Showkorpsendag

By 12 February 2008a.p.

Mensen, hebben jullie in de agenda’s al een grote, rode cirkel rond zaterdag de 31ste mei gezet? Nog niet? Snel doen hoor, want dit belooft een geweldige dag te worden. Niet zo maar een dag, maar een showkorpsendag en nog wel in Dordrecht ook. Jaaa, jullie lezen het goed, na de Dag van de literatuur, de Dag van de chemie, dagen van de dialoog, palliatieve zorg, decolleté (bestaat écht), toekomst, poëzie en ga zo nog maar 365 dagen door, is er nu ook een speciale dag voor de showkorpsen. Die dag viert de Stichting Combinatie van Korpsen, kortweg SCVK, z’n veertig jarig bestaan. Dat doen ze niet alleen, dat doen ze met al “hun” showkorpsen, in totaal komen er 58 korpsen naar Dordrecht, dat zijn 2500 muzikanten. Beste Dordtenaren, heeft u helemaal niets met showkorpsen (en dat zijn er in Dordt heel veel, weten wij uit ervaring), ga die dag dan naar de Biesbosch, want u overleeft het niet!

De SCVK is een prijzenswaardige club mensen, al veertig jaar verzorgen zij prrrrachtige taptoes, bloemencorso’s en optochten in het hele land. Word je dorp 750 jaar oud en wil je dat vieren met een overheerlijke taptoe? Bel de mannen van de SCVK en zij regelen alles voor u. Zij kennen alle korpsen, het is immers niet voor niets een combinatie van korpsen, maar ze weten ook alles van contracten, vergunningen en andere ellende. Kortom, zij kennen de klappen van de zweep en doen het nog voor noppes ook! Ja, echt waar, het kan nog in deze tijd, de SCKV werkt volledig belangeloos, een broodje kaas en een magere kilometervergoeding is voldoende. Noem een gehucht, dorp of stad in Nederland, en de SCKV heeft er in de afgelopen veertig jaar wel een taptoe georganiseerd. Jubal maakt er ook al jaren dankbaar gebruik van.

En nu is de dag aangebroken dat ze veertig jaar bestaan. Veertig jaar alweer, waar blijft de tijd. Het moest groots gevierd worden en zo ontstond het idee voor de eerste showkorpsendag. In eerste instantie zou al dit moois plaats gaan vinden in Amersfoort, maar daar gooide de gemeente zoveel beren op de weg, dat de lol er snel van af was. Dus bij Hoevelaken links afgeslagen, op weg naar good old Dordrecht, the city that never sleeps, of beter Jubal-city. Daar kan alles (ahum), en daar ligt een stadion waar de laatste jaren meer muziek wordt gemaakt dan gevoetbald. Het pittoreske en uiterst gezellige FC Dordrecht-stadion vormt het toneel van de showkorpsendag. Er is zelfs een comité van aanbeveling, een soort elite-clubje die deze dag in “betere kringen” moet promoten en de nodige gelden moet genereren. Alleen de koningin ontbreekt, maar verder zijn alle burgemeesters en andere hotshots uit de omgeving hierin vertegenwoordig. (Als jullie willen weten wie dit zijn, de 31ste goed kijken, zitten waarschijnlijk met een glaasje in de ereloge trots neer te kijken op al het fraais dat voorbij komt marcheren.)

Een programma is er ook al, we beginnen de dag met een defilé in en rond het FC Dordrecht stadion. Een defilé van 58 korpsen, dus dat zal wel een paar uurtjes duren. Grote namen doen mee: DVS, Pasveer, Beatrix, ATK, Floraband, Juliana en wij dus. Opvallend is dat er ook een paar grote namen niet mee doen zoals Adest Musica, Advendo en K&G. Dit moet een vergissing zijn, zij zullen zich nog wel aansluiten. Maar goed, de meesten zijn er dus, 2500 muzikanten. Hebben de bewoners van de Reeweg al een briefje gehad? Een “leken-jury” zal het best marcherende korps belonen met een bokaal. Hé, misschien een aardig idee om die “leken-jury” te laten bestaan uit buurtbewoners?

Nadat we met z’n allen rond het FC Dordrecht stadion hebben gehobbeld is er een tussenprogramma met jeugdkorpsen en dweilorkesten. Het avondprogramma ziet er ook puik uit met een spectaculaire opening van 1700 muzikanten (de overige 800 muzikanten zijn kennelijk al naar huis), individuele shows, speciale acts en een wederom spectaculaire afsluiting. 31 mei spektakeldag! Het hoofdstukje “taart en drank” ben ik nog niet tegengekomen, maar ik neem aan dat ook dit voor die hardwerkende muzikanten wordt geregeld. We hebben het immers met z’n allen bereikt, zonder muzikanten geen SCVK.

Daarnaast, als slagroom op de verjaardagstaart zeg maar, is er ook een SCVK-mars geschreven. Een echte mars, speciaal gecomponeerd voor deze dag. Nou heb ik het niet zo op marsen, behalve dan die dingen die ik in vijftien seconde naar binnen werk. Toch wordt dit een hele andere mars. Want wie kan deze mars beter schrijven dan de “showkorpsen-God” himself Rob Balfoort. Net als de SCVK loopt Rob al tientallen jaren rond in de showkorpsenwereld, hij schrijft en componeert er lustig op los en wordt nu zelfs regelmatig in Hilversum gesignaleerd waar hij een belangrijk aandeel heeft in de muziek van onze blauwe vrienden. Het moet niet gekker worden, dacht ik nog. Maar het schijnt helemaal geweldig te zijn, ik had natuurlijk niet anders verwacht. Maar goed, Rob was natuurlijk niet te beroerd om geheel belangeloos (zo is Rob) een mars te schrijven voor de showkorpsendag. Ik denk dan, waarom nou weer een mars? Probeer op zo’n dag je imago op te vijzelen en kom met iets moderns. Nee hoor, een lekkere mars, hatjiekiedee, holladiejee. De computerversie is al via de site van de SCVK te beluisteren, niet alles natuurlijk, stel je voor. Ik moet zeggen, Rob heeft er alles aan gedaan om er een moderne mars van te maken, maar ja, een mars blijft het. Juballers, succes met instuderen! (Voor de gasten van Trix is dat natuurlijk geen probleem, die zijn al “ver-Balfoortst”.)

Nou maar hopen op mooi weer, want je moet er niet aan denken dat er straks 2500 verzopen katjes met een instrument rond een grijs en grauw stadion marcheren. Laten we hopen van niet, deze dag voor de showkorpsen verdient een stralende zon. Alvast van harte gefeliciteerd met deze muzikale mijlpaal en nu swingend op weg naar de vijftig!

a.p.

Next Post