Düsseldorf nu pas echt in kerstsfeer

07 december 2002

Other

Als je nog niet in de stemming bent voor kerst, dan moet je maar eens een dagje meegaan met de Jubal All Star X-mas band. Aan het einde van dag ken je het

volledige kerstrepertoire uit je hoofd, je raakt verslaafd aan kaarsen , dennenbomen en glühwein… veel glühwein. Zaterdag 7 december vertrok een volle dubbeldekkersbus naar de kerstmarkt in Düsseldorf. Een kerstmarkt die begin november al is open gegaan, maar eigenlijk tot afgelopen zaterdag nog iets miste. Inderdaad, de meer dan veertig muzikanten van Jubal die in korte tijd zelfs Duitse harten weten te veroveren.

De kerstmarkt in Düsseldorf is één van de grootste van Duitsland en dat was duidelijk te merken. Bij aankomst stonden er al rijen bussen opgesteld met voornamelijk Nederlandse en Belgische nummerborden. De kerstmarkt zelf is verspreid over tientallen straten, pleinen, en marktjes. Honderden kraampjes liggen vol troep met glitters. Leuker zijn de vele standjes met eten en drinken en dat is ook klaarblijkelijk het belangrijkste waar de mensen voor komen. Want iedereen eet en drinkt. Jubal-supporters namen dat al snel over, al was het alleen maar om de kou te doorstaan. Op diverse plekken in de stad trad de X-mas band op en vrijwel overal het zelfde tafereel: swingende Duitsers. Een nieuwe rage, die ik ook al eerder op een taptoe heb mogen zien, is het omhoog houden van de mobiele telefoon. Kennelijk zijn de personen die dat doen zo enthousiast, dat ook het thuisfront verplicht moet meegenieten.

De CD`s vlogen ook de deur weer uit, vooral dankzij de meegereisde kerstvrouw die al vroeg in de middag door de ruime voorraad heen was. Helaas werd het galmen door de straten van die heerlijke jazzy kerstnummers ook opgemerkt door vier fanatieke stadswachten. "Of we wel een vergunning hadden om te mogen spelen?" Ja hoor, maar de vergunning zat in de kroeg en was maar moeilijk achter zijn biertje vandaan te trekken. Uiteindelijk lukte dat toch en werd de vergunning overhandigd, de vier stadswachten hadden wat moeite met lezen en waren nogal lang bezig om de rare tekens (letters) te ontcijferen. Het was niet voldoende, de organisatie werd opgetrommeld en die wisten uiteindelijk onze vier vrienden te overtuigen. De vier helden dropen af, op weg naar nieuwe onschuldige slachtoffers. Ik mocht ze al niet, maar stadswachten zijn bij mij in ieder geval weer een paar punten gedaald.

Eigenlijk mocht dit voorval geen naam hebben, en het was ook weer snel vergeten. Duitsland liet zich namelijk ook van de andere kant zien. Van een brouwerij werden twee bladen donker bier aangerukt en aan het einde van de dag lag ook de trompetkoffer vol met geld. Aan het einde van de dag werd het ook donker (dat is meestel overigens) en dat verhoogde de sfeer behoorlijk. Maar langzaam sloeg de vermoeidheid toe. Nog één keer werd op de Marktplatz alles uit de kast gehaald, wat werd beloond met een daverend applaus. Ik kan alleen respect opbrengen voor al die leden die langer dan een normale werkdag in de kou hebben staan toeteren (en trommelen niet te vergeten). Gelukkig waren er genoeg flesjes met duistere drankjes meegenomen om de kou te compenseren, maar toch!!! `s Zomers of `s winters, in weer en wind, bij dertig graden of onder het vriespunt: Jubal heeft zich weer van de beste kant laten zien. Niets dan lof, en daarom hef ik nu mijn glaasje glühwein en zeg: vrolijk kerstfeest!!! (AP)