Carte blanche

Posted on

Het voelt toch als een soort overwinning. Na een ‘strijd’ van drie jaar krijgen we eindelijk wat we zo graag willen: Vanaf 2011 een ‘carte blanche’ in het percussion frontensemble. En ik kan jullie verzekeren: Vanaf volgend jaar gaan alle remmen los in de pit van Jubal. Het besluit van DCE om alle vormen van elektronica in de pit toe te staan had op geen beter moment kunnen komen. In het belangrijke jubileumjaar zal Jubal uiteraard teruggrijpen op 100 jaar Jubal en dat kan nu perfect ondersteund worden door allerlei elektronische toevoegingen. Ik heb het al eerder geschreven: wat we tijdens het indoor-percussion-seizoen hebben gezien, moet naar buiten! En dat gaat nu ook gebeuren.

Ik was toch wel enigszins verrast door het besluit van DCE. De afgelopen jaren bespeurden we behoorlijk wat terughoudendheid bij deze organisatie. Het versterken van de akoestische instrumenten mocht dan wel, maar ook dat ging in eerste instantie niet van harte. Een verdere uitbreiding lag gevoelig. De ene na de andere beer werd op de weg geworpen, er werd vooral gedacht in problemen en niet zozeer in kansen voor onze hobby, die toch enigszins onder druk staat. In diverse congressen hebben we onze standpunten naar voren gebracht, ik kan wel zeggen dat Jubal daarin een absolute voorloper was. Gelukkig begonnen steeds meer andere verenigingen de artistieke voordelen in te zien en te beseffen dat ‘het niet tegen te houden is’. DCE bleef z’n twijfels houden, zag problemen met veiligheid, jurering, manuals, enzovoort, enzovoort. En nu? Nu mag in één keer alles, geen beperkingen meer, ga ervoor! Prima natuurlijk, maar het is wel van het ene uiterste naar het andere uiterste. Wel typisch DCE. Geen ingewikkelde regeltjes opstellen wat wel mag en wat niet, daar kom je nooit uit. Daarom is dit besluit het enige juiste: Synthesizers, elektrische gitaren, sample-machines en ga zo maar door; niets moet, maar alles mag en daar houd ik van!

Een revolutionaire stap waarin drumcorps weer voorop loopt ten opzichte van de ‘traditionele’ showwereld. Maar ik weet het zeker en pin me er maar op vast: het is een kwestie van tijd dat ook de Advendo’s, Adest Musica’s en Pasveer’s van deze wereld gebruik zullen maken van elektronica. Overigens zal het geen revolutie te weeg brengen, bij een revolutie gaat alles snel, soms iets te snel met alle gevolgen van dien. Nee, het gebruik van elektronica zal langzaam zijn intrede gaan doen. We krijgen natuurlijk eerst de ontkenningsfase van een hoop verenigingen die zeggen dat ‘noooooit’ te zullen gaan gebruiken. Daarnaast kan niet elk korps het geld in één keer ophoesten. Het belangrijkste is misschien wel de kunde en ervaring die je moet hebben om elektronica op een slimme manier in je show toe te passen. En ook dat kost tijd. Niets makkelijker dan een synthesizer en rhythmbox keihard aanknallen om zo de matig presterende toeters en trommelaars te maskeren. Zo moet het dus niet, maar dat zal het publiek en een jury ook niet slikken. We gaan het wel zien, maar dat zullen de uitwassen zijn die na een tijdje weer heel natuurlijk verdwijnen.

In Nederland wordt het belangrijke besluit van DCE nogal lauwtjes ontvangen, ik denk dat iedereen het allang zag aankomen en reëel genoeg is om te beseffen dat het niet is tegen te houden. In Engeland denken ze daar heel anders over. De conservatieve eilandbewoners zijn woest en kondigen het einde van drumcorps in Europa aan. Flauwekul natuurlijk: van het één op het andere jaar een hele vereniging niet meer op het veld kunnen brengen, nee, dán ben je lekker bezig. Juist al die kleine Engelse B-corpsjes zouden enorm kunnen profiteren van dit besluit, denk in kansen, niet in problemen! Kennelijk is het een groot probleem om in een Engels stadion stroom te kunnen krijgen, dat mag niet vanwege strenge veiligheidsvoorschriften. Ik wil dat gewoon niet geloven. Zolang er in elk fatsoenlijk Engels stadion grote popconcerten worden gegeven, ook als het nat en koud is, hoef je bij mij niet aan te komen dat stroom uit den boze is. Daarnaast gaat de ontwikkeling op het gebied van rain-proof kabels en regenhoezen ook steeds door. De industrie is natuurlijk niet gek, die zien een enorme markt opduiken en willen elk mogelijk probleem tackelen.

Er zou ook sprake zijn van oneerlijke concurrentie. Korpsen die geen geld hebben om al dat elektronische spul aan te schaffen zouden benadeeld worden ten opzichte van de korpsen die het wel kunnen. Met dat argument krijg je me echt op de kast. Want hiermee houd je elke nieuwe ontwikkeling tegen en is onze hobby ten dode opgeschreven. Hoever trek je zo’n argument door? “Korps A heeft nieuwe toeters en dat is niet eerlijk, want die van ons zijn al 15 jaar oud en daarom slechter van kwaliteit. Wij eisen daarom dat Korps A geen nieuwe toeters mag kopen.” Waanzin natuurlijk. Daarnaast kijkt een jury naar muzikale uitvoering en het goede gebruik van al dat spul. Als je het slecht toepast, en die kans is in het begin behoorlijk groot, zal het zelfs in je nadeel kunnen werken.

Op dit moment ben ik druk bezig met het 100-jarig jubileumboek van Jubal. Wat mij opvalt is dat mijn clubbie in die 100 jaar altijd vooraan heeft gestaan bij nieuwe ontwikkelingen. Afstappen van de fluiten en overgaan op toeters, we werden voor gek verklaard. Jubal schreef muziek en maakte instrumenten voor half Nederland. Showfiguren gaan lopen, de traditionele bonden moesten er niets van hebben. Dan niet, dan richten we met een paar gelijkgezinde verenigingen een eigen bond op. De Amerikaanse invloeden, Jubal was er direct bij. Zo zijn er honderden voorbeelden te noemen. Het toelaten van elektronica in de pit past daar perfect in en Jubal staat weer vooraan. Nu nog wel effe doen, ben benieuwd!

a.p.