Tussenstand

Posted on

Het is ongelofelijk, maar het voorseizoen zit er alweer bijna op. Alleen nog een lekker weekje Italië voor de boeg, waar AP zich al maanden op verheugd. Maar dan begint de lange, saaie zomerstop. Naar het drumcorps-walhalla ga ik niet, dat heb ik na vorig jaar wel weer even gezien. Gewoon rust in de tent. De eerste maanden zijn dus voorbijgevlogen, tijd voor een tussenstand. Want hoe gaat het met drumcorps-minnend Europa? Nou, de shows groeien en bloeien, dat geldt ook voor het aantal deelnemers op de desbetreffende wedstrijden en het publiek komt in grote getale. Prima toch? Maar het echte feest begint natuurlijk in september, de heilige drumcorps-maand! En ik zie het al helemaal voor me.

Het is overduidelijk dat het publiek langzaam maar zeker klaar wordt gemaakt voor de eerste Engelse Europees kampioen. Ik ben er heilig van overtuigd dat eind september in Rotterdam een Engels corps gaat winnen. Niet alleen omdat ze goed zijn, want dat zijn ze, maar ook omdat het, gezien de “Europese” uitstraling van de organisatie, zeer geloofwaardig zou overkomen als nu eens een niet-Nederlands corps zou winnen. Dat zal natuurlijk nooit worden toegegeven door de organisatoren,die zullen dit bestempelen als “klingklare onzin”, maar ik ben er wederom heilig van overtuigd dat er zo stiekem wordt gedacht. En wees nou eerlijk: als dit gebeurt dan is DCE in één keer van z’n Nederlandse imago af. Het gemopper bij de buitenlandse deelnemers verdwijnt als sneeuw voor de zon.

De sympathie van het publiek is er in ieder geval. Zoals wij half jaren negentig (tijdens het instortende DCH-tijdperk) altijd met open armen werden ontvangen in Engeland, zo gebeurt dat nu andersom. Engelse corpsen zijn een graag geziene gast in Nederland, ze kunnen onderhand een eigen boot gaan aanschaffen om al die overtochten te maken. Jubal wint in Dordrecht en zijn daarmee feitelijk de beste van de avond, maar het enige wat je hoort: “wat waren die Engelsen goed”. Betekent dat ,dat door iedereen gemakshalve wordt aangenomen dat Jubal automatisch goed is en daarom het noemen niet meer waard is. Of heeft iedereen “zin” in een Engelse revolutie eind september en kunnen ze dat niet vaak genoeg benadrukken door dit soort uitspraken?

Ik kan het scenario uittekenen. Het wordt een rare dag. Op prelims in Rotterdam komt er zoals altijd een verrassende uitslag uit de bus. Bij het bord waar de punten worden opgeschreven, staan de fans zich te verlekkeren, veel leedvermaak en lol en “oh, oh, oh, wat wordt het spannend vanavond.” Dat gaat zoals altijd dan ook gebeuren. De verschillen worden nog kleiner dan vorig jaar. Het zal te vergelijken zijn met een fotofinish bij een massasprint in de Tour de France, daar wordt met “honderdsten na de komma” gewerkt, ik denk dat onze jury op finals op “duizendsten na de komma” uitkomt. Belachelijk natuurlijk, maar het staat wel erg stoer, want tjongejonge, wat was het spannend! De captions worden keurig politiek correct verdeeld, en omdat de verschillen zo klein zijn “had iedereen kunnen winnen” en is iedereen ook best tevreden.

De korpsen gaan er de komende maanden natuurlijk alles aan doen om boven de rest uit te stijgen. Ik verheug me nu al op de ronkende verhalen over extra repetitie-weekenden, enorme progressie en fantaaaaastische veranderingen. Ach, we zien wel, het wordt in feite (net als vorig jaar eigenlijk) één grote tombola in de top-5. Geweldig natuurlijk, de top is verbreed, de kwaliteit gaat omhoog en we zijn aan elkaar gewaagd, wie had dat tien jaar geleden nog gedacht. Verder hoop ik dat de jury creativiteit en originaliteit zal belonen. Want als er op het veld konijnen door een deur lopen en veranderen in meisjes met een mandje, dan moet ik wel heel erg terugdenken aan de show van The Cadets vorig jaar. Persoonlijk zakt m’n broek behoorlijk af van dit soort exacte kopieën, kan je dan niets meer zelf verzinnen?! Op de knieën zitten, naar achteren spelen, zingen; we doen het allemaal, maar om nou een compleet concept te kopiëren, gaat mij persoonlijk te ver.

Nog één laatste voorspellinkje: weleens van Millennium gehoord? Dat is een Italiaans drumcorps (ja, ja, het bestaat). En over exacte kopieën gesproken: zij dragen het Cavaliers-uniform, maar dan in het blauw. Ik heb de filmpjes gezien (en volgende week live) en verwacht dat dit corps in Rotterdam best weleens een gevaarlijke outsider zou kunnen zijn. We staan op scherp, maar laten we één ding niet vergeten…. het blijft een hobby!

a.p. (altijd in voor een goed cliché)