DCE 2010

Posted on

Het is nog ver weg, maar nu al weten we wie er mee gaan doen aan de DCE finals in Kerkrade, zaterdag 25 september 2010. De lijst met maar liefst 22 deelnemers is vrijgegeven en volgens de kenners is het de mooiste en meest competitieve lijst ooit. Alsof het de afgelopen jaren nog niets voorstelde. Leuk om te weten als meervoudig winnaar. Nee, we zijn pas écht, écht, écht Europees Kampioen als we in 2010 de pot pakken en de glasbak weten te vullen met een stapel prijzen. Want volgend jaar doen pas écht goede korpsen mee. Het lijkt me geen probleem om ook volgend jaar voor de titel te gaan. We zijn nu immers toch in de ‘winning mood’. Maar helaas voor ons, Jubal gaat de pot niet pakken.

In Engeland weten ze namelijk nu al zeker wie er gaat winnen. Knap hè! Het zal jullie niet verbazen dat er bij de Engelsen een Engelse winnaar uit de bus rolt. Kidsgrove Scouts wordt de beste kansen toegedicht. Waarom? Geen idee. Ze zijn groter dan ooit (ineens vinden ze dat in Engeland wél belangrijk), gaan waarschijnlijk naar Amerika (e.z.d.g) en zijn er klaar voor! Gelukkig worden wij, Juballers, nog niet helemaal weggecijferd. In de lijstjes die nu verschijnen staan we ‘gelukkig’ nog steeds in de top 3. Er zijn zelfs technische analisten die met een heldere verklaring komen. Historisch gezien wint Jubal om de drie jaar, dus zijn we pas in 2012 weer aan de beurt. De tussenliggende jaren wint tweemaal op rij hetzelfde corps. Als je naar de statistieken kijkt klopt dat inderdaad. Ik geloof hier niet in, puur toeval natuurlijk. Verder is opvallend dat sommige Engelsen Juliana op één zetten en in Engeland hebben ze duidelijk geen hoge pet op van Beatrix, die blijven in de subtop hangen. Maar goed, deze lijstjes slaan natuurlijk helemaal nergens op. Onzinnige bezigheid, waar ik weer heel onzinnig op zit te reageren.

Nee, wat ík bijzonder vind is de deelname van een aantal ‘nieuwkomers’. Om te beginnen The Company, niet te verwarren met Northern Star. Iedereen weet dat The Company de doorstart is van Northern Star, waarschijnlijk vanwege allerlei financiële toestanden. Maar in alle berichtgeving wordt gecommuniceerd dat The Company, niets, maar dan ook niets te maken heeft met het voormalige NS. Nieuwe site, nieuw adres, nieuw logo, nieuwe staff, nieuw, nieuw, nieuw. Geen verleden, frisse start. Behalve…….. als het gaat om een startbewijs voor de DCE-finals. Ik heb begrepen dat The Company is toegelaten op basis van de resultaten van NS. Kijk, dat vind ik een beetje flauw. Als je jezelf nieuw vindt, dan moet je je ook als nieuwkomer inschrijven en hopen dat je op basis van een wildcard –net als de andere nieuwkomers- wordt toegelaten. Wel heel handig en slim natuurlijk, want als The Company niet zou worden toegelaten, kunnen ze net zo goed een heel jaar niets gaan doen. Dit is gewoon heel belangrijk voor ze en hebben dat handig aangepakt. Ik weet dat ook in Engeland hier wat discussie over is, vooral bij korpsen die niet zijn toegelaten.

Wat verder opvalt is de deelname van Daganham Crusaders. Je weet wel, dat ‘ouwelullen’-korps dat vorig jaar iedereen op de banken kreeg. Toen deden ze nog als alumni-corps buiten competitie mee, maar kennelijk zijn de spieren weer zo soepel dat ze nu wél voor het ‘echie’ mee gaan draaien. Een grote club (ineens vinden ze dat in Engeland wél belangrijk), dat is natuurlijk super. Ik heb begrepen dat ze voor tien contra’s en tig baritones gaan. Het enige probleem is…. geld. En laat dat er nou niet zijn. Kortom, weer typisch een gevalletje “eerst zien, dan geloven”. (e.z.d.g.) Maar als het lukt, is het interessant. Als ze in de top willen meedraaien moet het aantal te lopen sets van 5 naar 500 en het tempo van 20 naar 200, dan wil ik die oude bokken nog wel eens zien. Als ze daar allemaal lak aan hebben (wat ik hoop), dan krijgen ze opnieuw het publiek op de banken, maar zullen ze toch genoegen moeten nemen met een plaatsje ergens onderaan. Want het was in september leuk, hard, gaaf en geweldig, maar niet goed. Dat gaf toen niet, volgend jaar wel.

Leuk is de deelname van twee Nederlandse nieuwkomers. Geen verrassing natuurlijk, wel leuk dat ze zijn toegelaten door DCE. Welkom Con Spirito en Marum! Ik heb na afgelopen seizoen hoge verwachtingen. Ik vind het echt geweldig dat we er twee sterke Nederlandse korpsen bij hebben gekregen, want het ‘aandeel Nederland’ werd steeds kleiner. We moeten afscheid nemen van de Federatieband. Lijkt me het eerste verstandige besluit in jaren. Eerst alles intern weer op orde krijgen, kijken wat ze nou echt willen, opnieuw opbouwen en dan maar zien waar het schip strand, als er überhaupt nog een schip is. Twee erbij, één eraf, daarmee komt het aantal Nederlandse deelnemers in de Open Class uit op een ‘redelijke’ vijf, tegenover maar liefst acht Engelse korpsen, twee Italianen, twee Duitsers en een Belg.

In de cadet class kunnen we eindelijk ook een Engelse deelnemer ontvangen, krijgt die klasse ook een internationaal karakter(tje). Kortom, hier schrijft een tevreden AP. Ook ik vind het een mooie lijst. Fijne dagen!

a.p. (die zich nog één keer meldt voor de top-10 van 2009)