Voorbeschouwing

Posted on

Zo mensen, daar gaan we dan; de week der weken, ‘het uur U’ is aangebroken. Finalsweek 2009, wat gaat het toch snel hè? Weten jullie nog vorig jaar, die prachtige dag in Kerkrade? Eind september in een t-shirt op de tribune, hmmmmmm, wat was dat fijn. En nu zijn we alweer een heel jaar verder. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Hopelijk hetzelfde lekkere weer, hopelijk een andere winnaar. Tijd voor een briljante analyse over de verwachtingen voor komende zaterdag. Het is eigenlijk niet meer dan een ordinaire voorspelling. Zo’n voorspelling vinden we allemaal flauwekul en onzinnig, maar dat vinden veel mensen ook van deze column, dus wat dat betreft past het uitstekend hier. Ik vind het dit jaar wel extreem moeilijk om met een goede voorbeschouwing te komen en dat ligt natuurlijk vooral weer aan die taaie Engelsen.

Als ik jullie ga vertellen dat het zaterdag spannend gaat worden, dan vertel ik jullie weinig nieuws vrees ik. Maar eigenlijk houdt hier mijn briljante voorbeschouwing gelijk alweer op. Want wat moet ik schrijven over de Engelse korpsen, en dan met name Kidsgrove Scouts, Northern Star en Senators. Niets, want ik heb ze niet gezien. En bij mij geldt één belangrijke vuistregel; als je een korps niet hebt gezien, dan kan en mag je er ook niet over schrijven. (Dit in tegenstelling tot andere mensen op het internet die met behulp van waardeloze youtube-filmpjes haarfijn weten uit te leggen hoe het allemaal beter moet.)

Om er toch een beetje achter te komen, wat die Engelsen spelen en hoe bijvoorbeeld de DCUK finals waren, struin ik diverse sites af. Maar als Engelse korpsen ergens slecht in zijn, dan is het wel het bijhouden van hun websites. Gelukkig hebben ze meer verstand van ‘marchen’. Ik moet dus uitgaan van de uitslagen die we zondag uit het verre Engeland hebben mogen ontvangen. En daar hebben we direct de eerste verrassing te pakken. Niet het ‘oppermachtige’ Senators, maar het sympathieke Kidsgrove Scouts heeft aldaar de finals gewonnen, en nog fors ook! Dat doet mij deugt, Kidsgrove is een vriendje van Jubal en heeft vaak in ons clubhuis geslapen. De gezamenlijke feestjes waren top. Ik gun het ze van harte, leuke club. Maar die gunst houdt zaterdag natuurlijk helemaal op.

Want aankomende week komt de Engelse concurrentie naar Nederland. (Wie laat die boot zinken?) Als je naar de punten kijkt, lijken ze redelijk oppermachtig. Alhoewel het moeilijk vergelijken blijft door de afstand en vooral de tijdsspanne van twee weken. In twee weken kan er immers een hoop gebeuren. Hierdoor krijg je in mijn ogen ook een beetje vreemde line-up voor prelims aankomende zaterdag. De volgorde van de prelims wordt bepaald aan de hand van de laatste scores van de korpsen in hun eigen nationale circuit. En dus bestaat de hele top-3 uit Engelse korpsen, niet toevallig ook de korpsen die als laatste aan de bak zijn geweest in competitieverband. In september gaat iedereen met sprongen vooruit, dus de korpsen die hun eigen finals het dichtst op de DCE-finals hebben gepland, hebben ook uit beste uitzicht –mits de kwaliteit ook een beetje meewerkt- op een toppositie tijdens prelims. Aan de andere kant, is dat heel erg? Niet echt en hopelijk wordt tijdens prelims duidelijk dat de line-up voor finals compleet anders zal zijn.

Het draait zaterdag in mijn ogen om vijf korpsen in de top. Kidsgrove Scouts, Senators, Northern Star, Jubal en Beatrix. (LET OP: in willekeurige volgorde.) Oke,oke… als Juliana een heeeele gekke week heeft, vinden ze misschiennnnnn nog aansluiting. Deze korpsen gaan met elkaar de strijd aan en ik voorspel, zoals ieder jaar, dat de verschillen uiterst klein zullen zijn. Daarna volgt een gat en volgt de rest. Inderdaad, geen hele verrassende voorspelling, maar ja… Eigenlijk fantastisch natuurlijk dat we zoveel toppers hebben die zo aan elkaar gewaagd zijn, althans dat is mijn verwachting. Weten jullie nog vroeger? Toen was er alleen spanning tussen de grote twee en verder niets. Wat dat betreft is er een hoop verbeterd.

Dé grote vraag is natuurlijk: wat wordt uiteindelijk de volgorde van deze top 5/6. Geen idee. Als we de geluiden moeten geloven, zijn de Engelsen weer uiterst bekwaam in de ‘individual performances’ en het loopwerk. (Muziek volgt pas later.) Ik denk dat Jubal de tent afbreekt, dat Beatrix gaat verrassen en dat Juliana de harten gaat stelen vanuit hun uiterst comfortabele underdog positie. De uiteindelijke winnaar? Ik heb al een doos champagne gehaald. Volgens vrienden brengt dit ongeluk, maar ik heb slechts één keer eerder van te voren champagne gekocht…. en dat was in 2006!

Aan één ieder die zaterdag op dat prachtige veld staat: maak me gek!

A.P.