Nog een keer…

Posted on

Nog een keer dan maar. Alweer een week geleden werd in Den Bosch een hele mooie taptoe georganiseerd door de jubilerende muziekvereniging Amantius. Amantius is een hele oude muziekvereniging, al 25 jaar oud, en heeft een hele geile show op muziek van die prrrrachtige Shakira. Een mooi en stevig korps dat zich kan meten met de grote der aarden. Dit korps had dus de moed en lef om een jubileumtaptoe te organiseren. Het werd een prachtige avond met enkel en alleen top-korpsen uit het hele land. Er waren zelfs korpsen die helemaal uit Friesland kwamen om een show te geven in het sfeervolle stadion De Vliert. Ik ben er ook geweest en het was een fantastische dag. Ook werd er bier verkocht, dus jullie zullen het begrijpen; ik kon af en toe de verleiding niet weerstaan. En zonder drank, geen klank.

Ook was er een streetparade in het centrum van de stad. Daar deden, naast de taptoedeelnemers, de volgende korpsen aan mee: De koninklijke Harmonie uit ’s-Hertogenbosch, echt heel goed. De Orthense Harmonie uit ’s-Hertogenbosch, helemaal top. De Jeroen Bosch Verkennersband uit ’s-Hertogenbosch, lekkerrrrr. De TNT Harmonie uit ’s-Hertogenbosch, super! Show en Marchingband Cornu-Copiae uit Waalwijk, wow! Muziekvereniging Sint Cecilia uit Rosmalen, helemaal top. De Sint Cathrien Harmonie uit ‘s-Hertogenbosch gaf een magistraal concert op de parade. Stuk voor stuk, gevestigde namen met een geweldige reputatie. Neem nou een Cornu Copiae, wie kent ze niet. Deze prachtige band viert volgend jaar z’n jubileum en ik denk dat dit een supertof feest in exotische sferen zal worden.

Waarom ik een taptoe bezoek? Nou, heel simpel. Bij Jubal is alles zo perfect dat er geen fluit meer aan is. Tijd voor een beetje afleiding met een aantal collega-toppers, inclusief Amantius natuurlijk, want zonder Amantius geen toptaptoe, want een toptaptoe was het met enkel en alleen de toppers uit heel Nederland, inclusief Friesland. En wees nou eerlijk? Ik kan op m’n vrije zaterdag ook thuisblijven, uit het raam staren en zitten mijmeren over asymmetrische figuren. Nee, dan kan je het beter live gaan bewonderen en dat alles onder de deskundige leiding van Jack Schiffelers. Ik las ergens dat deze man al honderd keer het WMC heeft gepresenteerd. Nou, dat kan natuurlijk niet, het WMC wordt namelijk maar één keer in de vier jaar gehouden, dus dan zou Jack nu minimaal vierhonderd jaar moeten zijn. Hij ziet er misschien wel oud uit, ondanks z’n hippe stropdas, maar vierhonderd jaar? In ieder geval heeft deze bekwame man respect opgebouwd en respect is iets prachtigs! Respect! (Iets waar AP alleen maar van kan dromen! Zo!)

De taptoe begon met een voorstelling van alle korpsen, wat een spektakel was dat zeg! Alle korpsen kwamen op, gingen staan en liepen daarna weer af. Dit alles duurde slechts anderhalf uur, dus dat was genieten geblazen. Daarna begon Exempel, hun naam is afgeleid van het dorpje waar ze vandaan komen; Empel. Samen maakt dit Exempel uit Empel. Wat een mooie start van deze taptoe, lekkere muziek, mooie, kleurrijke uniformen; het enthousiasme spatte van het veld af.

Pasveer was ook fantaaastisch, al tijdens de presentatie van alle korpsen maakten ze veel indruk door met een dodenmars op te lopen, waardoor het programma al direct een half uur uitliep. Dit maakte echter niet uit, hoe langer we Pasveer kunnen zien lopen, hoe beter natuurlijk. Tijdens de show doen ze hele spannende dingen met grote trommels. Ik las ergens dat ze vijf grote trommels hebben. Nou, dat is dus helemaal fout, het waren er zes. Deze persoon kan echt niet tellen, schande! Verder wordt er vrolijk doorgefluit in de show van Pasveer, want wie zegt fluiten, die zegt Pasveer. Beste Pasveer, heel veel succes op het WMC, ook namens Jack.

Ook Advendo was van een ongekende klasse. Ze hebben een nieuw uniform, echt schitterend. Het is zwart met wit! De leden rennen allemaal heel hard op het veld en doen net of ze elkaar gaan raken, maar dat doen ze natuurlijk niet. De muziek is een feest der herkenning, een soort Radio 10 Gold. Om dat het zo lekker in het gehoor ligt, zou ik over vier jaar een WMC-show maken met de beste muziek van de afgelopen acht jaar.

En dan Amantius, tja wat moet ik daar nou over schrijven. Woorden schieten te kort….

Op de tribune zaten heel veel mensen, jong, oud, vuilnisman, of saaie ambtenaar, het maakte allemaal niet uit. Het was één groot klapfestijn. Behalve toen Beatrix kwam, daar valt echt niet op te klappen. Maar dat is Beatrix hè! De tribune veranderde in één grote gevangenis, dat gevoel van opgesloten zitten, de bevrijding, de uitzichtloosheid, al die emoties sidderden door m’n hele lichaam. Sidderen, dat is ook het juiste woord bij de show van Adest Musica. Het klinkt uit mijn pen misschien raar, maar ik vond dit optreden helemaal top, vooral het nabootsen van echte musketiers was heerlijk om te zien. Wat een prachtig schouwspel.

Na een lekker appel en een peertje was het tijd voor K&G. K&G brak de tribune af, vond Jack ook, maar dat deden natuurlijk ook alle andere korpsen, want iedereen was zo goed. Tot slot nog even de conclusie. Ik vond Exempel echt heel goed, Pasveer was ook al zo goed, ik vond Advendo ronduit goed, dat geldt ook voor KenG, Beatrix en Adest Musica. Amatius was natuurlijk ook goed. Weet je wat? Ik vond jullie allemaal even goed!

Zo, ik hoop dat jullie dit een leuk stukje vonden, het smaakt in ieder geval naar meer. Ik denk dat ik aanstaande zaterdag naar de DCN Taptoe in Huizen ga. Dat is een wedstrijd voor drumcores. Drumcores doen eigenlijk hetzelfde als de traditionele korpsen, maar dan een stuk ingewikkelder en ze hebben er veel meer rotzooi voor nodig. Gelukkig vinden de leden van drumcores zichzelf helemaal geweldig, dus dat belooft een ingewikkelde, maar hopelijk zwoele avond te worden.

Allemaal bedankt voor het lezen en tot de volgende keer maar weer.

Een muzikale groet, ook namens Jack,

A.P.