Ademhalen

By 30 April 2006a.p.

Onze Zeeuwse trots in bange dagen, en dan heb ik het over Juliana, heeft een “amazing discovery”’ gedaan. Vol trots kondigen ze op hun site aan dat ze in zee zijn gegaan (hoe toepasselijk) met de Airmax Breather. Ja mensen, het is Juliana gelukt: een exclusief sponsorship met Airmax Breather. Nooit van gehoord?  Maakt niet uit…. ik ook niet. Het klinkt als een goedkope WC-verfrisser of zo’n spuitbusje tegen een slechte adem, maarrrrrr mensen…. dat is het niet. Nee, het is iets veel revolutionairders: het is een klein apparaatje, speciaal ontwikkeld voor het verbeteren van de luchtstroom bij blazers. Het apparaat heeft verschillende weerstandniveaus en is perfect om de longcapaciteit te vergroten en om beter te leren ademhalen waardoor de brass beter tot zijn recht zal komen in het ensemble. Jaja, echt waar.

 

Zodan, toemaar, dat doet maar… Klinkt spectaculair. Ik, als niet-brass-man, was dan ook best onder de indruk en vroeg me direct af: waarom hebben wij dat exclusieve sponsorship niet binnen kunnen slepen? Maar terwijl ik dat denk, breekt de discussie los over het nut van dit apparaatje. De discussie wordt aangezwengeld door ene Arie die weet te melden dat “Juliana beter een stemapparaat kan aanschaffen dan zo’n blaasapparaat”. Ik moet toegeven, een goede grap waar ik hard om heb gelachen. Tja, schijnbaar is de Airmax Breather een overbodige uitvindingen die in het rijtje past van de Power Juicer, Steam Blaster, Perfect Form Shaper en andere nutteloze Amazing Discoveries (“Hé Mike wat heb jij daar? Ik heb iets heel bijzonders, iets wat de wereld moet weten. Echt ongelofelijk!”) Als we de kenners moeten geloven, is de Airmax Breather pure geldklopperij en eenvoudig te vervangen door simpele oefeningen.

 

Eén van die kenners die er niet in gelooft is mijn favoriete Belg: Johan. Even een kort zijstapje. Johan is een zelfingenomen, alles wetende, nimmer bescheiden Zuiderbuur die overal verstand van heeft. Ooit, in een ver verleden heb ik ‘m nog weleens omver geschopt toen hij als jurylid vreselijk in de weg liep. Toen hij uiteindelijk zo verstandig was om deze carrière te beëindigen, begon hij met  z’n nieuwe uitdaging bij Kameleon. Een spook-drumcorps uit België waar we veel van horen, waar weinig van zien. Maar goed, om een lang verhaal kort te maken: Johan heeft te kennen gegeven er mee te stoppen, hij wil het stokje overgeven aan de jongere generatie. Ik zeg: dat had ‘ie tien jaar geleden al moeten. Dit is echt het beste voor iedereen.

 

Het is voor Johan een hele stap, maar bij de meesten die hem een beetje hebben gevolgd kan, denk ik, de vlag uit. Het was zelfs groot nieuws voor drumcorps.nl (lekker belangrijk) en op z’n eigen blog bedankt hij nu iedereen voor de hartverwarmende reacties op deze toch moeilijke beslissing (dikke vette zucht). Eind goed, al goed, zou je zo denken. Maar helaas, een einde van een bruisende loopbaan (had ik al verteld dat hij écht heeeeel veel weet) betekent helaas geen einde van zijn lange epistels op forums. En dus, terug van het zijstapje, bemoeit Johan zich vol verve met de discussusie rond de Airmax Breather. Hij komt met de briljante oplossing dat de jeugd (want Johan is zelf een ervaren rot) beter wat meer kan bewegen en stoppen met hamburgers eten, dan gaat het veel beter met je gezondheid en dus met je longinhoud: dat plastic apparaatje (dat er bovendien uit ziet als een fluit) heb je dan niet nodig.

 

Tja, hoe erg ik het vind: daar moet ik Johan wel een beetje gelijk in geven, een goede conditie is het halve werk (ahum). Toch is het verhaal van Johan natuurlijk volledig tegen het zere been van Juliana.  En terecht: Juliana heeft een nieuw apparaatje en ze zullen zelf wel goede redenen hebben om daar mee aan de slag te gaan. Wie zijn wij dan om het af te keuren. Al stappen ze met z’n allen voor een contest in een zweethut en spelen ze na afloop van een show een overbodig concertje bij de bus (oh, dat doen ze al…), dan moeten ze dat vooral zelf weten.

 

Het enige waar ik alleen een beetje verdrietig van word, is iedere keer weer dat typisch Zeeuwse minderwaardigheids complex waarmee wordt geschermd. De leden van Juliana verdedigen zich met de stelling dat ze altijd als Zeeuwse boeren worden afgeschilderd “stom om onszelf iets in het hoofd te halen en nieuwe dingen te proberen”.  Ze beginnen daar altijd zelf over, niemand beschuldigt ze. Kom op jongens; ik, als ras-echte Zeeuw kan het weten: het valt allemaal best wel mee. Even adem halen, even aan de Airmax Breather, en gewoon weer lekker verder gaan. Heb lak aan de rest, Zeeland rules!. Tot zover deze a.p. Ik kruip weer onder m’n Abflex, de zomer komt er immers weer aan.
a.p.