Strijden

Posted on

Jubal doet dit jaar aan maar liefst vijf wedstrijden mee. Drie keer DCN, één keer DCE en dan natuurlijk nog het WMC (u weet wel…..). Jaja, het mag wat kosten beste mensen. We zijn niet de enigen. Het ene na het andere korps schrijft zich in voor wedstrijdje hier, wedstrijdje daar. Met als resultaat een overvol wedstrijdseizoen. 2009 wordt dus een strijdbaar jaartje, geen tijd voor geneuzel op taptoe weet ik veel, nee het gaat om de keiharde punten en dat brengt nu al een bepaalde druk met zich mee.

Zo worden de verslagen over de korpsen steeds kritischer en de korpsen dus nerveuzer. Ik lees dat mijn geliefde Advendo “er nog lang niet is”. Huh? Dat is onmogelijk! Ze hebben een kritische beoordeling gehad van een Korpsmuziek-recensent tijdens Taptoe Thialf. Sowieso al knap om in die rampzalige galmhal iets te horen, maar wát de recensent hoorde, maakte op hem weinig indruk. De nieuwe show van Advendo heet “Elements of Time”, en ik voelde ‘m al aankomen: “het heeft nog heel wat tijd nodig”, aldus de gevatte recensent. Vermakelijk, had ‘m zelf kunnen verzinnen. Op de site van Advendo zijn ze het -opvallend genoeg- eens met de kritische beoordeling en dus zal er nog hard aan getrokken moeten worden om op het WMC hoge ogen te gaan gooien.

Overigens krijgt in datzelfde verslag Percussion Unlimited er ook flink van langs. Deze percussiongroep heeft z’n indoor-wedstrijdseizoen alweer achter de rug en buikt nog wat uit met een schnabbeltje hier en daar. De groep uit Loon op Zand heeft veel prijzen gewonnen, maar wist het publiek in Heerenveen niet te bekoren. Volgens schrijver begreep het publiek er weinig van, waardoor na het laatste gebeuk slechts een twijfelend applausje klonk. Overigens wordt door zelfde schrijver de fietsband uit Opende als succesnummer gedefinieerd, dus nou weet ik weer niet wat voor waarde ik moet hechten aan de kundigheid van deze persoon. Hoe dan ook, korpsen kunnen hun borst natmaken. In dit strijdbare jaar zal er extra kritisch gekeken worden, met minder nemen we geen genoegen.

Ook supporters maken zich op voor een ware battle! Na het grote succes van Jubal vorig jaar, zetten ook collega-korpsen supportersbussen in naar de DCE finals in Kerkrade. Kennelijk was de oranje verrassing een doorn in het oog en dus komen er nu ook blauwe en rode verrassingen. We kunnen een ware strijd verwachten in Vak A, de F-site van DCE. Het vak was binnen acht uur uitverkocht, niet zo moeilijk met drie grootafnemers, maar toch! Hier zullen spreekkoren klinken, gaan de oorverdovende toeters van hand tot hand en zullen de meest prachtige clubliederen (“Jubal, Jubal, Jubal”) ten gehore worden gebracht. Ik zit er tussen met m’n oranje trainingsjack dat ik speciaal voor de gelegenheid uit de kast trek.

Organisaties lachen zich natuurlijk een scheur in de broek. Het DCN contest in Huizen bijvoorbeeld, eind juni, dat stroomt gewoon volledig vol. Daar hoeven de heren niets voor te doen, ze komen gewoon! De inschrijfdatum is weliswaar verstreken, maar dat weerhoudt bijvoorbeeld Jubal en Juliana er niet van om alsnog het inschrijfformulier erbij te pakken. Gelukkig doet DCN niet moeilijk (doen ze noooooit), en zijn de korpsen van harte welkom. De hele top 4 (van de 4) is daardoor compleet in Huizen, dat wordt smullen geblazen.

Maar als eerste gaat de strijd over een paar weken losbarsten in Goes (Hoes voor intimi). Kan er helaas niet bij zijn, moet er echt weer eens effe tussenuit. Hoe dan ook, ’t wordt de start van een glorieus seizoen. En dat de beste maar mag winnen.

a.p.