Kirchroa

By 9 April 2008a.p.

Drum Corps Europe doet z’n naam eindelijk eer aan. Voor het eerst in de geschiedenis van deze nog jonge, maar zeer ambitieuze organisatie worden de finals in het buitenland gehouden. Een grote wens van niet Nederlandse korpsen die vinden dat de “E”van “DCE” te weinig recht werd aangedaan. Dat is voor eens en voor altijd afgelopen. De finals van 2008 worden namelijk gehouden in Kerkade (Kirchroa voor intimi), een stad in het afvallige Limburg. Inderdaad, die provincie waar ze altijd afgeven op “Holland”, maar als ze geld nodig hebben toch graag weer even bij “dat Holland” willen horen. Kerkrade bevindt zich in de zogenoemde Euregio, dus ook in dat opzicht klopt het helemaal.

Ik wil DCE complimenteren met deze fantastische keuze, echt een stadion naar mijn hart. Een modern, sfeervol stadion met een grote hoofdtribune en een prachtige groene mat. Verder is de directe omgeving van het stadion één grote “parking lot”, dus ook dat zit wel goed. Er liggen allerlei tuincentra en bouwmarkten in de omgeving, altijd handig. Omkleden hoeven we ook niet meer op het natte asfalt, dat doen we voortaan in warme kleedkamers en misschien laten ze het bubbelbad ook nog even vollopen. Over de ligging kan je natuurlijk uren discussiëren, maar een feit is dat Kerkrade centraler in Europa ligt dan Rotterdam of Den Haag. Verder zijn er ontzettend veel vliegvelden in de buurt, zoals Eindhoven, Maastricht en Düsseldorf. Vooral “low budget’ maatschappijen vliegen hierop, dus ideaal voor de Engelsen of andere Europeanen die willen komen.

Over Engelsen gesproken. Paniek in Engeland, want waar moeten ze naar toe om hun jointje te roken. Normaal werd voorafgaand aan de finals in Rotterdam of Den Haag een cultureel bezoekje gebracht aan de betere koffietenten van Amsterdam. Maar Amsterdam is nu wel erg ver verwijderd van de finals-locatie. Gelukkig komen de eerste tips al binnen. De Engelsen kunnen ook prima terecht op de drugsboten in Maastricht. Verder wordt er fijntjes op gewezen dat Kerkrade in de grensstreek ligt, en dat daar altijd genoeg vertier te vinden is. Ik weet zeker dat de Engelsen het geweldig naar hun zin zullen hebben in het centrum van Kerkade door de hoge “kroegdichtheid”. Dit geldt overigens niet alleen voor de Engelsen, na het laatste WMC kan ik me ook niet meer herinneren hoe ik deze stad heb verlaten.

Ik laat het woord WMC vallen, u weet wel dat evenement waar niemand meer van weet hoe het nou precies zit. Toch is het Wereld Muziek Concours onlosmakelijk verbonden aan Kerkrade. Vanaf nu geldt dat ook voor DCE, want ik mag toch hopen dat de heren van DCE zo slim zijn geweest om, indien mogelijk, een meerjarig contract af te sluiten. Dat scheelt weer een hoop gedoe voor volgend jaar. Ik zie ook een kans om publiek van buiten de “scene” aan te trekken. Iets wat veelvuldig wordt geprobeerd, maar wat lastig blijft. Mensen uit Kerkade en omgeving hoef je niet op te voeden (als het gaat om korpsmuziek), die weten zo ongeveer wel wat het inhoudt. De drempel is lager, dus gooi de kassa maar open! Verder is dit de ultieme kans om de Limburgers te laten zien dat het allemaal wat sneller en moderner kan. Alhoewel ik denk en vrees dat Limburgers toch liever meedeinen met een Abba-medley.

Kortom, deze locatie krijgt van mij vijf sterren, Den Haag had er in mijn ogen ook vijf, Rotterdam slechts drie. Alle overige finals-locaties tellen eigenlijk niet mee, omdat DCE toen nog niet veel voorstelde en ook indoor opereerde. Ik maak me daarom een klein beetje zorgen over de blog van DCE’er Marco. Hij schrijft dat sommige omstandigheden minder zijn dan in Rotterdam. Ik heb me suf lopen piekeren, maar ik kan er niet eentje verzinnen. Ach, daar komen we vanzelf wel een keertje achter. Voorlopig blijf ik positief over deze toplocatie. En een leuke bijkomstigheid: nu het vele werk voor DCE achter de rug is, kunnen ze zich weer gaan storten op die andere, geweldige stap naar verdere volwassenheid: de implementatie van pitversterking. (kon het niet laten…) Ik ga aan de vlaai….

a.p.