De top (20)10!

Posted on

Op de laatste dag van het jaar de bekende top-10 met daarbij direct mijn goede voornemen om jullie in het bijzondere Jubal-jaar 2011 wat vaker te voorzien van een lekkere, ouderwetse A.P. Gewoon lekker vet, lekker hard, lekker ranzig, net zoals de oliebollen van m’n oma vroeger zeg maar! Het is geen tijd voor excuses, laten we het er maar op houden dat ik een behoorlijk druk jaar heb gehad; Jubal, werk, privé. Ach, jullie kennen de bekende riedel: druk, druk, druk. Maar nogmaals, een top-10 mag echt niet ontbreken, gelukkig hebben jullie de AP’tjes weer lekker veel gelezen, op basis van de best gelezen verhaaltjes heb ik het lijstje samengesteld.

10. Scorelijst (2099)

Dat is waar ook! Sinds dit jaar worden wij als drumcorps-fans getrakteerd op een fraai, hip lijstje waarbij we alle scores van alle drumcorps-wedstrijden in Europa met elkaar kunnen vergelijken. Zo lijkt het net alsof er 34 top-drumcorps de hele zomer met elkaar de strijd aangaan, wat helaas een illusie is. Het is een virtueel lijstje, maar -eerlijk is eerlijk- ook ik heb regelmatig de scores vergeleken. Wordt waarschijnlijk vervolgd, maar ik hoop ook in het écht. Een taak voor vooral de Nederlandse drumcorps om ook eens de grens over te gaan, alhoewel een wedstrijd in het regenachtige Noord-Ierland mij wat te gortig wordt

9. Keetcorps (2161)

Dat Jubal door de jaren het meest succesvolle drumcorps in de DCE-competitie is, weten we natuurlijk allang. (En zo niet, bij deze!) Dat Jubal ook het grootste keet-corps is, is misschien niet voor iedereen bekend! Ik kwam er achter tijdens het Jubal paas-camp, dat zoals altijd in Someren wordt gehouden. Leden zijn mondiger, grappiger en zelfverzekerder dan ooit. Nu nog kampioen worden.

8. Roddelen (2578)

Er wordt wat afgeroddeld in drumcorps-land, zo ook in 2010. Ach, het is het bekende verhaal: Corps A heeft er 10 leden bij, corps B tien leden minder, en een jaar later is het weer net andersom. Toch weten we er uren over te kletsen in de betreffende clubhuizen. Uiteindelijk draait het maar om één ding: krijg je een puike show op de mat en dat is volgens mij ook in het afgelopen jaar weer bij veel corpsen gelukt. Helaas niet bij iedereen. Het succesvolle Senators is in rook opgegaan, dat blijft voor mij een ongelofelijk verhaal. En ook de Federatieband hield het voor gezien, dat zagen we natuurlijk met z’n allen aankomen. En in 2011? Dan roddelen we lekker verder, en zo niet, dan toch!

7. Appel (2749)

Op de zevende plaats mijn column met de titel: Appel. En om wat preciezer te zijn: de zure appel. Mijn lieve Juballertjes waren niet zo blij met dit epistel, ik had namelijk nogal wat kritiek op de eerste show van het seizoen in Zoetermeer. Tuurlijk wist ik op dat moment ook wel dat het grotendeels goed zou komen, maar toch; ‘Clockwork Orange’ heeft niet helemaal gebracht wat we ervan hadden verwacht, althans niet bij mij. Waar het aan ligt? Aan van alles, er wordt flink geëvalueerd. Maar laten we ook niet overdrijven: het afgelopen jaar hebben weer duizenden mensen genoten van onze show met als hoogtepunt de DCE Finals waarbij het publiek weer nauwelijks op de stoelen heeft gezeten tijdens het optreden.

6. J-Side (2801)

Over publiek gesproken; de gedragsregels tijdens de fijne winterguard-competitie van het overgeorganiseerde CGN zijn weer heel anders. Daar moet je vooral rustig, blij en vrolijk zijn. Kleine, lieve gilletjes zijn nog net toegestaan, maar dan houdt het wel op. De roze sprookjeswereld moet in stand gehouden worden, dus kom vooral niet met te veel kritiek, dan krijg je de medewerkers op je dak. Het verhaaltje ging over een ‘voorwaarschuwing’ gericht aan de overfanatieke Jubal-leden om zich tijdens de finals in Eindhoven een beetje te gedragen, maar hierover later meer. Want mijn verslag over Eindhoven is nog hoger geëidigd. Alle dansmariekes waren namelijk behoorlijk boos, vooral over het fenomeen ‘nepglimlach’ en dat leverde veel reacties en dus hits op.

5. Powerhouse in Middelburg (2857)

Hoe groot kan het contrast zijn? Heel groot! Hoe snel kan een show verbeteren? Heel snel! Dat is misschien wel het mooiste van drumcorps, de progressie die je in een paar weken ziet. Terwijl andere muziekkorpsen vaak vier jaar lang op een automatische piloot hun showtje eruit poepen, is het bij drumcorps ieder jaar weer een uitdaging om in korte tijd een top-product neer te zetten. Vaak duurt het te lang, maar beter iets te lang dan tien keer hetzelfde. De column ging dus over het contest in Middelburg, slechts drie deelnemers in de Open Class, sorry, Premier Class. De juryleden waren erg aanwezig op de iets te kleine tribune, Juliana viel op en zou dat de rest van het jaar blijven doen en verder was de afterparty in De Molen gedenkwaardig.

4. Maarrr (3044)

Maarrr…. ging over contest Huizen in het gelijknamige Huizen. Fijne, zwoele avond was dat. Alle drumcorps van Nederland kwamen voor het eerst bij elkaar. Ik was positief over de avond, maar had toch een aantal ‘maarrrtjes’. Die heb ik natuurlijk altijd, anders kan ik direct wel stoppen met schrijven. Ik vond de kwaliteit van een hoop deelnemers nog beneden niveau en dus was het mijn 12,50 nog niet waard. Wel complimenten richting DCN die qua organisatie alles prima op orde hadden. Verder weinig over te zeggen. Huizen is altijd leuk, dat was al zo in 1979.

3. Eindhoven (3176)

Eindhoven dan, een verslag over de winterguard finals in die mega-galmbak in het Brabantse land. Ik dacht een aardig verslagje te hebben geschreven over de aardige medewerkers van CGN, de mooie, indrukwekkende shows die ik had gezien, maarrrr… nee hoor! Lezers lezen wat ze willen lezen, zijn gefocused op de kritische noten die worden gekraakt en dat wordt uitvergroot. Allemaal prima, ik kan er alleen maar hartelijk om lachen. De meiden van Jubal doen ook dit jaar weer mee, de heren van Indoor Percussion slaan een jaartje over, hoe dan ook; ik voel me dit jaar wederom genoodzaakt om in ieder geval één keertje te komen, kijken of er iets met mijn opbouwende kritiekpunten over tijdslimieten en andere trutregeltjes is gedaan. Vast niet en dat is ook prima!

2. Juliana (3569)

Na jaren van keihard werken is het de Zeeuwen eindelijk gelukt. “De top” van Nederland verslaan, of als je het iets positiever wilt benaderen: “zich definitief vestigen” in de top van Nederland. Juliana verraste vriend en vijand door op de DCN finals in Dordrecht hoger te eindigen dan Jubal en Beatrix en daarmee dus eerste te worden. Hun programma ‘Sounds’ was misschien niet het meest bruisende concept van de avond, maar wel de meest nette en slim uitgevoerde show van de avond. Ik kon het wel waarderen, alhoewel ik de kippenvel-momentjes toch echt bij andere deelnemers kreeg. Het maakt allemaal niet uit, Juliana heeft een subliem seizoen achter de rug. En het leuke; ik had het voorspeld in een column daarvoor! Toch ook een beetje winst voor mij.

1. Economie (4693)

De numero uno is de column met misschien wel de saaiste titel van het jaar, maar zoals altijd gaat het ook hier weer om de inhoud en ik ben blij dat jullie dat weten te waarderen. De best gelezen column van 2010 ging over Europa’s best bezochte drumcorps-evenement van 2010: de DCE finals in Kerkrade. Het begint inmiddels een klassieker te worden en ik hoop dat we nog lang in Limburg zullen blijven. Een avond om van te smullen. De titel ‘economie’ sloeg op het feit dat drumcorps het ene jaar beter zijn dan het andere en dat sommige drumcorps in een behoorlijke diepe recessie zitten. Maar laat ik niet te negatief eindigen. Ik heb genoten, vooral van de winaar: Kidsgrove Scouts, veruit de beste van de avond. Mijn (drumcorps-) hoogtepuntje van 2010!

Iedereen een gelukkig nieuwjaar. Ik ga me opmaken voor een knallend oud- en nieuwfeest in het clubhuis. Niets mooier dan met alle Juballers het 100-jarig bestaan van de vereniging inluiden!

a.p.