Kruistocht

Posted on

Het begon een paar jaar geleden bijna op een kruistocht te lijken: Mijn strijd om instrumenten in het frontensemble te versterken met microfoons. Het ‘vooruitstrevende’ DCE wilde er in eerste instantie niet aan. Althans, het was vooral de zwijgende meerderheid van deelnemende corpsen die de doorslag gaf om het nog even uit te stellen. Stom vond ik dat. Tot vervelends toe heb ik gepleit voor invoering van ‘amplification’, lezers begonnen me een zeurpiet te vinden. (Lees dan niet!) Ik had het in 2006 in Amerika gezien en was direct om. Sowieso is alles wat uit Amerika komt ronduit geweldig, dus dat waardeoordeel was snel gemaakt. Ondanks de tegenwerking (van je collega’s moet je het hebben) toonde Jubal toch lef, kocht een partij speakers en microfoons en ging ermee aan de slag. En dat hebben we geweten met al die kabels, schuifjes, knopjes en andere dingetjes. Er kwam een testjaar bij DCE en nu is het definitief ingevoerd. Hoera!

Tot nu toe is het ook alleen Jubal die het gebruikt. De reacties zijn nogal lauwtjes, ik heb er weinig mensen over gehoord het afgelopen seizoen. Geen idee hoe dat komt, ik vond het helemaal geweldig! Het is nu wachten op andere corpsen die de stap durven te nemen. Ik probeer bij de collega’s wel eens een reactie uit te lokken, maar de antwoorden zijn in enkele duffe woorden samen te vatten: “best leuk”, of “grappig” en de dooddoener van het jaar: “oh, het is met niet eens opgevallen.” Het kan natuurlijk aan de uitvoering van Jubal liggen dat het nog niet is wat het moet zijn, maar we hadden afgelopen jaar wél het beste frontensemble, dus er moet toch iets goed zijn, niet?

Toch denk ik dat er een moment komt, dat wél iedereen razend enthousiast wordt. En dat moment is nu aangebroken, ik heb er het afgelopen weekend voor het eerst al van kunnen genieten. Want het versterken van xylofoons en marimba’s is leuk, het wordt pas echt interessant als ook andere mogelijkheden met elektronica worden toegelaten. In de Europese drumcorps-competities mag het nog niet (stel je voor), maar bij de indoor percussion wedstrijden doen ze niet zo moeilijk: “Ga je goeie gang maar”, luidt het devies en dat is niet tegen dovenmansoren gezegd. Naast versterking van instrumenten worden ook gitaren gebruikt, een synthesizer en een fraai apparaatje dat vol zit met stoere samples. In het geval van Jubal zijn het samples van een spannende vrouw die heel wat afhijgt, kreunt en roept dat iedereen ‘het’ doet…. ademen.

Ik heb het live mogen horen. De combinatie van fielddrums, pit en al die nieuwe elektronische toevoegingen is zo ongelofelijk geweldig, ik kan het amper beschrijven. En dan heb ik nog niet eens de andere deelnemers gezien, mijn verwachtingen zijn hooggespannen. Sommigen zullen me vragend aankijken, die weten dat al lang, want ‘indoor percussion’ loopt al een paar jaar als een tierelier. Heb van een vriend een DVD’tje gehad uit de USA en je weet gewoon echt niet wat je ziet. Vergeef me, ik kom er nu pas achter. Ik merk ook aan de jongens dat ze een soort nieuwe energie krijgen van al deze noviteiten. Het past natuurlijk ook helemaal bij de huidige tijd van Ipodjes, mobieltjes en andere gadgets. Het sluit perfect aan bij de jeugd van tegenwoordig en dat kunnen we wel gebruiken. Dit alles in combinatie met een snelle, flitsende show, een stoere blik met dito zonnebril. Ronduit geweldig, maar ik hoop oprecht dat we de jongens ook weer enthousiast kunnen maken voor het ‘ouderwetse’ zomerseizoen op die koude grasvelden.

En dus gaat mijn kruistocht verder. Want als we onze ‘core business drumcorps’ nét zo attractief willen maken, zullen we deze ongekende elektronische mogelijkheden ook hier moeten toelaten. En niet volgend jaar, of het jaar daar op, maar nu! We hebben geen tijd te verliezen. En ik ga nog een stapje verder. Niet alleen drumcorps, ook de traditionele verenigingen gaan om, wedden? Maar ja, dan moet het allemaal wél worden toegelaten en daar loopt het nog een beetje spaak. Op het DCE congres in London werd duidelijk dat er vanuit de corpsen weinig bezwaren zijn, de organisatie ziet nog allerlei praktische bezwaren. Het kan gevaarlijk zijn als het regent. En wat doen we áls het regent, gaat het optreden dan niet door, omdat de elektronica niet kan worden gebruikt en de show dus niet optimaal gebracht kan worden? Inderdaad, puntjes waar goed over nagedacht moet worden, maar geen onoverkomelijke puntjes die ook zeker geen jaren bedenktijd nodig hebben.

Ik weet dat Jubal in hun nieuwe klokken-show het liefst al dit jaar samples zou willen gebruiken. Dat zou echt een prachtige toevoeging zijn, het mag helaas niet. En dus doe ik een oproep. Regel die puntjes, doe niet al te moeilijk en laat het al vanaf dit jaar toe. Ik zie ook niet zo goed dat dit extra problemen zou kunnen opleveren bovenop de technische mogelijkheden die al zijn toegestaan. We gebruiken nu ook al kabels en stekkers, daar komen een paar extra uitgangen bij. That’s it.

Ik geef het toe; het is een beetje eigen belang, want wij zijn er klaar voor. Maar het is mijn stelligste overtuiging dat we moeten opschieten. Want straks willen de leden alleen nog maar sporthallen in, omdat ze daar wel de dingen mogen doen die ze leuk vinden. Het moet, net als in de VS, ook bij drumcorps mogelijk zijn en zolang dat niet gebeurt, gaat mijn kruistocht door. Dus bereid je maar voor!

a.p.