Koninginnedag 2007: een prachtige dag!

Jubal kan terugkijken op een fantastische opening van het seizoen. Koninginnedag 2007 was er eentje om door een ringetje te halen. Het was prachtig weer en de binnenstad van Dordrecht was afgeladen vol met vrolijke mensen. In die sfeer bracht Jubal twee keer z’n nieuwe programma: Eén keer een concert tijdens de gebruikelijke aubade, en voor het eerst op het Statenplein een volledige show tijdens de Koninginnedag-taptoe die door duizenden mensen werd bezocht. Het was geweldig om op deze dag eindelijk weer eens collega muziekverenigingen in Dordrecht te zien. Hopelijk het begin van een lange traditie. Lees verder voor het hele verhaal over Koninginnedag 2007.

Koninginnedag begint voor de Juballers altijd vroeg. Om half negen is het omkleden in de raadszaal van het stadhuis. Daarna de warming-up, gevolgd door de rondgang door de binnenstad. Op dat moment zijn al honderden mensen in de weer met kleedjes en oude spulletjes voor de vrijmarkt. Mensen die dachten te kunnen uitslapen op deze dag hebben pech, want Jubal loopt in vol ornaat door de binnenstad en speelt er vrolijk op los. Inmiddels wordt het zoals gebruikelijk al lekker druk op het plein voor het oude stadhuis. De “reünie-sfeer” hangt er weer en het aantal kinderwagens blijft stijgen. Altijd leuk om zoveel oud-leden weer te zien en het alumni-corps is natuurlijk het gesprek van de dag . Het aantal aanmeldingen ligt al boven de negentig en iedereen is enthousiast.

Maar deze ochtend draait het natuurlijk vooral om het nieuwe programma van Jubal en ook om de Bigband van Jubal. Om half elf komt de burgemeester met zijn gevolg op de trappen staan en dan begint de aubade officieel met het Wilhelmus en het hijsen van de vlag. Het kinderkoor zingt onder begeleiding van de bigband Oud-Hollandsche liedjes en iedereen zingt uit volle borst mee, inclusief de guard die er nog een gezellig dansje bij doet.

Daarna is het de beurt aan Jubal en wat een geweldig gezicht om zo’n groot corps opgesteld te zien staan. Het past allemaal nog maar net op het stadhuisplein. Zenuwachtige gezichten verschuilen zich onder de stoere shako’s, het is voor tientallen leden vandaag hun debuut en dat gaat niet in je koude uniformkleren zitten. Maar er is tijdens het concert niets van te merken. Jubal speelt een volwassen programma, totaal anders weer dan vorig jaar. Het programma “Lost” spettert aan alle kanten en gaat van agressieve, imponerende delen over in prachtige passages. Het gaat allemaal in een sneltreinvaart aan je voorbij. Ook de drumline, met een vrijwel nieuwe bassline, is weer goed op dreef en er staat ook een totaal andere pit. Natuurlijk verloopt het nog niet helemaal vlekkeloos, maar over het algemeen wordt de pittige muziek al zeer goed uitgevoerd en het publiek reageert enthousiast.

Na de aubade nodigt de burgemeester iedereen uit voor een Oranjebittertje in de historische hal van het stadhuis, altijd een mooi moment. Leden vragen aan oud-leden wat ze ervan vonden en zo ontstaat er altijd in de hal een aardige discussie. Aangezien het prachtig weer is, weten de leden niet hoe snel ze hun warme uniform uit moeten doen om dat te verruilen voor de korte broek en de slippers. De afgelopen twee jaar had Jubal op Koninginnedag geen taptoe, maar nu staat er één op het programma, en wel in Dordt zelf. De leden zijn een paar uur vrij en gebruiken die tijd om op een terrasje te genieten van de zon.

De taptoe begint om half drie en wordt gehouden op het statenplein, een prachtige locatie in het centrum van de stad. Het plein is eigenlijk net iets te klein, maar met een beetje passen en meten gaat het allemaal net. Er is een mooi programma samengesteld. Deelnemers zijn Showkorps Wilhelmina uit Sleeuwijk, Beatrix drum & bugle corps uit Hilversum, Chr. Muziek en showband Juliana uit Amersfoort, Beatrix Pipe Band, Jong Jubal en Jubal drum & bugle corps. Aan het publiek zal het niet liggen, die zijn in grote getalen gekomen en genieten van een afwisselend programma met voor elk wat wils.

Jubal mag als laatste het veld betreden, en wederom zijn de zenuwen duidelijk te zien bij de veelal jonge leden. Het is hun eerste show in uniform voor publiek, een show die in slechts twee maanden tijd is ingestudeerd en nu is het al voor het “echie”. Het was absoluut nog geen goede show, maar dat is eigenlijk ook wel te verwachten zo vroeg in het seizoen. Het is her en der nog behoorlijk wankel, maar sommige delen staan nu al als een huis. Het is typisch een show die je meerdere malen moet zien en horen, je ontdekt iedere keer iets nieuws. De kop is er in ieder geval af, er moet nog veel gebeuren, maar deze show heeft weer alles in zich om het publiek op de banken te krijgen. Misschien nog niet in Dordt, er stonden ook geen banken, maar de weg naar boven is ingezet. Het is nu groeien, groeien en groeien en dat houdt pas eind september op. In de show zit humor, agressie, emotie en snelheid, kortom alles was een drumcorps-show in de ogen van Jubal moet hebben

Rond vijf uur is de taptoe afgelopen. In het clubhuis van Jubal, waar veel korpsen omkleden, wordt het al snel een gezellige drukte. Koninginnedag wordt bescheiden gevierd met een hapje en een drankje, daarna stappen de andere korpsen weer in de bus op weg naar huis. En veel Juballers duiken de stad in voor een gezellige avond. Het was een geweldige dag! De volgende show in uniform staat alweer gepland voor aanstaande zaterdag. Na de repetitie op Amstelwijck vertrekt de club naar voetbalvereniging DFC voor een showoptreden in het kader van het einde van het voetbalseizoen.

Filmpje en foto’s volgen…