Op zaterdag 8 november aanstaande houden Jubal en Jong Jubal OPEN REPETITIE.

Geïnteresseerden zijn vanaf 10:00 uur welkom in het JMC. Dan start de open repetitie van Jong Jubal. Jubal neemt het om 13:00 uur van de jeugd over.

Opendag_guard_885x698 Opendag_hornline_885x698 Opendag_percussion_885x698

Kom de sfeer proeven en speel een paar uur mee met de Nederlands kampioen! Bestuur- en staffleden staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden over bijvoorbeeld lidmaatschap en eigenlijk alle ins- & outs van de club.

Tevens wordt er die middag een presentatie gegeven over de geplande USA/DCI Tour die van ca. 16 juli tot 10 augustus zal plaatsvinden.

Houd Facebook in de gaten voor de laatste updates omtrent deze dag: https://www.facebook.com/events/1488307514755806/

 

Jubal gaat in 2015 weer op tournee door de USA. Wil jij dat ook meemaken en voor 20.000 man performen in het Lucas Oil Stadium? Word dan lid van Jubal 2015!

LucasOilIn de zomer van 2015 zal Jubal drum & bugle corps voor de vierde maal in de geschiedenis van het corps een tournee door de Verenigde Staten maken en aan zoveel mogelijk contests deelnemen tijdens de laatste drie weken van de DCI Tour ’15. In 2002, 2006 en in 2011 – toen het 100-jarig bestaan van het corps gevierd werd – wist Jubal de harten van de Amerikaanse drumcorps fans al te veroveren. Met de omslag en showconcepten die we met het corps de laatste jaren hebben ingezet zal dat komend jaar alleen nog overtroffen worden.

Jubal zal, net zoals alle buitenlandse deelnemers aan het DCI circuit, uitkomen in de Open Class. Voor de Europese en Aziatische corps heeft DCI een paar jaar geleden een aparte International Division in het leven geroepen. Waar in de vorige Jubal USA tours het aantal geplande Open Class contests beperkt (mogelijk) was, zal in 2015 de focus juist op deelname in die divisie liggen, om uiteindelijk bij de Open Class Championships begin augustus zo hoog mogelijk te scoren. Uiteraard zal er ook een aantal contests op het programma staan waar de top van de DCI World Class van de partij is. Free days en sightseeing mogen tijdens deze trip natuurlijk ook niet ontbreken. Tijdens eerder tours werden grote steden als New York City, Chicago, Washington, Atlanta en New Orleans aangedaan.

Het Amerika-avontuur start voor Jubal rond 17 juli als leden, staff, bestuur en een schare aan chauffeurs en supportstaff de grote plas oversteekt. De bussen en trucks van de Jubal-karavaan zullen vervolgens enkele duizenden kilometers door diverse staten afleggen. De terugreis staat net als bij de vorige USA Tours gepland op de dag na de World Class Finals.

NewOrleansOp dit moment is nog niet te zeggen hoe de Jubal USA Tour er precies uit zal gaan zien en welke route we door de States zullen afleggen. Het DCI contestschema voor het 2015 seizoen wordt immers pas in november/december bekend gemaakt. Zoals gezegd streven we ernaar om aan zoveel mogelijk Open Class contests mee te doen. Vast staat in ieder geval dat we deelnemen aan de Open Class World Championships in Michigan City op 3 en 4 augustus. De tour zal vervolgens eindigen in Indianapolis, waar we op donderdag 6 augustus in het vermaarde Lucas Oil Stadium op zullen treden in de DCI World Championships Prelims. De beste 25 corps van Prelims gaan door naar de Semifinals op vrijdag.

DCI is erg blij met de terugkeer van Jubal. DCI CEO Dan Acheson’s eerste reactie toen we hem meldden dat we met Jubal weer een DCI Tour in voorbereiding hebben was: “That is wonderful news!”, Open Class coördinator David Eddleman voegde daaraan toe: “Great to hear you will be back in 2015 and yes, let’s talk soon!

 


 

Wil jij dit gave Amerika-avontuur ook met ons meemaken? Meld je dan aan als lid van Jubal 2015!

Druk op de knop en stuur een e-mail naar info@jubal.org

Ja, ik wil graag mee!

 

USATOUR2015_Leaderboard_900x169

 


 

Met gepaste trots presenteert Jubal drum & bugle corps haar programma voor 2014: 2Touch

Zaterdag 25 oktober was de afsluiter van het Nederlands Drum Corps seizoen, met de volledige top 3 op de planken van het verbouwde Schouwburg Kunstmin. Volgende week zondag is de officiële opening van het theater, maar er zijn al diverse testcases geweest voor die van “Jubal & Friends”.

Jong-Jubal-15606392446_3e13df8ba3_zEnkele jaren geleden zijn er 2 grote theatershows geweest van Jubal waar een intensieve voorbereiding aan vooraf ging. Een dergelijke theatershow zou het echter niet worden maar meer het tonen en vooral laten horen van waar de top 3 van Nederland toe in staat is, met niet alleen de showproducties, maar ook divers straat- en concertrepertoire. Een verschil met 2001 en 2003 is dat de shows van tegenwoordig al veel meer theaterproducties zijn dan toen, waardoor de hedendaagse shows zich al veel meer lenen voor een dergelijke avond.

De avond begon met de openingsfanfare ‘Fanfare & Flourishes’ door de hornline van Jubal, waarna de hostess van de avond, Joke Anakotta, de presentatie overnam en de hele avond met een komische twist aan elkaar praatte. Ze kondigde direct na de Jubal hornline het jeugdkorps Jong Jubal aan. Jong Jubal speelde een aantal concert- en straatnummertjes, met onder andere voor de aanwezige Jubal Alumni herkenbare vertolking van My Girl. Na Jong Jubal was het de beurt aan Beatrix met ook daar een voor Jubal Alumni herkenbare vertolking van Children of Sanchez. Daarnaast speelde Beatrix nog een streetbeat en een vertolking van het nummer ‘Creep’, van Radiohead (naar arrangement van Bluecoats 2011).

juliana_15444598110_d94cbd0358_zNa Beatrix werd door de lady-speaker Juliana uit Vlissingen aangekondigd, maar hoewel de provincie juist was, weet iedereen natuurlijk dat Juliana uit Middelburg komt. Ik weet niet helemaal zeker of de verspreking vooraf was ingestudeerd, maar de aankondigingen en de interviews leverde wel een komische noot aan de avond en dat hoort tenslotte ook bij theater. Joke zou haar ‘fout’ later nog enigszins goedmaken. Juliana bracht wat concertnummers en deed ook een vertolking van ‘Viva la Vida’ van Coldplay. Hierbij bleven ze niet strak in hun arc staan, maar maakten er met een vrij eenvoudige ingreep ‘theater’ van, door in verschillende poses op het podium te acteren. Hierdoor ontstond er ook een goede interactie met het publiek.

Na Juliana was het de beurt aan Jubal. Bij Jubal mocht tubaspeler Jan Willem bij Joke komen voor een diepzinnig interview, maar Jan Willem liet zien (en vooral horen) dat hij meer een man is van ‘geen woorden maar daden’, want hij stal de show door in ‘Let’s Groove’ op zijn tuba een solo te spelen, en dan niet ‘zoals vroegâh’ een octaaf (of twee) hoger, maar juist een octaaf (of twee) lager! Het publiek wist dit wel te waarderen. Verder speelde Jubal nog het concertnummer Somewhere Over the Rainbow, de drumpartijen van Negative en ‘A Night Like This’ (Caro Emerald), waar mellospeler Joury ook een hoofdrol speelde door de solo in de introductie in de sfeer van het nummer te spelen. Van alle performances van het eerste deel viel mij op dat het straat- en concertrepertoire keurig gespeeld werd en ook heel dynamisch en hier en daar ook best ‘theatraal’.

Na de pauze kwamen de showproducties aan de beurt, met ook nu weer de opening door Jong Jubal. Ron Wassink legde aan het publiek het idee achter de show uit en waarin we het thema ‘Industry’ in de muziek allemaal aan konden herkennen. Het binaire getallenstelsel, bestaande uit nullen en enen, is terug te horen in een melodietje van 4 noten die door de hele show terugkomen, maar natuurlijk dragen de ritmes van de percussion en de samples met de robotstemmen daar ook een stuk aan bij. Wat Jong Jubal goed deed was het stagen van de color guard, waarbij de diverse groepen (vlaggen, rifles en sabres) via de coulissen het podium op en af kwamen. Hierdoor was het met een relatief simpele ingreep al veel dynamischer om naar te kijken.

Beatrix_15277_10152799375500816_112678972862164617_nNa Jong Jubal was het de beurt aan Beatrix met een showconcept die eigenlijk best veel overeenkomsten had met die van Jong Jubal: ‘Cyborg‘. Vooral de robotstemmen die door de show heen te horen waren kwamen overeen. Op het achterdoek werd een video vertoond van de finalsshow van Beatrix, waardoor je als publiek toch een idee kreeg van hoe de muziek in de show (drill) past. Een simpele oplossing, maar het maakte de muziek wel veel beeldender. Het was indrukwekkend om de vertolking van Le Sacre du Printemps te horen van een dergelijk ensemble.

Na Beatrix was Juliana aan de beurt en hier zagen we hoe Joke haar verspreking weer goedmaakte: ze kwam in een Juliana-uniform het podium op om daarin het korps uit Middelburg (!) aan te kondigen. Juliana speelde hun show ‘What If‘, waarin als visionairs (Rosa Parks, Mahatma Ghandi, Martin Luther King, Nelson Mandela en Steve Jobs) gekeken wordt naar de wereld waarin wij leven. Door de show heen hoor en zie je ‘wat als’ scenario’s terug en het meest beeldende was misschien nog het moment van ‘wat als de drum major geen drum major zou zijn geweest’; de drum major kwam van haar podiumpje af en een trompet pakte en meespeelde en zelfs nog een solo speelde. Ondertussen werd haar DM-taak overgenomen door de caption head brass die voor een paar seconden het podium, onder luid applaus, kwam opgelopen. Ook bij Juliana weer de finals performance op het achterdoek geprojecteerd, waardoor je een goed beeld kreeg van het totaalplaatje.

Jubal_15606326896_938b592c4c_zNa Juliana was het de beurt aan Jubal. Joke was inmiddels weer omgekleed in haar blauwe (!) jurk en gaf het woord aan Ronald Venderbos om iets over het programma ‘2Touch‘ te vertellen. Na een korte uitleg over de twee vormen van aanraken die in de show voorkomen: letterlijk aanraken en het meer overdrachtelijke ‘geraakt worden’ van het publiek door hetgeen ze horen en zien en welke emoties dit met zich meebrengt. Als de electronica dit keer wel mee zou weken, dan moest dat goed komen. Daarna startte Jubal de show. Jammergenoeg was Nadia er niet, waardoor de hoofdrol uit de show nu niet uit de verf kwam, maar gelukkig was ook hier een projectie van de show op het doek erachter, waardoor het showconcept toch goed overkwam. De color guard zorgde wel voor het nodige theater, waardoor het op het toneel dynamisch overkwam. Ondanks het ontbreken van het theater van de hoofdrolspelers aan het einde van de show, werkte het muzikaal wel degelijk naar een climax toe die behoorlijk goed ‘aankwam’. Duidelijk een hoogtepunt van de avond.

Na het optreden van Jubal nog een korte aankondiging van de komende USA-tour van Jubal in het nieuwe seizoen en ondertussen kwamen vanachter de coulissen de hornlines van alle korpsen het podium op om samen met die van Jubal het finalenummer ‘Birds’ te spelen met ± 90 toeters. Je kunt je voorstellen dat dit een behoorlijk volume opleverde. Een staande ovatie was het resultaat en het publiek had zichtbaar genoten van de avond.

birds215630030035_6a3fa6607e_zDingen die opvielen: een rode draad -of ‘oranje draad’ zo u wilt- was een terugblik op het afgelopen drum corps seizoen. In de interviewtjes werd er teruggeblikt en werd er gekeken naar hoe diverse leden van de verschillende korpsen het seizoen hebben beleefd. Daarbij viel op dat bijna alle korpsen het idee hadden dat ze een enorme progressie hebben gemaakt gedurende het seizoen, met als top-performance die van de afgelopen DCE-finals, maar bij Jubal was er juist sprake van een anti-climax. Zo zie je maar hoe dicht het gevoel van succes en teleurstelling bij elkaar kunnen liggen, terwijl objectief gezien iedereen trots mag zijn op de bereikte resultaten. Verder viel op dat met name Juliana en Jong Jubal er iets meer theater van maakte en dat er met de huidige showconcepten eigenlijk met iets meer aandacht veel meer ‘theater’ van te maken valt. Het is zeker voor herhaling vatbaar en met een hele repetitiedag vooraf is er een volgende keer voor het publiek veel meer theater van te maken.

Volgend jaar in Hilversum of Middelburg? Of toch Vlissingen? ;-)

 Jubal & Friendsjubal.orgDrumcorps in concert – a season in review Zaterdag 25 oktober Schouwburg Kunstmin Dordrecht, aanvang: 20:15 uur. Met medewerking van: Jubal Jong Jubal Beatrix Juliana Kaartverkoop vanaf 20 septembe…

Jubal & Friendsjubal.orgDrumcorps in concert – a season in review Zaterdag 25 oktober Schouwburg Kunstmin Dordrecht, aanvang: 20:15 uur. Met medewerking van: Jubal Jong Jubal Beatrix Juliana Kaartverkoop vanaf 20 septembe…

Jubal & Friendsjubal.orgDrumcorps in concert – a season in review Zaterdag 25 oktober Schouwburg Kunstmin Dordrecht, aanvang: 20:15 uur. Met medewerking van: Jubal Jong Jubal Beatrix Juliana Kaartverkoop vanaf 20 septembe…

Jubal & Friendsjubal.orgDrumcorps in concert – a season in review Zaterdag 25 oktober Schouwburg Kunstmin Dordrecht, aanvang: 20:15 uur. Met medewerking van: Jubal Jong Jubal Beatrix Juliana Kaartverkoop vanaf 20 septembe…