Verslag: ‘Het indoor-seizoen kan nu al niet meer kapot!’

Jubal Indoor Percussion: het was vorig jaar november niet meer dan een idee. Een groot avontuur waar de leden en de staff veel zin in hadden. Maar hoe, wat, wanneer, waar? Het moest allemaal uitgevonden worden, want dit was voor Jubal een compleet nieuwe tak van sport.

Nu, na een paar maanden keihard repeteren heeft Jubal een zeer succesvol weekend achter de rug. Drie energieke shows voor een enthousiast publiek en zowel in Goes als in het Belgische Estaimpuis winst, met direct een Europese titel ‘in the pocket’. Het indoor-seizoen kan nu al niet meer kapot. Een verslag.

Zaterdagochtend vertrokken de ruim dertig leden rond half twaalf met eigen vervoer naar het Zeeuwse  Goes.  In het mooie sportcomplex waar de WGI Regional werd gehouden, werd Jubal keurig opgevangen door mensen van de organisatie.  De oranje truck was ook gearriveerd, dus na aankomst kon direct alles worden uitgeladen. Volgens captionhead percussion Ruben Lourens verliep alles lekker relaxed.  “Omdat we als eerste aan de beurt waren, was er voldoende tijd voor een soundcheck van al onze apparatuur. De drummers hebben hun warm-up gehouden in de zon.”
Rond drie uur stond het eerste optreden ooit op het programma. De relaxte sfeer sloeg om in spanning. “Het opbouwen van onze pit was een ramp, gelukkig bleef iedereen wel rustig. Maar we hebben zoveel spullen bij ons, dat het amper past in dat kleine vak. Toen ging er ook nog van alles fout met de sample-machine, die stond in de reverse-mode, waardoor we kostbare seconden hebben verloren om alles weer te fixen”, aldus Lourens. Uiteindelijk ging de show dus van start, maar door al het gedoe was de concentratie een beetje verdwenen. Toch werd verder een keurige show afgeleverd. Goes kreeg de primeur en de leden waren voor zo’n eerste keer redelijk tevreden.

In de loop van de middag druppelden de scores binnen van alle zeven groepen die meededen aan de Europese wedstrijd van WGI. Zoals verwacht kreeg Jubal flink wat strafpunten vanwege tijdsoverschrijding, in totaal 6 penalties. Ondanks dat toch nog een derde plaats. De taak was natuurlijk om ’s avonds de meeste strafpunten weg te werken. Er werd flink geëvalueerd en nagedacht hoe alles sneller het veld op en weer af kan. Ook werd een aantal samples opnieuw geprogrammeerd. Verder vond er een gesprek plaats met de jury die aangaf zeer enthousiast te zijn over het programma. Daarna hadden de drummers tijd om een hapje te eten of even een wandelingetje te maken door het mooie Goes. Ook gingen veel drummers natuurlijk kijken naar de jongens en meiden van de guard die met hun show ‘Shadows’ ook een fantastische prestatie hebben neergezet door te promoveren naar de open class.

Het avondoptreden verliep al een stuk soepeler. Nu was de concentratie er wel, de sample-machine deed het goed en het op- en afrijden ging al een stuk sneller. De show verliep veel energieker en het publiek op de volle tribune reageerde zeer enthousiast. Jubal kreeg zelfs een staande ovatie. Lourens: “Het was echt gaaf om te zien hoe de mensen op de tribune uit hun dak gingen, daar doe je het voor. We hadden zelf ook een goed gevoel overgehouden aan dit optreden.” Het wachten op de uitslag kon beginnen. De olympic retreat gaat een stuk soepeler dan in het zomerseizoen. Alle groepen staan bij elkaar, kletsen wat en wachten ontspannen op de scores. Alhoewel, de spanning kwam weer even terug, maar toen de leden hoorden dat de eerste plaats 1,8 penalties had, wisten ze dat dat er maar één kon zijn: Jubal!
Een eerste plaats dus voor Jubal Indoor Percussion, een ongekend succes als je kijkt naar de voorbereidingstijd en het feit dat dit de allereerste keer is dat we meededen. Een beter debuut kan je niet maken. Na afloop werd er gezellig nagekaart met de leden van andere units, er hangt echt een goede sfeer op zo’n CGN wedstrijd. De uitvoering was nog niet helemaal fantastisch, maar daar kan nog aan gewerkt worden.

Na een drankje, moesten de Juballers snel inpakken, want de volgende halte was het clubhuis van Drumspirit in het Belgische Dadizele. Rond middernacht kwam Jubal daar aan. Ze hadden de bar nog opengelaten, dus dat werd tot vier uur ’s ochtends een vrolijke boel natuurlijk. De mensen van Drumspirit waren erg aardig en behulpzaam, Jubal kon overal gebruik van maken. Na een korte nachtrust hadden de meegereisde dames een prima ontbijtje verzorgd. De ochtenduren werden gebruikt om nog wat te repeteren, waarna de hele karavaan vertrok richting Estaimpuis. Daar stond een wedstrrijd van IPE (Indoor Percussion Europe) op het programma.

De sporthal was minder luxe dan in Goes, maar dat mocht de pret niet drukken. Verder waren er geen binnenlocataties om te oefenen, waardoor de leden buiten in de kou moesten warm-uppen. Dat ging ook best goed en trok natuurlijk veel bekijks. Rond vier uur was het showtime. Grappig om ook aan een andere competitie mee te doen, want die heeft weer hele andere regels. Zo zitten bij IPE geen tijdslimieten aan het op- en afbreken van de pit, dat komt voor Jubal wel goed uit! Op de tribune zaten honderden enthousiaste Belgen en Fransen. Die gingen volledig uit hun plaat bij de show van Jubal. In de pauzes deden de dames van de meegereisde Jubal boosterstand zeer goede zaken.

Ook bij IPE een ‘losse’ retreat en na het omroepen van de punten werd duidelijk dat Jubal Indoor Percussion opnieuw de eerste plaats had behaald. “Wij hadden geen beter weekend kunnen hebben, dit is echt heel succesvol geweest. Ons indoor-seizoen kan nu al niet meer kapot”, aldus de enthousiaste captionhead. Aan het eind van de middag stapte iedereen weer in de auto om de reis naar huis te gaan maken. De leden waren moe, maar zeer tevreden over het weekend. Het percussion van Jubal  gaat zich de komende twee weken volledig op het zomerseizoen storten. De laatste week voor de CGN Finals in Eindhoven staat dan weer volledig in het teken van Indoor Drumcorps. Het gaat maar door, de drummers hoeven zich geen seconde te vervelen en dat willen ze ook niet! Meer foto’s vind je hier.