Dag des Oordeels

Posted on

Nou mensen, bijna is het zover. Het seizoen gaat beginnen, voor de één tijdens een zelfgeorganiseerde presentatiemiddag/avond, voor de ander op Koninginnedag. Voor het eerst het uniformpje aan, voor het eerst voor publiek. Zenuwachtige nieuwe leden, zenuwachtige staffleden, hoe pakt het uit, hoe wordt er gereageerd? Ik kan echt niet wachten om m’n eigen clubbie te zien “goochelen” op het Statenplein. Maar ik ben natuurlijk ook heeeel benieuwd hoe de rest het doet. Want de verhalen zijn lovend, de winter was weer geweldig en fantastisch. Tuurlijk, eerst zien dan geloven, keiharde bewijzen wil ik zien en dan gaan we pas oordelen. En de Dag des Oordeels komt nu akelig dichtbij.

Helaas zijn de vrienden uit Hilversum dit jaar niet op de taptoe in Dordrecht te vinden. Ik had gehoopt op een lange traditie, maar daar denkt het oranjecomité kennelijk anders over. Jammer, jammer, jammer, misschien heeft het te maken met het karige showtje dat ze vorig jaar brachten. Door problemen konden ze toen maar een klein deel van de show laten zien en dat is niet leuk voor een organisatie, ook niet leuk voor het corps zelf trouwens. Hoe dan ook, het was een leuk sfeertje de afgelopen twee jaar. Want Jubal en Beatrix op één evenement, dat trekt veel drumcorps-fans en die kennen elkaar allemaal. Onder het genot van een biertje en de zon werden het twee mooie jaren. Maar ja, ik zal dit jaar dus nog effe moeten wachten totdat ik het grootste Drum & Bugle corps van Europa (ahum) kan aanschouwen. Waarschijnlijk pas op het WMC, ach… dan heb ik iets om naar uit te kijken.

We zullen het moeten doen met Juliana, want die zijn wél op het Oranjestad Muziekfestival (wisten jullie dat het zo heet?) in Dordrecht. En dat bedoel ik natuurlijk niet negatief, het is misschien wel net zo leuk! Ik weet uit eigen ervaring dat met de Zeeuwse vrienden best een feestje te vieren valt. Ik heb nog maar weinig gezien en gehoord van Juliana, maar ik ben ervan overtuigd dat Juliana dit jaar wederom een geduchte tegenstander is. Het programma klinkt me nog wat abstract in de oren, maar dat is heel erg 2009 en iedereen doet het. Verder kunnen we in Dordrecht ook nog genieten van de Rijnmondband, de Euroband en De Bazuin, toch zeker niet de minsten in het wereldje. Allemaal druk bezig met hun WMC-jaar (toch?), dus dat kan meer één ding betekenen: volle bezetting en een nieuwe frisse show. (Twee dingen dus eigenlijk.)

Vorig jaar was ik ziek op deze prrrrachtige dag, dat was ik dit jaar niet van plan. Het wordt nog buffelen ook de dertigste. Eerst in aller vroegte naar het stadhuis, waar we ons met pijn en moeite door de aubade moeten worstelen om vervolgens te genieten van een puik Jubalconcertje. Daarna effe lunchen en snel door naar het Statenplein (dat kan rollend) voor de taptoe. En dan zijn we er nog niet, neeeee… voor het eerst in jaren mogen we ’s avonds nog een keer de kunsten vertonen op taptoe Zoetermeer. De leden mopperden aanvankelijk; “Zijn we ’s avonds niet vrij?” Nee, terug naar vroegâh, zoals het hoort op een échte koninginnedag. Gewoon knallen, meters maken!

Drie keer Jubal op één dag, dat valt nauwelijks te overleven. In Zoetermeer ontmoeten we weer een paar collega’s, zoals Con Spirito en Harpe Davids. Kortom, er valt weer genoeg te schrijven op 1 mei. Iedereen veel plezier op deze heugelijke dag. Leve de koningin, hoera, hoera, hoera!!!!

a.p.