Vlekken

06 juli 2009

AP

Langzaam maar zeker begint iedereen vlekken in zijn nek te krijgen, want eindelijk gaat het beginnen: Het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Jubal moet optreden op de mooiste dag van het WMC, namelijk de eerste zaterdag als ook de spectaculaire opening zal plaatsvinden in een bomvol Parkstad Stadion. Ik ben voor de verandering eens in de reglementen gedoken en kom tot een paar opzienbarende conclusies. Zo weet ik nu al dat Jubal meer punten gaat behalen dan Pasveer, K&G en Advendo bij elkaar! Knap hè?! Jubal komt namelijk uit in de Corps Style class van de show-wedstrijden en daar gelden nieuwe regels. Er zijn zeven juryleden die allemaal op twee onderdelen bejureren, voor elk onderdeel kan je maximaal honderd punten behalen, in totaal dus 1400 punten. Kijk, dat is nog eens lekker. Hoe meer punten hoe beter, zeg ik altijd maar. Terugrekenen naar het oude, vertrouwde 100-punten systeem is ter strengste verboden, op straffe van paukenstokslagen, wat een vergelijk met de Showband class, maar ook met het verleden onmogelijk maakt.

De Corps Style class waar Jubal in uitkomt kent slechts acht deelnemers, verdeeld over vier weekenden, dat is dus niet heel erg veel voor zoiets groots als het WMC. Andere deelnemers in onze klasse zijn onder andere Beatrix, Marum, Juliana, Die Tamboerijnen en nog een paar Thaiwanezen met onuitspreekbare namen. Er zijn nog wel meer Corps Style-achtige deelnemers maar die komen uit op donderdag 30 juli als de WAMSB-wedstrijden worden gehouden, 16 korpsen doen daar aan mee; van de Fanfarezug Potsdam tot Millennium uit Italië. Snappen jullie nog hoe het werkt? De beste tien van de WAMSB-wedstrijden worden weer toegevoegd aan de “normale” showwedstrijden van het WMC in het laatste weekend.

Ook nieuw is dat de dagprijzen zijn afgeschaft, die mooie koperen paukjes (staat er ook nog één in ons clubhuis) worden dus niet meer uitgedeeld. Eigenlijk wel terecht, op relatief ‘ zwakke’ dagen gingen mindere korpsen er met deze mooie dagprijs vandoor, terwijl veel betere korpsen in een sterk weekend naar huis gingen met een ferme handdruk en een diploma. Daarvoor in de plaats is een mooi prijzenpakket samengesteld. Als we aan het einde van de vier weken bovenaan staan in onze klasse, krijgen we een vaandel, gouden prijs, oorkonde én 3500 euro op onze rekening bijgeschreven (zijn de bussen direct weer terugbetaald), de zilveren prijs staat garant voor 2500 euro en de derde plaats krijgt 1000 euro. Natuurlijk zijn er ook weer medailles, want een WMC zonder medailles kan natuurlijk echt niet. Met andere woorden: houd zondag 2 augustus vrij! Misschien moeten we nog effe terug om te cashen.

Korpsen repeteren zich in deze periode helemaal scheel. Jubal repeteert niet één keer in de vier jaar hard, maar altijd al hard, ieder jaar weer. (Iedere vrijdagavond en zaterdag van 09:30 tot 17:00 plus een intensief trainingkamp met Pasen). Nog eens extra extra repeteren speciaal voor het WMC wordt wel erg veel extra zeg maar. De zaterdag van ons optreden (wat pas ’s avonds om half acht is) wordt nog wel keihard gewerkt in de omgeving van het stadion, dat dan weer wel. Het leidt tot opgetrokken wenkbrauwen bij collega’s van andere korpsen als je dit vertelt. Zo was ik vorige week donderdagavond met een paar Juballers bij een soort WMC-uitzwaai-avond van Pasveer in Leeuwarden. Daar leeft het WMC veel meer dan bij Jubal. Speciale WMC T-shirts, supportersbussen en dus deze WMC-avond. Alle onderdelen van Pasveer waren aanwezig in een bomvol stadion, echt prachtig om te zien hoe zo’n club toeleeft naar het almachtige WMC. De hele Pasveer-familie was er en die is groot! De Music Kids hadden een schattige om-op-te-vreten WMC-rap ingestudeerd om Pasveer en Jong Pasveer veel succes te wensen. Toespraakje hier, uitlegje daar en het publiek genoot (natuurlijk, zou raar zijn als Pasveermensen niet genieten van Pasveer).

Jong Pasveer staat als een huis, dat is duidelijk. Ik was vooral onder de indruk van de Marsparade van Pasveer. Ik heb dit altijd een wat maf WMC-onderdeel gevonden. Er wordt een parcours uitgezet en vervolgens mag je daar met je orkest doorheen lopen. De mars is zeer traditioneel, bij de marsparade mag je zo gek doen als een deur. Het onderdeel duurt zo’n 15 minuten, dus dat is best een behoorlijke kluif. Pasveer heeft er een complete choreografie voor ingestudeerd, achterstevoren, binnenstebuiten, uitgerekt en dan weer op een kluitje; het is eigenlijk een soort show maar dan slinger de slanger door dat parcours. Snelle nummers, langzame nummers, drumbreaks, zingen, springen en nog een keer, het gaan maar door. Zonder de andere deelnemers te hebben gezien, denk ik dat Pasveer hier hoge ogen mee gaat gooien.

Pasveer gaat nog een week (!!!!) in training om zowel de marsparade als de show tot in de puntjes op orde te krijgen. De show heb ik al beschreven in Den Bosch en ik geloof dat ik bij m’n standpunt van toen blijf. Nog niet heel indrukwekkend en nog behoorlijk rommelig, maar na een week oefenen zal het vast wel supergoed zijn. Op basis van wat ik gezien heb zal in de showband-class K&G winnen, gevolgd door Adest Musica, daarna Pasveer of Advendo. Maar het WMC staat ook bekend om z’n verrassingen, dus wie weet. In onze eigen corpsstyle-class wordt het wat moeilijker voorspellen door die altijd lastige Thaiwanezen, maar ook door dat element van die WAMSB-wedstrijden. Jubal heeft dit jaar in ieder geval een topshow die door al z’n grappen en grollen zeker ook aanslaat bij het taptoepubliek, dus het lijkt me dat we beter moeten gaan scoren dan de laatste twee edities toen we net onder de 90-puntengrens belandden. Maar nogmaals, daar zitten we door het nieuwe jurysysteem in ieder geval al boven. De eerste winst is binnen!

Ik sprak een gewaardeerde collega van een muziekwebsite en die zit gewoon vier weekenden in Kerkrade. Heeel veeeeel succes! Er zal een hoop moois voorbij komen, maar ook een hoop slaapverwekkende ellende. Ik zie het wel op m’n computer waar de delete-knop snel is gevonden. Na de elfde juli gaat Jubal heerlijk op vakantie om medio augustus de draad weer op te pakken. Vanaf dan werkt Jubal toe naar opnieuw Kerkrade: de DCE-finals, ons eigen WMC. (Voor alle traditionelo's, kom daar nou ook eens kijken, is echt leuk.)

Voor zover ik dat nog niet al had gedaan, wens ik alle lezers van AP, waaronder zich veel actieve muzikanten begeven, ontzettend veel succes op het WMC. Dat de allerallerallerallerbeste maar mag winnen. En om er nog maar een cliché in te knallen. Niet zenuwachtig zijn mensen, tis maar een hobby...

a.p.