Centjes

By 14 October 2008a.p.

Je zal maar een top-muziekvereniging zijn, een goed geoliede organisatiestructuur hebben en veel aanzien genieten in binnen- en buitenland. Dat wil toch iedereen? Mooie uniformen, altijd weer kampioen, een fijn clubhuis, spetterende muziek, een gigantische achterban en duizenden fans! Daar teken je toch voor? Tot er een dag komt dan een prominent figuur met een belangrijke functie binnen de club, zoniet de belangrijkste functie binnen de club, duidelijk maakt dat het niet zo goed gaat met de centjes. Sterker nog; de centjes, heeeeel veel centjes, zijn weg, foetsie, ajuu paraplu! Dat kan toch niet? Het kan wel: welkom in the “worst nightmare” van K&G uit Leiden.

Het zal je maar overkomen en iedereen die ik spreek zegt hetzelfde: “Hoe is het mogelijk, dat kan bij ons toch niet gebeuren… toch?” Inderdaad, je hoort wel vaker dat een penningmeester er met de clubkas vandoor gaat, maar dat is dan meestal bij de postduivenvereniging in het Groningse Lutjewijdwerd of bij de carnavalsvereniging in het Limburgse Ulestraten. Clubs waar het meestal draait om veel bier en het balletje met pet op vrijdagavond. Waar niemand let op het geld, totdat good old ome jan met de noorderzon is vertrokken” met in z’n koffertje de opbrengst van die geslaagde bingo-avond. Dat kan overal gebeuren, maar -nogmaals- niet bij een topclub waarvan je mag verwachten dat alles tot in de puntjes is geregeld inclusief alle controle-instrumenten die daarvoor zijn.

Maar het is wèl gebeurd, kennelijk kan je toch zo kwetsbaar zijn. En als we de lijn doortrekken naar de “grote mensen wereld”. Als banken met miljarden omzetten kunnen omvallen, waarom dan niet een muziekvereniging? Wij, de buitenwereld, weten niet exact wat er is gebeurd bij K&G. Ik kan en wil daar verder dus over speculeren, jullie kennen mij immers als een braaf en integer persoon. Dat er een paar mensen hebben zitten slapen, lijkt me wèl duidelijk. Maar verder geen veroordelingen, daarvoor moet ik meer weten. De vuile was wordt wel een beetje buiten gehangen, maar natuurlijk niet helemaal, zou ik ook niet doen. Het gevolg is een stroom aan geruchten gelardeerd met een paar overheerlijke grappen en grollen. Er zijn verenigingen die -op z’n zachtst gezegd- niet zo’n warme band hebben met K&G. Die zeggen in het openbaar dat je dit “zelfs je ergste vijand niet gunt”, maar in het eigen clubhuis wordt er natuurlijk stevig in het vuistje gelachen.

Daar doe ik natuurlijk niet aan mee, maar ik vraag me wel iets anders af. Is er wel sprake van een groot financieel probleem, of is dit gewoon een onderdeel van een slim uitgewerkte campagne om extra geld te genereren? Want sinds bekend werd dat K&G de schaapjes niet meer op het droge heeft, wordt de ene financiële actie na de andere uit de grond gestampt. Razendsnel en met grote professionaliteit worden campagnes bedacht om weer geld in het laatje te krijgen. Er wordt gefietst, gecollecteerd, hard gelopen en dit is nog maar het begin. In een paar weken tijd zijn er weer duizenden euro’s bijgeschreven, dat is lekker! Ondanks de kredietcrisis zit er dus nog voldoende geld bij de menschen. Het geeft je te denken: wordt het voor ons ook niet tijd om eens flink te gaan fietsen? (Ik niet natuurlijk, kijk wel uit!) In korte tijd kan je een hoop bereiken.

Nee hoor, ik geloof echt dat er behoorlijk wat aan de hand is bij de Leidse vrinden. Er zullen nog heel wat rondjes gefietst moeten worden eer ze weer uit de problemen zijn. Wat een ellende. Uit ervaring weet ik hoe zwaar en druk het is om een club op de rit te houden en vooral vooruit te stuwen in de vaart der muziekverenigingen en dan krijg je dit op je bordje. Iedereen in Leiden: succes in deze donkere dagen. En als het echt niet lukt, misschien kan Wouter Bos nog helpen. Eén doekje voor het bloeden, het gaat gelukkig “maar” over geld, en niet over bestuursleden met losse handjes of andere vuiligheden. Dat is pas echt slecht voor je imago.

Oke, nog eentje dan, uiteraard van horen, zeggen: wat is de overeenkomst tussen KenG en de spaarders van Icesave? Ze weten beiden van toeten nog blazen! Moeten wederom kunnen, toch?

A.P.

Next Post