Trommelen in een sporthal

By 2 November 2009a.p.

Het houdt niet op bij de club. Kampioen worden, clubhuisje kopen en verbouwen, een vet nieuw programma, nog meer kids maar dan in de vorm van dancekids, een overvolle open dag, winterguard –waarover later meer- en nu dan ook Indoor Percussion; oftewel trommelen in een sporthal. Maar let op, nu mijn eigen clubje aan deze ‘booming business’ gaat meedoen ben ik natuurlijk lang niet meer zo wantrouwend en cynisch als in het verleden. Nee hoor, Indoor Percussion is helemaal hot! Doe je er als vereniging nog niet aan mee? Haha, dat kan echt niet meer hoor, we zitten op de rand van 2010, dan moét je ‘gaan indoren’.

Van de bekende winterslaap is bij Jubal toch al nooit zoveel te merken, maar ik vrees dat we aankomend winterseizoen een chronisch slaaptekort zullen krijgen. Het wordt wel erg druk met al die extra activiteiten. De drummers zien hun nieuwe activiteit in ieder geval helemaal zitten. Maar ja, die zijn jong en willen wat. Ik heb afgelopen vrijdag het programma mogen horen en inderdaad…. daar word je erg enthousiast van. Dit gaat verder dan het gefreak en gefrummel van een paar zenuwachtige drummers zoals dat in mijn ogen vroeger altijd ging. Door de toevoeging van melodie en een paar mooie samples is het echt een volwassen muzikaal product. Het thema Breathe is natuurlijk zo vaag als de neten, maar je kan er wél wat mee en dat gaat het percussion van Jubal dan ook doen, daar ben ik van overtuigd.

Eerlijk is eerlijk, ik heb nog niet zo veel live Indoor Drumcorps gezien. Ben nog nooit naar zo’n evenement geweest. De enige live-ervaring die ik heb, zijn de verschillende optredens van het Belgische DrumSpirit, bij toeval een paar keer tegengekomen de afgelopen jaren. DrumSpirit is zo’n indoor percussion unit, maar ze zijn zo slim om ook buiten sporthallen op te treden; goed tegen claustrofobie en goed voor de clubkas. Drumspirit noemt zichzelf ook liever ‘Entertainment Group’, als dat maar goed gaat! Zoals jullie wellicht eerder hebben gelezen vond ik ze in Leeuwarden niet om aan te horen, maar het jaar daarvoor vond ik het best leuk. Ik snap ook goed dat deze nieuwe muziekstijl veel jonge mensen aantrekt, omdat het meer past bij de moderne maatschappij. Een stoere uitstraling, gitaren, samples, zonnebrillen, moderne muziek en vooral geen duffe paardenwollen fanfare-uniformen, maar spannende, eigentijdse pakken. Dit zijn allemaal ingrediënten waar jongelui nog wel voor te porren zijn en Drumspirit zag dat al een paar jaar geleden.

Je bent nooit te vroeg om te leren en dus is Jubal nu ook om. Omdat we er bij de club al een tijdje mee bezig zijn, en het mij nog steeds vrij weinig zei, ben ik eens gaan zoeken op internet naar de organisaties die zich bezig houden met indoor percussion. En waarin een kleine hobby klein kan zijn; er zijn bij deze ‘relatief’ nieuwe activiteit alweer direct twee organisaties, net als bij het darten en boksen bijvoorbeeld. Ik heb niet het idee dat ze elkaar de tent uitvechten. De evenementen zitten niet in elkaars vaarwater en vullen elkaar in die zin mooi aan, maar het is op zich best jammer. Hoe dan ook, de organisaties IPE en CGN zijn zeer professioneel en weten waar ze mee bezig zijn. Ze kunnen ieder jaar rekenen op meer belangstelling, zelfs vanuit de Verenigde Staten waar ook deze hobby weer vandaan komt. (Wanneer komt de dag dat de wind vanuit Europa richting de VS waait.) Heb de afgelopen weken heel wat filmpjes gezien van indoor percussion groepen (research) en dat ziet er echt spectaculair uit. Ik zei in het verleden nog weleens dat ik lijn en melodie miste, maar dat probleem is opgelost, daar hebben we speakers voor. En the sky is the limit, want alles mag en kan, in tegenstelling tot het conservatieve en bekrompen drumcorps-wereldje. Drumcorps? Dat is een hobby uit de prehistorie. Zo!

De grote vraag is natuurlijk; Wat gaat Jubal Indoor Drumcorps ervan bakken? Hoe verhoudt Jubal zich tot clubs als Percussion Unlimited, European X, Drumspirit, etc. Als je Nederlands en Europees kampioen bent en je al jaren de percussion-prijs mee naar huis neemt, dan zijn de verwachtingen natuurlijk erg hoog gespannen. Maar pas op! Iedereen verzekert ons dat het indoor-spelletje echt iets heel anders is! Vandaar ook dat we -simpel gezegd- expertise hebben ingekocht. Verstandig om zo’n jaar dan ook maar direct te oormerken als ‘test-jaar’, kan je nooit de boot in gaan. Maar eerlijk is eerlijk, iedereen verwacht op de tribune natuurlijk toch een echte Jubal-show waar je je vingers bij aflikt, we zijn dat bijna aan onze stand verplicht. En als ik de jongens zo hoor en spreek, dan willen ze er het eerste jaar ook echt een succes van maken, zonder zich te veel te focussen op punten en klassering (zeggen ze nu.) Het aantal contesten zal ook nog relatief beperkt blijven, want overal zit een prijskaartje aan, dus ook aan dit nieuwe circuit. Toch denkt de vereniging dit op termijn terug te kunnen verdienen door in het zomerseizoen speciale percussion-acts aan te bieden aan taptoe-organisaties. Kijken of dat gaat lukken.

In ieder geval; de winterbar gaat weer overuren draaien, want door de deelname van Jubal zal de altijd rustige en correcte achterban van de club zich ook wel weer laten zien. En AP –drummer in hart en nieren- gaat mee!
A.P.