldje waarin Jubal actief is. De eerste staat erop en ik vind ‘m nu al hilarisch. Kortom, een geweldige toevoeging waar we als Jubal trots op mogen zijn. Want een strip voor een drumcorps-website is volgens mij uniek!

Jullie merken het, ik ben helemaal heppiedepeppie en compleet in m’n nopjes met www.jubal.org. Maar een site valt of staat bij regelmatige verversing. Al ziet de site er nog zo mooi uit, als er geen bal gebeurt, blijven mensen heel snel weg. Nou waren we al redelijk actief, maar dat kan alleen maar beter. Zo is bij mij spontaan het idee ontstaan om een actueel camp-report te gaan maken. Tijdens het paascamp van Jubal in Someren gewoon dagelijks de site updaten met foto’s, filmpjes en verhalen. Als dat in Italië en de VS lukt, dan moet dat in Someren ook wel werken. En zo zijn er bij collega’s nog tal van anderen ideeën om de site spannender te maken.

Ik vind dat wij als webteam best de ambitie mogen hebben om in Nederland de best gelezen amateur-muziekkorps-site (vijf keer de woordwaarde) te worden. Geen idee hoe je daar achter moet komen, maar alleen de ambitie is al mooi toch? Wij zijn er klaar voor! Let the games begin!

A.P.