1NMO

Posted on

1NMO, wat is dat nou weer? Nou, heel simpel: één Nederlandse Muziek Organisatie. Knap bedacht, zo’n afkorting. Daar is vast een hip PR-bureau weer heel rijk mee geworden. 1NMO is nog in oprichting en zal ontstaan uit de KNFM, FKM en NFCM. Vrijwel alle muziekverenigingen zijn aangesloten bij één van deze organisaties, handig voor de verzekeringen, rechtsbijstand en Buma Stemra-geneuzel. Verder “ bevorderen ze de amateurmuziek”… whatever that may be. Deze organisaties gaan eindelijk samenwerken, het werd tijd! En dus is 1NMO op zoek naar 1ND (één nieuwe directeur). Niet dat ik op zoek ben, maar ik werd toch “getrikkerd” om even naar de personeelsadvertentie van 1NMO te kijken. Het is binnen ons amateur muziekwereldje één van de weinige fulltime betaalde banen, het wordt ook onze nieuwe baas, dus wat houdt zo’n baan in?

Laat ik bij voorbaat zeggen dat ik hoop dat deze nieuwe organisatie voor eens en voor altijd gaat afrekenen met het stoffige, oubollige imago. Weg met de sigarenlucht, het is tijd voor bosviooltjes of iets anders fris en fruitigs! Ik pak de advertentie er bij waar ondermeer de doelstelling staat geformuleerd: “Het doel van 1 NMO is het bevorderen van de amateurmuziekbeoefening en daaraan verwante vormen van amateurkunstbeoefening, waarbij levenbeschouwelijke en regionale culturele opvattingen én gebruiken worden gerespecteerd.” Zo, de eerste honderd sollicitanten zijn per direct weggevlucht. Hier word je natuurlijk niet vrolijk van, wat moet je hier nou mee? Respect voor levensbeschouwelijke en regionale culturele opvattingen? Dat klinkt niet echt sexy. En waarom wordt daar zo de nadruk opgelegd? Om stiekem gewoon niets te hoeven veranderen. (Ze hieven het glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.)

Waar moet de directeur (m/v) van die nieuwe organisatie met die sprankelende doelstelling aan voldoen? Naast een academisch denkniveau (je hoeft dus geen diploma te hebben), moet deze directeur van alle markten thuis zijn. Goed kunnen communiceren, tuurlijk dat moeten we allemaal. En daar hebben we ‘m weer, hij of zij moet ook een “teamplayer” zijn. Een verbindend vermogen wordt ook op prijs gesteld, net als managementkwaliteiten, het analytische vermogen, presteren onder grote druk (welke druk?), klantgericht, enzovoort, enzovoort, enzovoort. Dat is nogal wat, is dit een advertentie voor de nieuwe topman van de ING, ABN of Rabobank? Nee hoor, dit is nog steeds de advertentie van 1NMO.

Het salaris is maximaal schaal 14 van de welzijn CAO, oei dat klinkt niet best. Effe gegoogled en ja hoor; daar komen de salarisschalen te voorschijn. Als je nieuw bent in het welzijnwereldje dan begin je op zo’n 3500 euro bruto, maar als je jezelf een beetje weet te verkopen kan je er nog wel een paar duizend euro bovenop kletsen. Echt rijk word je er dus niet van, zo’n baan moet je dus meer zien als een roeping.

Om toch te proberen deze 1NMO een jong en dynamisch karakter mee te geven zou ik voor de nieuwe directeur nog een paar extra voorwaarden op tafel willen gooien. Want als ik het allemaal zo lees, vrees ik dat de persoon die deze functie uiteindelijk gaat vervullen precies past in het profiel van de grijze heren die er nu al zitten. Ik voeg er dus aan toe; de nieuwe directeur mag niet ouder dan vijftig zijn, mag geen grijze haren hebben en rijdt niet in een beige Opel, Subaru of Mitsubishi. Hij of zij moet een hekel hebben aan meeklappende marsmuziek, tweede shows zoals boeren- piraten en oud Hollandsche shitshows en voorstander zijn om koralen en taptoesignalen af te schaffen.

Als 1NMO slim is, zoeken ze een handige marketing-man die een jaar de tijd krijgt om onze mooie hobby “ in de markt te zetten”. Die nou eindelijk eens een goed gesponserd wedstrijdciruit voor alle muziekverenigingen uit de grond weet te stampen. Die snapt waar muziekverenigingen mee worstelen en met pasklare oplossingen komt om ze te helpen. Een man (m/v) die verder kijkt dan de traditionele taptoe, openstaat voor verandering en dat ook gaat realiseren. Conclusie: zo iemand bestaat niet. Toch succes met het vinden van de juiste persoon. Tot 10 juni kan er gesolliciteerd worden. 23 juni vinden de gesprekken plaats in het prachtige Van der Valk Hotel in Vianen, dus allemaal op de loer, dan kan je misschien zien wie het wordt.

a.p.