Expect the unexpected

Geplaatst op

Ik wil me niet op de borst blijven kloppen, maar die uitslag in Engeland zag ik natuurlijk van mijlenver aankomen. Zo voorspelbaar allemaal. Na de DCN finals in Dordrecht, waarbij de top-3 rond de 80 punten uitkwam, is een week later in Engeland zo’n 82 punten een logische vervolg…. en zo geschiedde. Dat het op een gelijkspel tussen The Company en Kidsgrove Scouts zou uitdraaien is wel redelijk uniek en sinds 1986 in Engeland niet meer vertoond. Ik haat ‘ties’, ik geloof niet in dit toeval. Het past perfect in een eerdere AP van dit jaar waarin ik de juryleden opriep om durf en lef te tonen door gewoon te kiezen. Uitgerekend dit jaar lukt dat niet. Een tie is zeer onbevredigend en duidt op besluitenloosheid. Maar ja, als het dan toch een tie is, roep dan ook twee winnaars uit. In Engeland bij DCUK is dat niet het geval. Daar halen ze er een flauw regeltje bij, namelijk de winnaar van de caption Effect, om toch een overall winnaar te kunnen aanwijzen. In dit geval Kidsgrove Scouts, maar hoe je het ook wendt of keert, deze titel is besmet. The Company voelt zich ook winnaar.

Gelukkig, dit rare regeltje kent DCE niet. Als ik het goed heb begrepen in het manual 8.3765 van DCE is een tie bij de DCE-finals gewoon een tie. Ik kan er naast zitten, want voor het DCE-manual moet je hogere drumcorps-kunde hebben gestudeerd. Maar wat in Engeland is gebeurd kan in Kerkrade volgens mij niet gebeuren. Op zich weer raar, want ik dacht dat in heel Europa dezelfde DCE-regels gelden. Hoe dan ook, ik ben er blij mee. Als de jury dan toch niet durft te kiezen, dan inderdaad maar twee winnaars. Maar nogmaals; de beursbijlage van The Financial Times leest makkelijker weg dan het DCE manual. (Toch best wel moeilijk, dat jureren!) Wat verder opvalt aan de scores in Engeland? Die liggen veel lager dan vorig jaar, toen zaten de Engelse corps op 85/86 punten. Is de jury strenger geworden, of is de kwaliteit van de corps minder? Of wordt voor het eerste gewerkt met het DCE-manual? In ieder geval; de hobbel naar de 90 punten-grens, die vorig jaar nog zo mooi door Jubal werd gehaald, is waarschijnlijk groter dan ooit, met de nadruk op waarschijnlijk. Laatste dingetje wat opvalt is de score van Black Nights die met een keurige 77,05 wel erg dicht aanschurkt tegen de top-5, misschien kunnen we vanaf nu beter spreken van een top-6.

Wat betekent dit voor volgende week? Nou, dat is niet zo moeilijk en ook dat zagen we zelfs in dichte mist al van mijlenver aankomen. De top 5, sorry 6, zit in Kerkade tijdens de prelims en finals lekkerrrrr dicht bij elkaar en het wordt……. spannennnnnnnnnd. Want dat is toch wat we met z’n allen willen? De jury heeft het begrepen en gaat er in Kerkrade één grote tombola van maken. Een tombola zoals nooit te voren. Want als ze er in Engeland al niet uit kunnen komen, dan belooft dat wat voor aanstaande zaterdag in Kerkrade! Alle drumcorps-liefhebbers zijn gewaarschuwd door AP: Expect the unexpected, het wordt gek, raar, onverwacht. Maar eigenlijk maakt dat niet zoveel uit: Het wordt vooral smullen geblazen met vijf, misschien wel zes topshows en nog een hele berg aardige tot leuke shows. Ik denk ik me vooral daar op ga focussen. (Zegt ‘ie nu, dat is zaterdag wel anders, ken mijzelf.)

De competitie binnen de competitie is natuurlijk de landen-wedstrijd! Engeland tegen Nederland! In de top-6 zitten 3 Nederlandse en 3 Engelse korpsen. Alle 6 met hun eigen stijl en karakter. Leuk, maar ik kies voor deze banale strijd! Ik ben wat dat betreft zo nationalistisch als de pest. Ik hoop dat Jubal wint, maar als dat er niet inzit (wat vrijwel onmogelijk is), dan toch maar Juliana of Beatrix. In dat geval gaat het landsbelang boven het clubbelang. Die titel moet en zal in ieder geval in Nederland blijven. Hoe goed (of beter) die Engelsen misschien ook zijn, oranje (als landenkleur) zal overwinnen. Misschien dat Kidsgrove Scouts me nog kan overtuigen met een lekkere show, maar dat op zich aardige, maar verder onaantrekkelijke klinische, gefrummel en getrut van die inimini-corpsjes uit de UK, mag niet zegevieren. (Sorry, sla nu een beetje door.)

Jubal heeft inmiddels z’n wonden gelikt en is up and running voor de DCE Finals. Het weer schijnt richting finals beter en beter te worden, datzelfde geldt voor Jubal. De rommel en onduidelijkheid moet eruit en de club is daar sinds vrijdagavond druk mee bezig. Jammer dat het altijd zo lang duurt voordat je je optimale drumcorps-show ziet, maar aan de andere kant is dat ook de charme van drumcorps. Je moet nog ontwikkeling zien, anders kunnen we net zo goed op Koninginnedag de DCE finals organiseren. Ik vrees dat de directe concurrenten van Jubal precies hetzelfde aan het doen zijn, dus ik maak me verder geen illusies: tombolaaaaalalala.

Laatste leuke puntje; deze tombola wordt in het stadion op professionele wijze van commentaar voorzien door de twee drumcorps-goeroes Mark Limburg en René Ranzijn. Deze heren wisten vorig jaar al een aardig verslag over de DCE finals te schrijven en toen waren ze er niet eens bij! Laat staan hoe het dit jaar wordt. Mark schrijft, René praat en al dit fraais zal terug te lezen en beluisteren zijn op korpsmuziek.nl (‘Als het werkt’, wordt er voor de zekerheid aan toegevoegd.) Erg leuk, ook dit hoort bij de verdere professionalisering van onze hobby. Heren, ik kom misschien nog wel even langs, als ik niet word tegen gehouden door een geelhemd. Oh nee, die kennen we niet in Kerkrade. Daar lopen alleen maar gezellige, nette steward in drie-delig pak en zachte G rond.

Laten we er met z’n allen een top-dag van maken ennnnn… dat de beste maar mag winnen. Kan dat ook, een tie tussen 6 drumcorps?

a.p.