Drummers Jubal veroveren Boedapest

By 9 December 2014Jubal

Op uitnodiging van de Hongaarse piano virtuoos en componist Havasi reisden 13 slagwerkers van het Dordtse Jubal drum & bugle corps afgelopen week voor vijf dagen af naar Boedapest. In Boedapest lieten de 13 slagwerkers van Jubal zien wat zij in huis hebben. Met de dansgroep Experidance brachten zij het nummer Freedom op spectaculaire wijze.

In Boedapest lieten de 13 slagwerkers van Jubal zien wat zij in huis hebben. Met de dansgroep Experidance brachten zij het nummer Freedom op spectaculaire
wijze. Daar traden zij op in Havasi’s grootse Symphonic Arena Show, een concertreeks van vier uitverkochte spectaculaire shows in de Papp Laszlo sportarena.
Na intensief contact tussen de Havasi productieleiding en het corps over de te spelen muziek, werd de afgelopen maanden de aangeleverde bladmuziek in Dordrecht geoefend. Dit is later ook in een studio opgenomen om in de CD opname gemixt te worden. Ook werd een deel van de muziek door Jubal zelf geschreven.

Showballet
Twee dagen werd er intensief gerepeteerd samen met Havasi, het orkest en het showballet. Vrijdagavond stond de eerste voorstelling op het programma. Jubal had de eer de Symphonic Arena Show te openen. Speciaal hiervoor waren bij de Dordtse drummers kostuums aangemeten.
Jubal deelde in Boedapest het podium met louter top artiesten. Havasi zelf liet in een aantal solostukken zien en horen waarom hij één van ’s werelds beste pianisten is. Grammy winnaar Lebo M. zong enthousiast zijn Circle of Life uit The Lion King. Georgina ‘Gigi’ Radics, de 18 jaar oude winnares van de Hongaarse muziek show Megasztár, stal de show met een prachtige vertolking van het lied Amazing Grace. Rockdrummer Endi, jeugdvriend van Havasi, speelde samen met hem een drum-piano battle.

Spektakel
Het showballet Experidance zorgde de gehele show voor veel spektakel. Dirigent Peter Pejtsik leidde het maar liefst 80 muzikanten tellend Budafok Dohnanyi orkest. Verder waren er drie koren gecontracteerd en een aantal Hongaarse stemvirtuozen en muzikanten.
Indrukwekkend was het 300 vierkante meter LED scherm op de achtergrond waarop de meest spectaculaire beelden en visuele effecten getoond werden.
Jubal kwam – in eigen kostuums – in de show het beste naar voren in het nummer `Freedom`, dat startte als een drum-piano battle tussen Havasi en Endi. Een groot solodeel was voor Jubal weggelegd.

Dansers
Toen de dansers van Experidance de Juballers op het podium vergezelden mondde het muziekstuk uit in een uniek samenspel.
Dit stuk is zo goed als helemaal pas in Boedapest ingestudeerd. Jubal kan met deze optredens in Hongarije terugkijken op een wel heel bijzondere ervaring en heeft een goed visitekaartje afgegeven. Meewerken aan dergelijke producties blijkt het corps goed te liggen.

 


Artikel in de Stem van Dordt:

drummers budapest_SVW_SVW-19_141210_1