Jubal wint DCN Contest Roosendaal

By 25 May 2014Jubal

Tradities zijn er om te behouden en om te doorbreken en in Roosendaal gebeurde beide. Jubal behaalde wederom een eerste plaats op een eerste contest, met – bijna ook traditioneel – ‘zeven-en-zestig-komma-nog-wat’ punten en uiteraard ging het tijdens het optreden van Jubal regenen. De traditionele regenboog ontbrak echter deze keer en een andere doorbroken traditie was te zien aan het uniform: geen zwarte pluim, ook geen oranje, maar een witte!

Roosendaal-jubal-'14_2Het natuurverschijnsel ‘regenboog’ mag dan wel ontbroken hebben tijdens de show, maar de oplettende kijker heeft hem de hele show kunnen zien, want het gehele kleurenpallet in de show is namelijk de regenboog, waarbij de hoofdrolspeelster (jawel, een meisje dus!) de kleur geel draagt om het pallet te completeren. Complimenten van zowel publiek als de jury waren dan ook voor dit schitterende kleurenschouwspel.

Dan de show zelf. De witte pluimen geven net een andere ‘touch’ aan het uniform. De puim is wat zwieriger dan de oude statige zwarte, waardoor er direct al een meer magisch sfeertje gecreëerd wordt. Het intro, met sample waarin de strekking van de show een beetje wordt uitgelegd, wordt ook door de dansers uitgebeeld op een manier die een beetje deed denken aan de Cinderella winterguard van Jubal uit de jaren ’90. Het corps speelt daar heel mysterieus back field, waardoor de klanken via de echo de hoofdtribune bereikten. Een klein balansverschil tussen field en pit werd hierdoor verbloemd. Als de groepen samenkomen lijkt het publiek zich klaar te moeten maken voor een ‘in your face hit’ als de sample Jubal 2014 aankondigt. Niets is echter minder waar, want het figuur maar ook de muziek ‘brokkelt’ weer af.

Roosendaal_jubal-'14_3_885x698Helaas was de regenval zo erg dat de synthesizers het werk moesten neerleggen. Daardoor gingen er de rest van de show ook wat muzikale effecten verloren. Maar, de jury en het publiek weten nog niet dat die er zijn, dus hebben ze het waarschijnlijk ook niet gemist. Wat zich verder op dit groene toneel ontvouwde was een wervelende show, zeker voor de tijd in het seizoen. Muzikaal is er veel variatie te horen en ook visueel zit er van alles in. Ten opzichte van koningsdag is er flink wat toegevoegd, wat er voor gezorgd heeft dat het programma al behoorlijk ‘rijk’ is. Ik denk zelfs al rijker dan vorig jaar rond dit tijdstip. Het mooie is dat we al zo ver zijn gevorderd, maar nog mooier is dat we weten dat er nog heel veel bij gaat komen. Het publiek (zowel supporters als het meer neutrale publiek) reageerde in ieder geval al heel enthousiast op de show van Jubal en de komende weken gaan we dit programma nog verder uitbouwen en cleanen, zodat het verhaal nog duidelijker gaat overkomen. De volgende contest (28 juni in Huizen) zullen Juliana en Beatrix het deelnemersveld aanvullen en dan zullen we pas echt weten waar we staan.