WMC Koorts

Posted on

Het is opvallend om te zien hoe de traditionele muziekkorpsen opleven nu ze weten dat het Wereld Muziek Concours er aan komt. We worden overspoeld met verhalen over alle voorbereidingen die worden getroffen voor dit megamuziekfestijn. Alsof er in de overige drie jaar niets is gebeurd. Was er de afgelopen jaren bij deze korpsen veel kritiek op de vernieuwende plannen van de WMC-organisatie, die kritiek is als sneeuw voor de zon verdwenen. Als blinde paarden hebben de korpsen de galop ingezet, nu ze weten dat deze editie gelukkig weer alles bij het oude blijft. Dat klinkt hen als muziek in de oren. Een korte bloemlezing uit alle WMC-verhalen op het fijne internet.

Zo is Adest Musica met de finetuning begonnen. Ja, jullie lezen het goed. Het WMC is nog maandenver weg, maar bij Adest worden nu al de puntjes op de I gezet. (“Dat geeft rust.”) Hun nieuwe WMC-show The Muskateers is al volledig in gestudeerd, de laatste slotformaties zijn er eerder deze maand ingeknald. Nog niet op ware grote, daarvoor was de sporthal te klein. Maar als straks de vogeltjes gaan fluiten en de graspollen weer welig tieren, gaan ze naar buiten. Dan worden alle ingestuurde exercities met gemak weer een beetje uitvergroot, gewoon wat grotere stappen (maal 1,3), en dan kan het WMC beginnen.

Alle taptoes waar Adest aan meedoet voor het WMC zijn omgedoopt in try outs. Ook zo’n bijzonder fenomeen waar alle typische WMC-korpsen aan meedoen. DVS Katwijk heeft 25 april een Try Out van de nieuwe WMC show “Air”. DVS heeft een speciaal WMC-team samengesteld met opvallend veel oud-drumcorpsgoeroe’s daarin. Deze heren willen nog niet te veel prijsgeven van de show…. spannend. OK, één tipje van de sluier dan: het wordt “een adembenemend schouwspel”. Tuurlijk, dat maakt het publiek wel uit, zeg ik dan. Oh ja, de show is ook “WMC-waardig”…. gelukkig maar. Ook bij DVS worden nu al de puntjes op de I gezet, want 1 augustus komt sneller dan je denkt. Ik ben vooral benieuwd naar de ‘abstracte verbeelding van de lucht’.

KenG uit Leiden is ook gek op try outs en op geheimzinnigheid. Want “de winnaars van het WMC” (dat waren toch die Amerikanen?) weten in aanloop naar het WMC altijd een perfecte spanningsboog op te bouwen voor de fans. Om de zoveel tijd worden er –om de bestuursperikelen heen- nieuwtjes gelanceerd. Zo is er een speciaal WMC-logo gemaakt, geïnspireerd op Barack Obama. Er is dus weer hoop in Leiden. Het logo komt op de T-shirts te staan, die de duizenden fans straks allemaal weer aan zullen trekken. Ook de aankondiging van de nieuwe WMC-show was schokkend. De wereld stond heel even stil toen de muzikanten uit Leiden bekend maakte geen WMC-show meer te brengen rond één artiest zoals Phil Collins, Michael Jackson, Elvis Presley of een andere mottenballenster. Nee, ze gaan voor het concept “Music Moves” , want muziek verandert en doet iets met je. Het repetitieschema is iets aangepast vanwege de fianciële problemen bij de club, maar ze gaan er wel voor!

Ik ben ook blij om te lezen dat onze Italië-vrienden uit Marum zijn bijgekomen van hun traumatische ervaring op de Duitse autobahn. (Ik heb nog heeeel even op de plek gelet toen ik er afgelopen weekend met 200 kilometer per uur voorbij vloog). Marum ziet namelijk het “WMC met vertrouwen tegemoet.” Daar kan je natuurlijk alleen maar blij om zijn. Marum maakt het helemaal bont met een speciale WMC-camping (“Het Zinkviooltje” .. als dat maar goed gaat) naast de repetitielocatie van Showband Marum in Epen, in voorbereiding op het WMC. Daar kunnen de fans de laatste verrichtingen volgen. Er worden complete arrangementen aangeboden voor de supporters. En de show? We zouden het bijna vergeten, die is volledig…. vernieuwd. Ja, inderdaad VER-nieuwd, volledig nieuw was voor het WMC kennelijk niet nodig. Maar dat maakt niet, want Marum ziet alles met vertrouwen tegemoet. En ik ook, want ik ben best een beetje fan. Tot slot, er komt speciaal voor het WMC een nieuw uniform. Neemt Marum afscheid van die geweldige blauw met gele kleurencombinatie? Ik kan niet wachten….

Hierboven een paar voorbeeldjes van korpsen die WMC denken, ademen en slapen. Ik word er een tikkeltje onzeker van. Jubal heeft namelijk ook besloten om te gaan. Moeten wij bij Jubal zo onderhand ook niet de WMC-koorts krijgen. Tot nu toe is er vrijwel niets van te merken. De meeste leden zijn wel met Kerkrade bezig, maar dat slaat meer op dat andere evenement eind september in hetzelfde stadion. Bij ons geen puntjes op de I, we zijn nog niet eens bij de I. Onze buitenlandse leden uit Duitsland, België en Frankrijk hebben in veel gevallen zelfs nog nooit van het WMC gehoord (hoezo internationaal karakter), het wordt dus tijd voor een intern en extern WMC PR-offensief. Het is ook onderdeel van beeldvorming. Als een jury van te voren leest dat alles bij een muziekvereniging draait om het WMC, zijn de eerste 380 punten al binnen.

Zo dopen we het paascamp (waar IEDER jaar wordt gewerkt aan een nieuwe show) om in het WMC-voorbereidingskamp. Het eerste optreden op Koninginnedag is niet de aubade maar de officiële (want officieel klinkt zo stoer) WMC-try out. Kortom, we plakken overal WMC voor: het clubhuis wordt het WMC-home (JMCWMC), de WC wordt WMCWC (flauw, ik geef het direct toe) en de bussen, waar ook naartoe, zijn dit seizoen officiële WMC-touringcars. Nu nog een eerste prijs en het WMC jaar kan niet meer kapot.

a.p.