Gezellig

By 2 April 2006a.p.

Grappig, ik sla met een lekker bakkie koffie de wakkere krant van Nederland open, en daarin moet ik vernemen dat de DCE finals weer in Rotterdam worden gehouden. Landelijk nieuws, het wordt nog weleens wat met drumcorps in Nederland! Het hoge woord is er dus eindelijk uit: we gaan weer naar de havenstad. Naar mij mening heeft het wel erg lang geduurd voordat duidelijk werd waar de finals gehouden zouden worden. Bij DCI weten we al zo ongeveer tot 2010 waar we wezen moeten, in Nederland gaat dat allemaal vrij moeizaam. Ligt allemaal aan die akelige voetbalbond, die zijn zo traag met de schema’s.

 

Lyrisch zijn de reacties op de locatie van het Sparta-stadion. “Een superstadion, gezellig, fantastisch, groot maar ook weer niet te groot, prachtig.“ Sorry hoor, maar bedoelen ze daarmee dat stadion waar vorig jaar ook de finals werden gehouden? Met andere woorden: ik vond het allemaal wel ok, maar om nou te spreken van een superstadion, dat gaat wel erg ver. En gezellig? Een stadion is per definitie niet gezellig, het zijn namelijk betonnen kolossen vol met hekken en prikkeldraad met duizenden plastic stoeltjes die gericht staan op een vierkant grasveld  Ik vond de sfeer vorig jaar ook helemaal niet zo fantastisch, zeker niet beter dan in Kortrijk of de jaren daarvoor in Den Haag.

 

Maar goed, de meningen zijn daarover verdeeld. Ik heb ook nog even aan Jos Brusse gevraagd wat hij van het stadion vindt. Hij gaf mij de volgende reactie: “Het Sparta-stadion is de ultieme plek van het harmonieus samenzijn, waarin winnaars en verliezers elkaar vinden in voor- en tegenspoed. Een titanenstrijd die alleen door een eerlijk besef van competitiegevoel kan leiden tot een innerlijk gevoel van saamhorigheid, de Unity. Daarmee is de keuze van de organisatie te vergelijken met een gezegende tocht naar een victorie die ons allen doet beseffen hoe belangrijk drumcorps voor de mensheid is”, aldus Brusse. Een mooie reactie, het zal een hele opsteker zijn voor de mensen van DCE.

 

Toch is er kritiek, het stadion kan dan wel toppiejoppie zijn, de directe omgeving is behoorlijk treurig. Een drukke doorgaande weg met veel toeterende automobilisten (grappenmakers), een troosteloos industrieterrein, een bouwplaats, een viaduct en een bezinepomp. In deze omgeving moeten die tientallen verenigingen het maar lekker uitzoeken. De stretch-oefeningen moeten dus op de middenberm van de drukke weg of op een strondveldje, vijf kilometer verderop. De ene club bivakeert op een vrijwel onvindbare plek ergens op een industrieterrein, de ander gaat van ellende maar weer tijdelijk naar huis. De voetbalvelden die er zijn mogen niet gebruikt worden, omdat onze heilige voetballertjes anders in de war raken. En op het riante voorplein voor het stadion mag ook niets, want dat kan –terecht- storend zijn voor het optredende corps. En al die drumcorps-fans? Die lopen doelloos in het rond op zoek naar iets wat ze uiteindelijk niet kunnen vinden. Echt heeeeel gezellig. Kortom, binnen kan alles dan wel prima in orde zijn, buiten is het een regelrecht drama.

 

Erg jammer, want het “buitengebeuren” vormt een wezenlijk onderdeel van een dagje finals. Sterker nog, het is voor veel fans het leukste onderdeel en voor veel anderen een leuke afwisseling om zo ook even de bilspieren weer wat rust te gunnen. Gelukkig beseft DCE zelf ook wel dat “er weinig vrij gras” is. Ook de  “chairman” van DCE heeft hier een mening over, te lezen op z’n bruisende weblog.  Uiteraard is de chairman ook zeeeer tevreden met het stadion, het gebrek aan “vrij gras”doet hij af als minpuntje, met de nadruk op tje. Oh ja, we moeten zelf van te voren maar op zoek gaan naar een geschikte locatie, is zijn tip van de dag. Hallo, wakker worden, alsof we dat vorig jaar niet hebben gedaan. Het leidde tot niets, want –heel vreemd- sportverenigingen gebruiken hun eigen velden ook nog weleens op een zaterdag. De chairman voegt er verder aan toe dat al dat ge-oefen op zo’n finals-zaterdag sowieso maar flauwekul is. Als het tussen de oren maar goed zit, dan hoef je die dag niets meer te doen; is de tweede tip van de dag. We moeten er vooral een gezellige dag van maken, is de laatste tip. Kortom; je gezellige hobby uitoefenen tijdens een gezellige dag in een gezellig stadion in een gezellige omgeving. Nu nog een gezellige uitslag en dan hebben we weer een gezellig seizoen achter de rug, iedereen blij, iedereen gezellig. Volgend jaar weer het Zuiderpark?

 

a.p.