Stekker

19 februari 2008

AP

Voordat versterking van de pit is ingevoerd, gaat de stekker er alweer uit. Europa is er nog niet klaar voor, nou ja, zeven korpsen zijn er nog niet klaar voor. De rest heeft kennelijk belangrijkere zaken aan het hoofd. Vijf korpsen hebben hun blik wel op de toekomst gericht, maar dat was te weinig. De meerderheid van een minderheid vindt pitversterking iets gevaarlijks en engs. Ik vind het wel jammer, had graag eens gezien hoe dit op contesten zou uitpakken. Alleen al het gestress met draden en speakers voorafgaand aan de show was een lust voor de ogen geweest. Nu kunnen we het testen voor het taptoepubliek, ook leuk.

Op zich heeft DCE het keurig gespeeld, een beetje langzaam allemaal, dat wel, maar verder was er een democratische vorm van inspraak bedacht. Voor of tegen amplification en de meerderheid zou "winnen". Een meerderheid heeft een negatief advies uitgebracht en dat neemt DCE nu over. Geheel correct. Ik vind de uitslag echter behoorlijk mager. Wat had DCE gedaan als de respons nog lager was geweest, bijvoorbeeld twee tegen en één voor. Was dan het "advies" ook klakkeloos overgenomen. Met andere woorden: waar ligt de grens? Helaas, in Europa vervagen de grenzen, dus ik denk dat we hier nooit antwoord op zullen krijgen.

Zeven korpsen vinden het niets. Maar is dat wel zo? Of vinden ze het niets totdat ze zelf genoeg middelen hebben om een versterkte pit aan te schaffen. Met andere woorden, als de bestelling is geplaatst veranderd hun mening plotsklaps en zijn ze wél voor. Dat zou natuurlijk wel een beetje on-collegiaal zijn. Zeker als je eerder laat weten het initiatief wel te steunen. In principe ben je voor, maar het komt in het belang van de eigen vereniging effe niet uit; dat is het eigenlijk. Ik hoop dat het anders zit en dat de korpsen die nu tegen zijn, volgend jaar ook nog tegen zijn. (Maar dat zal wel niet.)

Maar goed, Jubal zit straks met die peperdure speeltjes en mag het niet eens gebruiken tijdens de wedstrijden. Weg effect! Als ik een grote Jubal-hater zou zijn (die bestaan natuurlijk niet, maar toch), dan zou ik hier smakelijk om moeten lachen. Vergelijk het met de aanschaf van een vette sportwagen. Er wordt besloten (door zeven jaloerse buurmannen) dat je er alleen mee in de bebouwde kom mag rijden, de snelweg (ook de Duitse) is verboden terrein. Je kan testen wat je wilt, maar het echte werk is er niet bij. Dat is nu bij Jubal ook een beetje geval. Met dien verstande, dat er volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen zijn. Tot die tijd, kunnen we de motor bestuderen en testen.

Burgerlijke ongehoorzaamheid zou ook nog een optie kunnen zijn. Gewoon op het eerste contest in Middelburg met het hele zooitje het veld op komen rijden, aansluiten en gebruiken. Dan wil ik de gezichten van de DCN-heren weleens zien. Grote paniek, heen en weer geren, zweet, druk gebarend, overleg, vertraging: als ik er alleen al aan denk, geniet ik. Maar wat zouden ze kunnen doen? Ze kunnen moeilijk de politie op ons afsturen omdat iets niet mag? Penalties, diskwalificatie? Het zou allemaal kunnen. Ach, misschien moeten we dat niet doen, maar het is wel leuk om er even over na te denken.

Voor dit jaar is het een gelopen race. We kunnen protesteren wat we willen, we kunnen de afvallige korpsen die eerst vóór waren proberen op andere gedachten te brengen, het heeft geen zin en het is te laat. Kennelijk zijn er korpsen die drie jaar van te voren al met een concept bezig zijn, dus zijn we in principe nu alweer te laat met het indienen van ons verzoek voor 2009. Deze korpsen vinden het invoeren van pitversterking zo iets groots dat het complete muziek- en showconcept hierdoor veranderd zal worden. Dit valt bij mij in de categorie "gelegenheidsargument". Voor sommige zal pitversterking altijd te laat worden aangevraagd. Ik hoop dat deze discussie in ieder geval volgend jaar verstompt en dat de heren in Zeeland er werk van zullen maken om de nieuwe inspraakprocedure snel operationeel te maken, want dit begint toch wel erg bureaucratische vormen aan te nemen.

Met de stekker in de Jubal-hand kijken wij uit naar de dag dat het stopcontact gebruikt mag worden.

a.p.