And the winner is….

Posted on

Het is eindelijk september, de ‘maand der maanden’ zoals ik ‘m altijd noem. Het is wellicht wat overdreven, er zijn namelijk wel meer hoogtepunten in een jaar te verzinnen. Maar toch, als we naar onze hobby kijken, moeten we het vooral van september hebben. Dat het naseizoen is begonnen, is ook duidelijk te merken. Drumcorps-mensen zijn weer lekker actief en de nieuwtjes vliegen je om de oren. Fijn om te constateren dat drumcorps leeft en dat honderden, zoniet duizenden mensen er in Europa mee bezig zijn. Eerste krachtmeting is alweer aanstaande zaterdag: de DCN finals in Dordrecht. Het is uiteraard nu al het gesprek van de dag bij de kapper, slager en groenteman. Lukt het Jubal om opnieuw Nederlands Kampioen te worden, wie heeft de beste guard, hoe gaan de nieuwkomers het doen? Dordtenaren hebben het nergens anders meer over. Dordrecht is in de ban van het Nederlands Kampioenschap, er worden zelfs kaartjes weggegeven in de kwaliteitskrant Dordt Nu. Mooie foto van Beatrix er bij, prima! Ik heb begrepen dat er een massale run was op deze gratis tickets.

Jubal gaat ongeslagen het naseizoen in, en dat al het tweede jaar op rij (klein rijtje, ik geef het toe). De wens is natuurlijk om dat vol te houden. En dat kan! Zo ben ik vorige week zondag wezen kijken aan het einde van het nazomer-camp, wat meer leek op een herfst-camp. Regen, wind, kou, maar op het veld straalde Jubal. Gezien de omstandigheden een zeer goede run en ik heb berichten ontvangen dat ook afgelopen weekend ‘grote stappen zijn gemaakt’. Nou is dat natuurlijk niets bijzonders. Iedereen maakt op dit moment ‘grote stappen’ en heeft spectaculair goede trainingsweekenden achter de rug. En dus is dan dé vraag, wie heeft de meeste progressie gemaakt. Wie wordt de nieuwe kampioen? Ik heb het antwoord. Ik denk dat dit jaar Juliana uit Middelburg Nederlands Kampioen wordt. Jaja, jullie lezen het goed. Ik, AP, verklaar hierbij dat de vrienden van Juliana de nieuwe kampioenen worden. En als ze nog een beetje extra hun best doen, misschien wel Europees Kampioen. Waarom? Nou gewoon, omdat het kan. Ze zijn lekker zelfverzekerd, het hangt in de drumcorpslucht, de tijd is er rijp voor. DCN/E is toe aan een nieuwe winnaar!

“Verklaar je nader”, hoor ik jullie denken. Welnu, ik zal maar gelijk eerlijk zijn. Een belangrijk argument om dit ‘statement’ te maken is het feit dat ik Juliana graag in de favorieten-rol wil duwen. De Zeeuwen houden van hun eeuwige underdog-positie, vanuit die positie hebben ze namelijk niets te verliezen en zijn ze altijd tevreden met de behaalde plaats en gewonnen onderdelen. Die underdog-positie heb ik bij deze afgezworen. Juliana heeft de kennis en kwaliteit om alleen nog maar te gaan voor het allerhoogste, weg met dat Calimero-syndroom. Als Juliana lager dan één eindigt hebben ze ver-lo-ren. Net als Jubal, Beatrix, Kidsgrove Scouts en The Company. Verder gun ik het Juliana als geen ander. Ze werken er keihard voor, schurken er eigenlijk al jaren tegenaan en hebben ieder jaar een zeer originele show die ook nog eens helemaal in eigen beheer wordt geschreven. Oké, ze zijn klein, waardoor het ‘massa-gevoel’, wat ik zo essentieel vind bij een drumcorps, er misschien niet helemaal is, maar dat compenseren ze met andere sterke punten, vooral op individueel gebied.

En dat ook nog eens in een nieuw uniform, waar ik dan weer niet echt warm van word. Het heeft meer weg van een uit de hand gelopen trainingspak van een blij turngroepje, dan van een sjiek pak voor een drumcorps. Maar ik wil het eerst met eigen ogen zien, voordat ik het verder bekritiseer. Ik heb in ieder geval niet de wow-factor die ik wel had bij het nieuwe Beatrix-pak. Hoeden met pluimen zijn kennelijk populair, ik vind ze stom. Nog even en Jubal is nog de enige met een shako, trouwens shako’s zijn ook maar rare dingen eigenlijk. Eigenlijk zien al die apenpakjes op zo’n veld er niet uit. Stop, ik sla door…. Ik kijk naar het innerlijk en ook dan is Juliana de winnaar van 2010. Overigens zit ik er vrijwel altijd naast met mijn voorspellingen. (Zo, ook weer ingedekt!)

En Kidsgrove Scouts dan? De gedoodverfde winnaar van 2010. Tja, ik moet het nog zien. Ze zijn groot en zo, spelen lekkere muziek, goede loopstijl, doen het best aardig in de VS, maar toch mis ik iets. Misschien vind ik ‘old-school’, want daar kan je hun repertoire toch wel een beetje onder scharen, toch minder leuk dan ik altijd dacht. Het komt op ‘Joetjuup’ wat stoffig over allemaal, niet wat ik gewend ben van de frisse Engelsen. Maar Kidsgrove moet ik nog live zien en jullie kennen me. Ik sla om als een blad aan de boom, geen probleem. Misschien is het gewoon geweldig!

Wat ik eigenlijk wil zeggen. Ik heb er gewoon zin in…. Tot volgende week allemaal, en waag het niet om thuis te blijven, die tribunes moeten vol!

A.P.