Geschiedenis

Posted on

Op gepaste afstand volg ik vanaf mijn vakantieadres de gebeurtenissen in eigen land. Eigenlijk kan alles me behoorlijk gestolen worden. Maar goed, duty calls! AP-fans beginnen te trillen, dus hierbij een verse column (die ik grotendeels al af had, ik ben natuurlijk niet helemaal gek). Er valt mij de laatste tijd iets op. We zijn dol op het woord “geschiedenis” en dan vooral binnen de zinsconstructie; “voor het eerst in de geschiedenis”. Binnen onze mooie hobby gebeuren de afgelopen maanden ineens ontzettend veel dingen”voor het eerst in de geschiedenis”. En zoals wel vaker gebeurt met “modewoorden” (wat dacht je van “m’n ding doen” walg, walg, walg), gaat iedereen elkaar nadoen en devalueert het woord volledig. Vandaar schrijf ik nu voor het eerst in de geschiedenis een column over het uitgemolken begrip; “voor het eerst in de geschiedenis”.
Zo lees ik in één keer overal dat Jubal en Beatrix elkaar voor het eerst in de geschiedenis treffen op de DCN-finals in Dordrecht. Om de boel nog eens extra op te kloppen wordt er ook nog gesproken over een titanenstrijd. Alsof we elkaar als Romeinse soldaten met zwaarden te lijf gaan. Wake up, we spelen liedjes op een grasveld! Jubal en Beatrix komen elkaar al tientallen jaren regelmatig tegen, maar nu is het bij DCN en dan is het kennelijk plotseling heeeeeeel bijzonder. Feitelijk is het juist, het is inderdaad voor het eerst in de geschiedenis. Maar over welke geschiedenis hebben we het? Als we naar de leeftijd van DCN kijken is deze organisatie net uit de luiers, wordt er af en toe nog naast het potje geplast en kunnen er net een paar woordjes achter elkaar worden uitgesproken. De geschiedenis is op één DCN-hand te tellen. Dus dan is iets al snel “voor het eerst in de geschiedenis.”
Zoals gezegd duikt het begrip overal op. Voor het eerst in de geschiedenis komt Top Secret uit Zwitserland naar taptoe Leeuwarden. Waarom niet gewoon “voor het eerst”, waarom die geschiedenis er nou weer bij halen. Voor het eerst in de geschiedenis maakt DrumSpirit een tournee door Italië. Voor het eerst in de geschiedenis houdt DCE een Power Regional in London, het werd al geschiedenis voordat de datum werd bereikt. (Knap staaltje geschiedenis!) Een belangrijke verandering in de geschiedenis van Showband Sas van Gent. Zij zeggen de drumcorps-style vaarwel (hadden ze die dan?) en gaan weer de traditionele kant op. Succes! Carolina Crown verslaat voor het eerst in de geschiedenis The Cadets, Phantom wint voor het eerst in de geschiedenis alleen de DCI finals. Het gaat maar door.
Ik heb zitten zoeken naar een verklaring waarom dat geschiedenis-gedoe te pas en te onpas wordt gebruikt. Ik vermoed dat hiermee zaken belangrijker worden gemaakt dan ze daadwerkelijk zijn. Geschiedenis klinkt namelijk ontzettend gewichtig. Alsof de gebeurtenis is kwestie iets zeer revolutionairs te weeg brengt en elk geschiedenisboek zal halen, op dezelfde pagina als de Franse Revolutie of het einde van de Tweede Wereld Oorlog. Ik ben gek op geschiedenis, was er op school ook keigoed is, maar dan wel échte geschiedenis.

Natuurlijk schrijf je op je eigen verenigingsniveau af en toe best geschiedenis, als je wint bijvoorbeeld. Als je verliest schrijf je in principe net zoveel geschiedenis, alleen ga je dat dan niet in koeienletters op je site zetten. Er is dus soms best reden om het geschiedenis-wapen uit de kast te halen. (Doe ik zelf ook.) Maar laten we oppassen dat we niet iedere scheet bombarderen tot geschiedkundig feit. Ik weet het; het staat zo leuk, maar hoe vaker je het gebruikt, hoe minder waarde het heeft als er straks iets gebeurt met de vereniging wat pas écht historische waarde heeft! Dan denkt iedereen: ach gut, ze hebben weer wat “voor het eerst in de geschiedenis”, het zal wel!. Niet mee strooien dus.

Weet je trouwens wát geschiedenis is? 80 jaar lid zijn van een vereniging. Dát is geschiedenis. Ik kon m’n ogen niet geloven toen ik dat las, daarbij verbleken alle andere geschiedenis-voorbeeldjes. Nog 65 jaar te gaan, dan ben ik ook 80 jaar lid én geschiedenis.

Kan ik ook geschiedenis gaan schrijven met mijn AP-columns? Tuurlijk, want elke column is er weer eentje “voor het eerst in de geschiedenis”.

Zeker niet voor het laatst in de geschiedenis, groet ik u vanuit een zomers Spanje (35,6 graden op de meter).

 

A.P.