Dag 10 – USA TOUR 2015

By 25 July 2015Jubal
Jubal-USAtour-2015-Embleem-01_120x120Zaterdag 25 juli 2015

In the First Reformed Church of Cedar Grove is er in het kerkgebouw voor ons ruimte gemaakt om te slapen. In zeer korte tijd ligt de vloer weer helemaal vol met luchtbedden en slapende leden. Vlakbij de kerk loopt de sheriff ’s nachts in het park rond om de attracties voor het “Holland Fest” te beschermen. In Cedar Grove wordt geen alcohol geschonken, dus daar moet natuurlijk ook ’s nachts op gecontroleerd worden.

’s Ochtends om 10:30 kregen we in het kerkgebouw door het organiserende comité een uitgebreide brunch aangeboden. Zeer overvloedig met muffins, bagels, fruit, enz. Heerlijk! In het park is om 09:00 uur het festival al begonnen. Kraampjes met oliebollen, worstenbroodjes, erwtensoep bij 30 graden Celsius, een klompenmaker en delfts blauwe artikelen. Kleine kinderen lopen verkleed in oud hollandsche kleding. Ineke, onze boosterstand mascotte, valt bijna niet op tussen dit oudhollandsch geweld. Er is wederom iets mis met de koeling van de kooktruck. Dankzij mensen van de kerk wordt er snel een vakman geregeld die ruim twee uur in de hitte bovenop de truck voor ons aan het werk is.

klompendans

Rond 13:00 uur is er een parade in het dorp vooraf gegaan door een dorpsomroeper. Hij vertelt het publiek dat de straten te vuil zijn. Dan wordt er water op de straat gegooid en gaan de kinderen met bezems en “old dutch cleanser” aan de slag. Straatje schrobben, een echt oud hollandsch gebruik?

Shako's-hoolandfest

De inwoners hadden hun stoeltjes en partytenten al langs de route klaar gezet. In de parade konden we klompendansers en accordeons, veteranen, de complete fire department, cheerleaders, enz… voorbij zien komen. En Jubal als mooie afsluiter in deze parade.

Daarna werd er vlakbij het park een concert door het complete corps gegeven. Aan de ene kant van de straat het corps in een grote tuin en andere kant van de straat rijen dik met publiek. Het viel op dat het Amerikaanse publiek echt op de juiste momenten applaudisseert zowel op de contesten maar nu tijdens dit concert ook weer.

concert-hollandfest

Na een dankwoord van Hans Kloppert gaan we de instrumenten naar de truck brengen. Omkleden, relaxen en eten. Klaargemaakt in de keuken van het kerkgebouw. Daarna “free time”. Men ging nog het park in om van muziek te genieten of men bleef lekker chillen in het kerkgebouw.

Om half tien vertrokken we naar Racine. Reistijd slecht anderhalf uur. Lekker vroeg naar bed.

Morgen een vrije dag in Chicago.