Voorspellingen

By 12 September 2005a.p.

Even helemaal niets: dat was het credo de afgelopen weken. Lekker niksen in de Spaanse zon en me vooral nergens druk om maken. Nou, dat is me aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Maar aan alles komt een eind en dus ook aan Spaanse wijn en overheerlijke tapa’s, alhoewel die in Nederland natuurlijk ook gewoon te koop zijn. Afgelopen vrijdag voor het eerst weer eens bij het clubje wezen kijken. De meest gestelde vraag: Heb je echt niets gevolgd de afgelopen weken? Natuurlijk wel, zaterdag 3 september zat ik met m’n gedachten toch wel een beetje in Dordt. Het eerste contest van het naseizoen, hoe zou dat aflopen? Telefonisch een beetje contact gehouden en ook de plaatselijke internet-shop kon op een bezoekje rekenen.
Spannend? Volgens de “kenners” superspannend! Want na het WMC was alles mogelijk en dus zou Juliana weleens de pot kunnen gaan pakken. Wat een stunt zou dat zijn! Maar de Zeeuwen staan met hun (overigens uiterst puike) show weer met beide benen op de grond en hebben weer aan den lijven kunnen ondervinden dat het WMC iets anders is dan DCE. Jubal dus eerste in Dordt, zoals het hoort zou ik zeggen. Toen ik tegen elven dat verlossende antwoord kreeg te horen, heb ik nog maar even een Cavaatje ontkurkt. Waarom toch die spanning? Nou, simpelweg omdat mensen elkaar gek lopen te maken, vooral in de forums. Daar voorspellen mensen middels spannende lijstjes de uitslag en geven hun analyse. Jubal komt er voorafgaand aan een contest vrijwel altijd bekaaid vanaf. (Achteraf valt het meestal wel mee.)
Natuurlijk moet ik me er niets van aantrekken, maar je gaat toch twijfelen en zo ontstaat die spanning. Mensen die Jubal in die voorspellingslijstjes op een vierde, vijfde plek zetten? Ik kan me het nauwelijks voorstellen, maar mensen doen het. Het gebeurde voor contest Kortrijk, voor contest Dordt en ook alweer voor de finals. Het lijkt wel of deze mensen het hopen! Achteraf, als het wéér niet blijkt te kloppen, hoor je ze niet meer. De grote vraag is natuurlijk: Waarom wordt Jubal laag ingeschat? Vinden de “kenners” Jubal dit jaar niet goed of aansprekend genoeg? Zijn de bezoekers van de forums gewoon fan van andere drum corpsen? Zijn ze jaloers, omdat ze met hun eigen clubje al blij mogen zijn met een tiende plaats? Hopen ze dat de gevestigde orde nu eindelijk eens onderuit wordt gehaald? Ik weet het niet, maar een feit is dat de “kenners” Jubal niet zien winnen volgende week zaterdag.
Dat zou natuurlijk best kunnen. Persoonlijk ken ik ook betere jaren van Jubal. Zoals het hoort, zou ik bijna zeggen. Ieder jaar een nieuw product betekent dat het soms wel aanspreekt, soms wat minder, soms beter, soms nog beter, maar nooit slecht en zeker niet “vierde-plaats-waardig”. Ik hoop natuurlijk dat Jubal wél hoge ogen gaat gooien en gezien mijn hernieuwde kennismaking, afgelopen vrijdag, weet ik ook zeker dat dat gaat lukken. Volgens de staf was het geen repetitie om over naar huis te schrijven, maar ik zag na twee maanden een sterker Jubal op de grasmat. De puntengroei bewijst dat ook, en dan moet de beroemde eindsprint nog worden ingezet. Afwachten wat de internationale jury ervan vindt.
Maar toch “de kenners” zijn niet te vermurwen. “Jubal moet oppassen voor de Engelsen”, roepen ze nu in koor. Iedereen is in één keer Engeland-deskundige en heeft verstand van “hun manier van werken”. De Engelsen zijn nóg beter in hun eindsprint en sommigen kenners hebben zelfs Engelsen gesproken die “er gebrand op zouden zijn om Jubal te verslaan.” Wat is dat toch? Waarom al die kinnesinne? Geniet van een dag vol Europese top drum corps en laat je verrassen door alle verbeteringen en verrassingen die de corpsen de afgelopen weken hebben doorgevoerd. De tribune zit vol en nou hopen op iets beter weer dan in Brussel.
a.p.