Crisis

Posted on

Welkom bij de tweehonderdste A.P. Ja, jullie lezen het goed, in een kleine vijf jaar heb ik tweehonderd columns bij elkaar geschreven. Een bescheiden schouderklopje is op z’n plaats. Ik ben aan het werk, maar m’n vrouw is thuis om alle bloemen in ontvangst te nemen. De oplettende lezer zal zijn opgevallen dat er in de index maar 192 A.P.’s staan, tijdens de migratie naar de nieuwe site zijn er een paar verloren gegaan. Gelukkig zijn die weer gevonden en zullen binnenkort worden toegevoegd. Neem dus van mij aan, het zijn er echt tweehonderd, op naar het eerste lustrum in juli van dit jaar.

Verder is er weinig reden tot een feestje. Al maanden worden we vermoeid met berichtgeving over de kredietcrisis en de heftige recessie die daaruit is voortgevloeid. Wie dacht dat het verenigingsleven niet getroffen zou worden door al die economische ellende komt bedrogen uit. Vooral binnen de sportwereld vallen nu al rake klappen. Of je nou praat over voetbal-, zwem- of judovergenigingen; ze hebben allemaal grote problemen. Vaste sponsors lopen van de één op de andere dag weg. Huishoudens gaan bezuinigen en schrappen een aantal lidmaatschappen . Financiële actie komen niet of nauwelijk van de grond en allerlei sporttoernooien worden afgelast wegens een gebrek aan geld. Drama!

Gelukkig zijn er in het sportwereldje tal van organisaties die nu keihard aan het werk zijn om het leed te verzachten. Pasklare oplossingen hebben ze ook niet, maar ze zijn er wél mee bezig. Noodfondsen worden aangelegd en het NOC-NSF (die club van Erica) heeft zelfs een crisis meldpunt ingesteld waar alle noodleidende clubs nu terecht kunnen. De organisaties zijn druk bezig met allerlei scenario’s om hun achterban door de crisis te loodsen.
Ons muziekwereldje telt ook talloze organisaties. Te veel, in mijn ogen. Maar in deze tijd geldt; hoe meer hoe beter. En wat doen al deze organisaties voor de clubs? Vrijwel niets. Alleen de Christelijke Bond Show en Drumbands organiseert volgende week een symposium in Marum (om het –in het kader van de bezuinigingen- lekker centraal te houden). Chapeau! Er zal daar gepraat worden over de consequenties voor muziekverenigingen. Want wie denkt dat de crisis ons muziekwereldje zal voorbij gaan heeft het natuurlijk helemaal mis. Niet alleen de sportwereld heeft te maken met sponsors en lidmaatschappen, datzelfde geldt voor muziekverenigingen. Daar is echter altijd veel minder aandacht voor, want sportclubs zijn stoer en fanfares niet.

De signalen komen al binnen. Onlangs was er het jaarlijkse congres van de 25 toonaangevende muziekkorpsen in Nederland. Op een enkele uitzondering na, gaf vrijwel iedereen aan te merken dat het aantal optredens dit jaar duidelijk achterblijft. Wie op de taptoelijst van dit seizoen kijkt, ziet dat er nog best veel taptoes worden gehouden, maar die zien er toch heel anders uit. Alleen plaatselijke bands worden nog uitgenodigd, aangevuld met slechts één landelijke topper en dat moet het dan maar weer zijn. Tuurlijk komen er genoeg uitnodigingen binnen. Maar dat is voor allerlei wazige muziekfestivals van Mongolië tot Peking. We zijn van harte welkom, maar we moeten wel alles zelf betalen. Dream on… Ook komen er berichten binnen (lekker vaag) dat diverse intrumenten-fabrikanten endorsement-contracten uitstellen, niet verlengen of zelfs afzeggen. Als overmaat van ramp wordt ook de subsidiekraan vrijwel overal dichtgedraaid. En ik kan je één ding verzekeren; het wordt de komende tijd alleen nog maar erger.

Wat doen inmiddels al onze trouwe bonden, organisaties, federaties en koepels? Helemaal niets. Heb eens gezocht op diverse sites. Op de site van de almachtige KNFM moet het woord kredietcrisis nog worden uitgevonden. Heren, wakker worden, er is iets aan de hand!!!! De Kunsfactor (Unisono), nog zo’n clubje dat jaarlijks tonnen sudsidie ontvangt waar wij nooit iets van terug zien. Nu kunnen ze echt iets doen. Maar helaas, ook op hun site geen letter over de economische problemen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Zo denkt het WMC nog steeds dat de hele wereld dit jaar naar Kerkrade zal komen. Ze hebben nu uiteindelijk (iedereen wist het al maanden) moeten toegeven dat de deelname van Amerikaanse korpsen toch wel wat zal tegenvallen. Let op mijn woorden: de afzeggingen vanuit Azië, Europa of waar dan ook gaan binnenstromen. Een plan de campagne van het WMC om dit tegen te gaan? Ik lees het nergens, de heren hebben het drukker met stickers plakken op maar liefst twee vrachtwagens. Misschien gebeurt er bij al deze organisaties achter de schermen genoeg, maar het wordt nu tijd (als het al niet te laat is) om ermee naar buiten te komen.

En in de tussentijd? Tja, gewoon doorgaan. Lekker repeteren, kritisch kijken naar de uitgaven, mensen proberen te behouden, actief de boer op gaan voor optredens, enzovoort, enzovoort. Er komt een moment dat we met z’n allen een biertje drinken en tegen elkaar zeggen: “ Weet je nog, die crisis in 2009, 2010 en 2011?”) Als ik alleen naar m’n eigen clubje kijk, blijf ik positief. Wij hebben in 98 jaar al heel wat oorlogen, rampen en crises overleefd, daar kan deze ook nog wel bij. We gaan ons gewoon storten op “Goochelaars en Geesten” , misschien komt er nog een miraculeuze oplossing uit de hoge hoed.

A.P.