Taptoe-fan

Posted on

Laten we het eens over de Airmax Breather hebben! Nee hoor, geintje dat hebben we weer gehad. Wat een beetje lucht allemaal kan veroorzaken. Ik hoop dat iedereen weer van de beademing af is. We zijn weer uit de winterslaap ontwaakt, gelukkig maar. En we maken ons weer lekker druk om van alles en nog wat, niet alleen over zoiets belangrijks als de Airmax breather, maar ook over… taptoes. Nu het taptoe-seizoen weer in alle hevigheid is losgebarsten, worden er namelijk op de site van korpsmuziek.nl massaal verslagen geplaatst. Ingestuurd door bezoekers van zo’n taptoe. Overal in den landen vinden ze plaats van Pijnacker tot Veenendaal, de één groot de ander klein.

 

Prima, die verhaaltjes. Meestal zijn ze braaf en gezellig. Alle deelnemende verenigingen zijn geweldig, het publiek was enthousiast en ondanks de stromende regen was het prachtig weer. Niet echt een reëele opsomming van feiten, maar kennelijk moeten verslagen van taptoes positief zijn, voor je het weet heb je namelijk weer ruzie. En wees nou eerlijk, daar zit toch niemand op te wachten….. Toch sijpelt er af en toe een verhaaltje doorheen, waar gewoon lekker wordt geschreven wat men er écht van vindt. Heerlijk, vind ik dat. Maar… ja hoor; de eerste kritiekloze zuurpruimen beginnen vrijwel direct te trillen en te beven, moeten ook aan de beademing en willen niet gewezen worden op die spiegel waar ze misschien toch maar eens in moeten kijken.

 

Een verhaaltje over taptoe Pijnacker is zo’n voorbeeld. Twee grote taptoe-fans (ja, ze bestaan) reizen het hele land door en werken ongeveer de hele taptoe-agenda af. Alleen al dát vind ik een openbaring, maar goed: daar gaat het nu niet om. Eén van de twee besluit een verslag te schrijven over taptoe Pijnacker met als deelnemers St. Joris uit Hoogenloon en Exempel uit Empel. Ik geef toe, daar zou ik ook een omweg voor maken. Volgens de aankondiging op internet duurt de taptoe van zeven uur ’s avonds tot half tien. De eerste constatering van de schrijver is dat twee-en-eenhalf uur voor twee korpsen wel erg royaal is. Kijk, dat begint al goed. Ik voel een eerlijk en kritisch verslag opkomen en zo geschiedde.

 

Want taptoe Pijnacker verloopt in de ogen van de schrijvende taptoe-fan waardeloos. Even een korte samenvatting: De twee fans zijn keurig volgens programma om zeven uur bij het taptoeterrein. Daar worden de hekken nog neergezet en is het een grote puinhoop. Als ze navraag doen blijkt de taptoe pas om acht uur te beginnen. Uiteindelijk komen de korpsen om kwart over acht aankakken. Exempel is met hun boerenshow de eerste deelnemer. De schrijver is er niet van onder de indruk. De show is in vier weken ingestudeerd en dat is te zien. Tam, mat, het enige positieve zijn de A-viertjes die worden uitgedeeld met teksten van de Hollandse hits. Kunnen mensen leuk meezingen….

 

Ik was allang weggevlucht, maar we hebben hier te maken met twee taptoe “diehards’ die zich niet uit het veld laten slaan. St. Joris staat op het programma, volgens de speaker een toporkest, volgens het publiek konden ze beter op de dodenherdenking spelen, dan op deze bevrijdingsdag-taptoe. Het publiek valt in slaap en volgens de schrijver is het korps de winter niet goed doorgekomen. Het ingedommelde publiek wordt wakker gemaakt door een spannende fietsact. De avond wordt afgesloten met de gala(!)-show van Exempel uit Empel, niet te verwarren met Exetten uit Zetten. Helaas de show valt weer tegen: vals, de blazers vallen af en toe weg, het enige positieve is de deelname van een duidelijk hoogzwangere muzikant die zich er kranig doorheen slaat. De bestuursleden van het andere korps, St. Joris, kunnen het kennelijk niet waarderen, want die kletsen er luidruchtig doorheen. Tot zover het verhaal van de taptoe-fan.

 

Ik zeg: niets mis mee en zelfs een lust voor het lezend oog. Dit is een waarneming van een meneer die al veel taptoes heeft gezien en hij vond het kennelijk een drama. Prima toch, vrij land, vrije mening. Nou mensen, de wereld is te klein (waar herken ik dan van). “Het is niet de juiste plaats om een verslag met dergelijke toonzetting op korpsmuziek.nl te zetten”, is een verontwaardige reactie. Gutteguttegut…. alsof het landsbelang in gevaar komt. We hebben het over een taptoe!!! “Niet opbouwend en ongenuanceerd”, dat is ook altijd zo’n makkelijk antwoord als een verhaal voor sommige mensen te negatief is. Draai het eens om: als iemand schrijft “het was geweldig”, dan zit daar ook weinig opbouw en nuance in, maar dan hoor je ze niet.  Kortom, beste Taptoe-fan, trek je nergens wat van aan, ga zo door, ik wacht met smart op je volgende verslag.

 

a.p.