Hoop

Posted on

Nog een paar weekjes en dan staat de eerste grote krachtmeting van het seizoen op het programma. De grote vraag? Weet Jubal bovenaan te blijven staan, neemt Beatrix revanche op vorig jaar en dus op zichzelf, stoot Juliana verder door? En wat doen sterke nieuwkomers als Con Spirito en Marum. Zelfs Duitsland is goed vertegenwoordigd. Kortom: zaterdag de 26ste juni heeft werkelijk alles in zich om er een spectaculaire power-regional van te maken. Je kan zeggen wat je wilt van Drum Corps Nederland, maar ze krijgen het wel voor elkaar om het complete deelnemersveld bij elkaar te krijgen. Er wordt zelfs een speciale tribune voor gebouwd, ik verwacht een topavond! Jullie ook? Ik hoop dat de tribune helemaal vol komt te zitten. Tot die tijd is het wachten, wachten en nog eens wachten. Het lijkt rustig, toch gebeurt er van alles, allemaal dingetjes die ik even op een hoop zal gooien.

Ik neem aan dat jullie het schokkende nieuws uit Engeland hebben vernomen. Senators, de godenzonen, de helden van de overkant, doen niet mee aan de competitie dit jaar. Hoe bizar is dat? Al jaren in de top van de Europese drumcorps-scène, de favorieten van drumcorps-fans die er écht verstand van hebben. En nu is het over en uit. Stel je toch voor dat zoiets bij Jubal, Trix of Juliana zou gebeuren, dat is toch onvoorstelbaar! Ieder corps heeft wel eens een matig jaartje, dat hoort erbij, maar gewoon stoppen? Het meest bizarre is dat het nieuws over Senators via de Nederlandse website drumcorps.nl naar buiten is gekomen. Senators heeft zich teruggetrokken uit de DCE competitie, daaruit kan je dus de conclusie trekken dat ze niet op het veld verschijnen. Op de eigen site staat namelijk helemaal niets. Sterker nog: Je wordt gelokt met de kop: “Continuing Excellence in 2010.” Yeah right, in de pub zeker! De laatste ‘update’ is van begin december met de bekendmaking van het repetitieschema. Leden, fans en andere geïnteresseerden worden dus niet echt serieus genomen. Maar ja, het is, wat het is.

Jammer dat ze niet meer meedoen. Ben persoonlijk niet echt gecharmeerd van de senators-style, maar elk verlies van een topcorps is er één te veel. Daarvoor in de plaats krijgen we wel een nieuwkomer uit Engeland: The Company. Maar de verhalen over deze club –het voormalige Northern Star- zijn ook niet echt bemoedigend. Nee, waar we het qua Engelsen dit jaar van moeten hebben is Kidsgrove Scouts, de club bestaat dit jaar 100-jaar (en wij al jaren roepen dat we het oudste drumcorps ter wereld zijn) en gaan ook naar Amerika. Dat trekt leden en dus gaat Kidsgrove Scouts richting de honderd leden, dat is natuurlijk helemaal geweldig. Ik ben zeer benieuwd naar hun show, de muziek is redelijk ‘old school’ dus ik heb er zin in. Het is alleen zo ontzettend jammer dat het volgend jaar waarschijnlijk weer als een plumpudding in elkaar gaat storten, dat weet ik bijna al zeker. Volgend jaar staan ze weer met veertig man op het veld, omdat er tientallen alumni’s voor één jaar zijn ingestapt. Weer niet echt een stabiele basis. Begrijp me niet verkeerd: ik heb ook liever dat Jubal volgend jaar met 120 man op het veld verschijnt, maar als daarna de club terugzakt naar 60 man, heb ik liever een stabiele ledengroep van rond de 80…. en dat elk jaar! Tja, Engeland; het blijkt maar weer dat het verenigingsleven en dus het drumcorpsleven daar heel anders in elkaar steekt dan hier.

Jubal gaat intussen vrolijk door en maakt zich op voor een weekje feest in Italië, even verlost van de druk en prestatiedrang van die vervelende contests. Oh, wacht eens even: DCE gaat Italië óók veroveren en heeft het direct voor elkaar gekregen om een batterij juryleden naar San Felice te sturen voor de jurering van het muziekfestival Quando la Banda Passo. Midden in de rimboe, als ze aankomen zullen ze denken: “Wat is dit voor gehucht?” Maar zelfs de Blue Devils wisten het een paar jaar geleden te vinden, het stadion is prima en er komen duizenden bezoekers op af. Jubal doet ook voor de vierde keer mee aan die ‘wedstrijd’ en zo hebben we er in één keer een DCE-certified showtje bij. Prima! Wie er nog meer komen? Het blijft -op z’n Italiaans- lekker onduidelijk. Ik vind het een ontzettend goede ontwikkeling dat nu ook Italië aan het lijstje Europese drumcorps-landen wordt toegevoegd.

Laatst zei iemand tegen mij dat drumcorps in Europa niet lang meer zal bestaan en dat we ons moeten gaan richten op indoor-activiteiten. Ik denk dat DCE het tegendeel bewijst. En de volgende landen komen ook wel. Zo is er in Zwitserland veel interesse voor onze hobby en gebeurt er in Frankrijk ook van alles (alhoewel ze daar vooral lui en niet zo slim zijn om een fatsoenlijk drumcorps op te richten.) Laten we ermee doorgaan. Ik zeg: hoe zuidelijker, hoe beter. Tijd voor een paar zendelingen in Spanje en Portugal. DCE, chapeau voor deze nieuwe, mediterane stap.

En dan ook nog een nieuw logo, het kan niet op. Het is thuis in ieder geval een leuk spelletje voor de kinderen. Ik heb het oude logo naast het nieuwe logo gelegd en heb tegen m’n meiden gezegd: “Zoek de tien verschillen.” Ze zijn er lekker lang zoet mee geweest. Nee hoor, prima logootje, maar ik vond het oude ook mooi.

Zo, de hoop is weer groot genoeg voor deze keer.

a.p.