Roddelen

Posted on

Het is de tijd van het jaar waarin we ons met z’n allen afvragen hoe het met ‘de ander’ gaat. ‘De ander’ die net als ‘wij’ zich na de finals heeft teruggetrokken in het clubhuis, wonden likt of een feestroes uitslaapt om zich vervolgens weer klaar te stomen voor een nieuw jaar. Roddels en geruchten vieren hoogtij en waar kan je die beter ventileren dan hier in dit prachtige medium, de AP-column. Ik geef toe; het heeft wel even geduurd, maar ik moest eerst alles verzamelen, op feiten checken en hoor- en wederhoor plegen. Jullie kennen me! Intussen is het jubileumboek, waar ik in al mijn enthousiasme een jaar geleden onder een palmboom aan begon, samen met een enthousiaste redactie ook nog ‘effe’ afgemaakt en staan er vele andere activiteiten op de rol. Dat kost tijd, veel tijd, maar je hoort mij niet klagen hoor! Het is allemaal voor die mooie club en je wordt maar één keer honderd.

Goed, tijd voor smeuïge roddels, en zeg niet dat je daar een hekel aan hebt, want dat is niet zo en als het wel zo is dan moet je bij de eerstvolgende punt stoppen met lezen.

Te beginnen met de eigen club, vooral nuttige informatie voor anderen dus. En om maar gelijk met het meest schokkende nieuws te beginnen: Die 100 spelende leden waar we al een jaar over lopen te galmen, die gaan er niet komen. Althans, waarschijnlijk niet. Het seizoen is nog niet echt begonnen natuurlijk, er komen vast nog wel wat mensen aanwaaien. De open dag was echt megadruk, maar er zijn altijd leden die stoppen en die moeten eerst ‘opgevuld’ worden voordat je weer verder kan groeien. Hoe dan ook: Het goede nieuws is dat we ergens boven de 90 zullen gaan uitkomen, een exacte onderverdeling valt nog niet te geven, want dat verandert op dit moment per dag. Globaal komt het er op neer dat brass en guard beide licht zullen stijgen, het percussion stijgt flink met vooral een vette snareline, vette cymbal-line en vette pit. De rest is natuurlijk ook vet, want vet zijn ze! Kortom, dat is toch nog best een aantal om over naar huis te schrijven. Met 90+ de straat op, je ziet het hier in Europa niet veel meer. Het is maar een getal, en uiteindelijk gaat het om de kwaliteit, dat heeft het afgelopen seizoen wel uitgewezen. Doe mij maar allebei, maar dat weten jullie!

Een verklaring waarom we waarschijnlijk de 100 (leden) net niet gaan halen. Ik heb er twee. Vreemd genoeg de USA-tour. Natuurlijk helemaal geweldig, een ervaring voor het leven, het mooiste wat je in je drumcorps-carrière kan meemaken, enzovoort, enzovoort. Maarrr, het kost ook heul veul centen en die hebben veel jongeren niet. Tuurlijk, er zijn spaarplannen opgezet en die lopen goed, maar vooral de mensen van buiten hebben moeite met de kosten. Die komen nu pas binnen, zijn al veel geld kwijt aan reizen en dan komt er ook nog zo’n dure tour bij. Dan moet je wel écht willen, gelukkig zijn er genoeg die ook écht willen, maar sommigen haken hierdoor helaas af, vinden het te duur. Alhoewel, wat is duur? Drie weken Amerika, inclusief vlucht, eten en drinken, sightseeing, zon, zweet en top 5 sterren gymzaalvloer voor 1600 euro? Najaaa, een lang weekend Barcelona kost meer (bij mij althans). Andere reden: we hebben een alumni-corps. Helemaal top natuurlijk, maar daarmee kunnen we niet rekenen op het ‘Kidsgrove Scouts-effect’. Dat corps werd vorig jaar 100 jaar, had geen oud-leden club opgericht, waardoor veel oud-leden besloten bij het corps zelf te gaan lopen. Bij Jubal gebeurt dat dus niet. Maar ach, je kan het ook omdraaien. Je krijgt nu in 2011 twee prachtige, grote en natuurlijk steengoede Jubal-korpsen (eigenlijk 3 met Jong Jubal erbij) voor de prijs van één.

Dan de nieuwtjes van de collega’s. Juliana komt met het programma NOX, das niet nix zeg ik dan. Nox betekent nacht in de Romeinse mythologie (wist ik natuurlijk allang) en met dit element gaat de club wederom alle kanten op, want wat gebeurt er niet in een nacht? Achtervolgingen (daar hebben we ze weer), feesten (hé, die is voor ons in 2011), slapen (ik hoop niet te veel) en dromen (van wederom een topjaar). Ik kan hier natuurlijk nog geen zinnig woord over zeggen. Ik hoop dat m’n Zeeuwse vrienden het hoge niveau waarop ze presteren blijven volhouden, maar daar twijfel ik eigenlijk geen seconde aan. Het is ook aan Beatrix uit Hilversum om de stijgende lijn weer te vinden. Heb gehoord dat er wederom veel staf en bestuurs-wisselingen zijn geweest. Gelukkig blijft muziek-God Rob Balfoort bij de club verbonden en gaat een grote rol spelen, die man heeft de club de afgelopen twee jaar met zijn bruisende drumcorps-arrangementen al naar ongekende hoogte gebracht, dus dat zit wel goed! Over aantallen is mij niets bekend, de open dag was in ieder geval een succes.
.
Intussen is in het hoge noorden ‘the sky the limit’. Marum komt met plannen om een gymzaal te verbouwen voor zegge en schrijven 1 miljoen euro. Subsidietje hier, leninkje daar, moet kunnen…. zeker in deze tijd. En dan komt ook die beloofde wereldtournee er nog aan, en over twee jaar weer, het zijn nogal flinke ambities. Verder gaat Marum zijn regionale functie uitbreiden, de grens houdt niet op aan het einde van de dorpsstraat. Gelukkig is er ook nog tijd voor muziek, Marum kiest voor het gewaagde thema Mozart. En bij klassiek kan je maar twee kanten op. Of je doet het helemaal geweldig, of het is helemaal ruk. Iets er tussenin bestaat niet. Ik hoop op het eerste en verwacht het ook.

De Federatieband is nu helemaal gestopt, Drumspirit gaat op een droogje zitten in de woestijn en Con Spirito? Jongens, heeft er na de DCE finals, toen dit fraaie corps een 18e en daarmee laatste plaats behaalde, ooit nog iemand iets gehoord van Con Spirito? Zijn ze deze klap wel te boven gekomen? Waar is de ambitie, de swing, het enthousiasme… op de site eindigt het in ieder geval op 24 september. Verder laat ik de Engelsen maar buiten beschouwing, die worden volgend jaar pas weer wakker.

En zo rollen we met z’n allen het winterseizoen in. CGN kondigt het drukste seizoen ooit aan, net als vorig jaar en volgend jaar, dus dat wordt weer een fijn feest. Ga zeker kijken naar de verrichtingen van de meiden met hun Brood-show. Helaas geen drummers op de vloer, althans niet van Jubal, dat is best jammer, maar wel weer beter voor de trommelvliezen. Want na vorig jaar ben ik er wel achter gekomen dat trommels niet zijn bedacht om in een galmende sporthal te gebruiken… of doe nou eindelijk eens iets aan die akoestiek! (Of sla wat minder hard!)

Ik ga me opmaken voor een mooi jubileumfeestje op zaterdag 27 november, dan gaan we ons fraaie jubileumboek dopen. Burgemeester erbij, drankje, muziekje, helemaal goed. Komen jullie ook?Voor die tijd meld ik me wel weer…. roddel er hieronder maar lustig op los. En niet vergeten: tis maar een hobby hè!

a.p.