In-Memoriam-Klaas-Visser_470x800Op eerste kerstdag bereikte ons het trieste bericht dat op kerstavond ons erelid Klaas Visser is overleden. Klaas zou volgende week de leeftijd van 88 jaar bereiken. Klaas werd op 1 maart 1936 lid van Jong Jubal. Aanstaande maart zouden we met hem zijn maar liefst 80-jarig lidmaatschap van onze vereniging vieren. In de Grote Kerk is Klaas in 2011 nog gehuldigd voor zijn 75-jarig lidmaatschap tijdens het 100-jarig bestaan van de vereniging.

In die nu bijna 80 jaar bij Jubal heeft Klaas vele functies bekleed en daarmee een immense staat van dienst binnen de vereniging opgebouwd. Tot 1990 was Klaas bij Jubal zelf actief. Sinds dat jaar maakte hij alweer 25 jaar als pianist deel uit van JD’s Big Band. Zijn korps Jubal verloor Klaas echter nimmer uit het oog. Regelmatig zagen we hem bij verenigingsactiviteiten en optredens. Hij is “zijn cluppie” altijd trouw gebleven en gaf gevraagd en ongevraagd zijn mening, vaak met een komische kwinkslag, want zo kenden we hem… altijd grappen en grollen, altijd smeuïge verhalen en anekdotes over vroeger, altijd een ongezouten mening over de jury als we weer een keer naast de eerste prijs grepen. Op nabesprekingen zelf maakte Klaas de jury, toen hij zelf nog instructeur was, ook al duidelijk hoe hij erover dacht. In de bus onderweg naar Dordrecht was het dan dolle pret, want Klaas deed die nabesprekingen dan nog eens tot in detail met ons na.

In ons jubileumboek, dat ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum is uitgegeven, prijkt een prachtig interview met Klaas. Daarin werd hem gevraagd wat hij al zijn jaren bij Jubal gedaan heeft. Ad rem, zoals we ook van Klaas in zijn reacties gewend waren, stelde hij direct de tegenvraag “Wat niet?” En zo is het ook, want de lijst functies die Klaas in al zijn jaren bij Jubal bekleed heeft is haast onnavolgbaar. Zijn lange muzikale loopbaan startte Klaas op dwarsfluit bij ons jeugdkorps. Direct na de oorlogsjaren ging Klaas over naar Jubal, waar hij ook eerst fluitist was en later overstapte naar de trompetsectie. In de jaren ’50 was Klaas één van de drie tamboer maîtres. Zijn meest memorabele herinnering aan die tijd heeft hij regelmatig in het clubgebouw met ons gedeeld. Het was tijdens een parade in Alblasserdam. Daar bleef zijn tamboer maître stok na het opgooien hoog in de bedrading van de straatverlichting hangen.

Klaas werd leider en dirigent van Jong Jubal en later dirigent bij Jubal. Hij werd technisch leider en was lid van de showcommissie en maakte deel uit van het bestuur. Velen kennen hem vooral ook als brassinstructeur. In die rol heeft hij Jubal samen met zijn toenmalige team instructeurs in de jaren ’80 naar vele successen geleid.

In 1982 nam Jubal voor het eerst deel aan de kampioenschappen van Drum Corps Holland in Hilversum. Daar kwam hij bij het inblazen van de hornline aanlopen met een petje met drie luitenantsterren op de klep. In volle overtuiging zei hij: “We gaan het potje leeghalen hier”. En zo geschiedde. Begin negentiger jaren stapte Klaas zoals gezegd over naar de JD’s Big Band als pianist. Piano spelen was hem niet vreemd. Jaren geleden speelde Klaas bij de “Pinguins”, een amusementsorkest dat destijds onderdeel van Jubal was.

In de aanloop naar het 100-jarig jubileum van Jubal in 2011 heeft Klaas, samen met zijn maatje Maarten de Keizer, het gehele Jubal archief opnieuw ingericht en geactualiseerd en zijn zo goed als alle belangrijke documenten uit de rijke Jubal-geschiedenis door zijn handen gegaan. Met die kennis heeft hij dan ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het al eerder genoemde jubileumboek.

Klaas was altijd flamboyant en zei vorig jaar nog: “Ik wou dat ik nu veel jonger was”. Dit zei in het perspectief van wat Jubal vandaag de dag presteerde. Daar kon hij enorm van genieten.

Wij verliezen in Klaas een bijzonder markant en betrokken lid, een Juballer met oranje bloed, een kritisch verenigingsman, een goedlachse vriend.
Rust zacht Klaas !

Namens bestuur, staff en leden van Jubal en Jong Jubal wens ik René, Yvonne, Gert-Jan, Shannon, Rowan en verdere familie en dierbaren voor nu en in de toekomst veel kracht en sterkte om dit enorme verlies te dragen.

Hans Kloppert
voorzitter


N.B. De uitvaartplechtigheid zal op verzoek van Klaas in besloten kring plaats vinden.

Correspondentieadres voor steunbetuigingen:
Yvonne van Spanje-Visser
Frida Katz-erf 254
3315 VP Dordrecht