Vaag

By 1 November 2006a.p.

Iedereen is er zo langzamerhand wel uit. De programmakeuzes voor het nieuwe seizoen zijn gemaakt. Van vaag tot concreet, van voorspelbaar tot origineel: alles mag en kan weer in het nieuwe seizoen. De tijd dat negentig procent van de drumcorps als thema “jazz” had, ligt ver achter ons. Het is tegenwoordig veel meer doordacht, we belanden zelfs in hogere sferen en je zou sóms vergeten dat het gaat om een show van een muziekvereniging op een voetbalveld. We kiezen steeds vaker voor theatrale producties die –als je de omschrijvingen allemaal moet geloven- veel meer zouden passen in het Danstheater of Concertgebouw, dan in een winderig stadion.

Even een paar voorbeeldjes, om te beginnen met runner-up en de gedoodverfde winnaar voor 2007: Northern Star. Wat zij gaan doen is écht heel bijzonder. Het programma heet in goed Nederlands: ‘Through the Labyrinth: A Journey of Discovery’ wat zoveel betekent al een ontdekkingsreis door een doolhof. Vorig jaar nog liep ik door een doolhof in Wenen. Echt gigantisch groot, de uitgang vinden duurde ongeveer een uur. Het werd een claustrofobische ervaring met paniek-aanvallen en symptomen van reddeloosheid en misselijkheid. Ik hoop niet dat  ik dit weer krijg als ik hun show ga bekijken, maar je weet het natuurlijk nooit. Oppassen dus!  We krijgen nog meer info over de show: de leden gaan op zoek naar het paradijs en dat schijnt een metafoor te zijn voor het echte leven……. jaja. Beetje vaag, gelukkig is wél duidelijk dat ze nú al weten dat het allemaal beter gaat worden dan vorig jaar. Kijk, dat is alvast lekker om te weten.

Overigens moeten we de hand een beetje in eigen boezem steken, want Jubal kan er ook wat van in het nieuwe seizoen. Jubal is in 2007 “de weg kwijt” met het programma “Lost”. Het wordt als volgt omschreven:  “Waarom word je toch steeds weer de verkeerde kant opgestuurd en hoe komt het dat het wel lijkt of je steeds weer bij het zelfde uitkomt?” Tja, hier krijg ik ook nog niet écht warme gevoelens bij. Ik hoop in ieder geval niet dat we verstrikt raken in dat labyrint van Northern Star, want dan komt Jubal nooit meer op het rechte pad. En nu Beatrix op haar website heeft aangekondigd “een nieuwe weg in te slaan”,  wordt het wel erg druk op die weg,  ik hoop niet dat we met z’n allen in de file komen te staan. “Lost’ van Jubal: Het is weer typisch zo’n programma in de categorie: eerst zien dan geloven. Maar dat was het dit jaar ook en dat is toch redelijk goed gekomen. Tuurlijk heb ik vertrouwen, maar ook hier veel vaagheid, ik geloof dat dat een beetje de bedoeling is.

Ondanks de onuitputtelijke mogelijkheden om een verfrissend nieuw stuk muziek te vinden, komt het dit jaar weer voor dat programma’s veel op elkaar lijken. Al eerder schreef ik over de oorlog-shows van Juliana en Calypso, ik hoop dat het weer een beetje vrede is in het zuiden. Northern Star en Jubal hebben met hun gezamenlijke zoektocht naar “iets” ook duidelijke overeenkomsten. En dan hebben we nog Cirque du Soleil. Dat is een artistiek circus zonder dieren maar mét veel jongen Chineesjes,  hoge toegangprijzen en (weer) veel vage acts. De muziek (een hoog Enya-gehalte) is razend populair, ook volgend jaar: de Federatieband én Willem Eggert spelen het in 2007.

Nog een voorbeeldje van duidelijke overeenkomsten: Queen. Dit jaar goed vertolkt door Senators, volgend jaar mag Beatrix het proberen. Het voordeel van dít programma is dat er weinig vaags te ontdekken is. Sterker nog: het is gewoon lekker duidelijk: het thema is Queen, we spelen nummers van Queen en het wordt stoer, emotioneel en  “entertain-ent”, om jaloers op te zijn. Opmerkelijk is wél de koerswijziging. Nu de jaren van de “shows voor het grote publiek”  voorbij zijn, slaat Beatrix klaarblijkelijk een nieuwe weg in “wat betreft stijl en muziek.”  Mijn conclusie is dat ze zich weer meer op het veel-eisende drumcorps-publiek gaan richten, maar dat wordt verder niet echt duidelijk op de website (toch nog iets vaags).

Leuk al die nieuwe programma-aankondigingen, maar eigenlijk maakt het allemaal niets uit. Al speel je “Vader Jakob”, als het maar gaaf is, daar draait het om. We wachten het af, de lange winterperiode staat voor de deur. Ik wens iedereen veel vaagheid toe.

a.p.