Keetcorps

Posted on

Gelukkig, het outdoor-seizoen is begonnen. Die winter-dingetjes waren best aardig, maar het blijft een apart slag volk hè (dat bovendien vrij slecht kan lezen). Deze homofobe columnschrijver van die homofobe club is zo blij met de fluitende vogeltjes en het groeiende gras, dat de sporthal-avonturen nu al jaren geleden lijken. We gaan ons vanaf nu alleen nog maar richten op drumcorps optima forma, ik heb er heel erg veel zin in. Komt natuurlijk door dat wederom ge-wel-di-ge paascamp waar ik heb genoten van de kunsten en talenten van de Juballers. Ik schrijf elk jaar dat het geweldig was en nog beter dan het jaar daarvoor. Nou inderdaad, het was weer geweldig en beter dan het jaar daarvoor. Maar het is wel anders…

Een paar dingen die me opvallen. Wie bijvoorbeeld nu luistert naar de brass die de opener speelt, hoort meer ge-tel en lange stiltes, dan muziek. Hierdoor klinkt het behoorlijk fragmentarisch en vreemd. Ik, de ervaren drumcorps-kenner, kijk en luister daar natuurlijk doorheen. Ik weet bijvoorbeeld dat er in deze show een belangrijke rol is weggelegd voor de pit, meer dan andere jaren heb ik het idee. Slimme keuze, Jubal beschikt over de beste pit ooit en het klokken-thema kan prima worden ‘uitgebeeld’ door de pit. In al die rusten komen dus heel veel loopjes, geratel, getik en klokgeluiden, maar je moet het er nu nog allemaal even bij denken. De pit loopt namelijk wat achter, alhoewel ze met een enorme inhaalslag bezig zijn.

Ook qua show zie ik een belangrijke verandering ten opzichte van andere jaren. Eerlijk gezegd heb ik nog niet heel veel gezien, want ik zat tijdens het paasweekend liever in een warme keuken (met wijn) dan op een winderig en nat veld. Maar wat ik zag, was anders. Dat hysterische ge-ren en gevlieg van links naar recht en weer terug in tempo 480 zien we niet veel bij Jubal dit jaar. Natuurlijk zijn er snelle passages, maar Jubal gaat niet rennen om het rennen. Ben ik wel blij mee, want het komt de muziek meestal ook niet ten goede. Ik heb effe navraag gedaan en het lijkt inderdaad te kloppen. Jubal gaat namelijk veel meer inzetten op de ‘body-movements’, daar moeten we het dit jaar kennelijk van hebben. Rennen en vliegen is zooooo 2009. Jubal gaat dansen, acteren, bewegen. We zullen zien of het aanslaat en anders winden we de klokken halverwege het seizoen alsnog wat steviger op.

Verder is de groep leden, ondanks de jonge leeftijd, volwassener geworden. Nou ja volwassen? Gingen ze andere jaren vroeg naar bed of werden de sets nog even serieus doorgenomen onder het genot van een verfrissend AA-tje, in 2010 staat er een keetcorps op het veld. Grote monden, zelfverzekerd, doorgaan tot het weer licht wordt, veel drank, veel lol. Ik hoop dat ze in toom te houden zijn en even onderons (sssssst), het kan heel misschien geen kwaad als het in het begin van het seizoen nog niet zo lekker loopt op de contestvelden. Juballers anno 2010 moeten uitgedaagd worden, dus collega’s: maak daar vet gebruik van. Ik vind het wel leuk, niet dat gezout en getrut, gewoon mannen en vrouwen met ballen. De talentnight was ook veel beter dan andere jaren. Leuke, uitdagende acts, veel gelachen. Daaruit blijkt dat ze hun mannetje staan.

En zo zitten we dus midden in de opbouw van het nieuwe seizoen, een jaarlijks ritueel. Afgelopen zaterdag een geweldig evenement bij het clubhuis gehad. Honderden mensen bij elkaar om de jubileumactiviteiten te lanceren. Daar hoorde ik ook de eerste klanken van het alumnicorps, dat andere keetcorps. Wauw, dit wordt echt heel mooi en emotioneel in 2011. Ik denk dat DCE zuurstofflessen op de tribune moet gaan neerzetten, want er gaan mensen onderuit, dat weet ik zeker. Kortom, nooit een saai moment bij de club en het seizoen is direct al bomvol met veel evenementen en trainingen. Ben erg benieuwd wat het gaat worden en brengen. Niet alleen bij Jubal overigens, ik kijk net zo uit naar de shows van de collega’s in den landen. Kom maar op, ik zit er klaar voor!

a.p.