Websites

Posted on

Vrijwel dagelijks doe ik een “rondje drumcorps” op Internet. Wanneer het uitkomt open ik Internet Explorer en ga ik op zoek naar nieuwtjes bij collega muziekverenigingen en organisaties. Het kost me meestal een half uurtje om in een vast patroon internet-sites af te struinen. Best leuk…. als die sites wat te melden hebben. Helaas valt mij op dat in toenemende mate de klad erin komt bij websites. Persoonlijk vind ik dat wij het bij Jubal nog wel aardig voor elkaar hebben. Regelmatig nieuwe verhaaltjes, foto’s, filmpjes en natuurlijk een prachtige column (ahum); reden genoeg om iedere dag terug te keren. Helaas geldt dat niet voor een hoop andere sites. Jubal.org is dan ook mijn dagelijkse startpunt, waarna ik razendsnel aan mijn reis begin. Nummer twee is de site van DCE, drumcorps.nl

Dagelijks brengen zij nieuwsberichten, niet altijd even nieuwswaardig (“Jubal kiest voor pitversterking”… who cares?!), maar het lukt ze iedere dag om met nieuwe berichtgeving te komen. Uit ervaring weet ik dat dit niet eenvoudig is, chapeau dus! Slechter is het gesteld met het forum van drumcorps.nl. Was dit een paar jaar geleden nog een bruisende community waar standpunten te vuur en te zwaard werden verdedigd, nu is het een dooie boel waar slechts een enkele keer nog een discussie wordt gestart waar vervolgens vrijwel niemand meer op reageert. Daar kan drumcorps.nl natuurlijk niets aan doen, het ligt aan onszelf. Kennelijk is het nieuwtje eraf en zitten we niet meer te wachten op geouweneel over niets…. inderdaad ik ook niet.

Nog droeviger is het gesteld met de blog-pagina van drumcorps.nl. Ruim twee jaar geleden ging het bloggen voortvarend van start, tientallen mensen schreven (soms) interessante stukjes over hun ervaringen in de muziekwereld en beloofden ons te blijven schrijven. Jaja… Wie nu gaat kijken ziet dat van de duizenden muzikanten die in ons land rondlopen, er slechts drie op regelmatige basis een verhaaltje afleveren. En dan is regelmatig hooguit één keer per maand. Marco (van DCE) schrijft informatieve verhalen, Harrold vertelt hoe het gaat bij Juliana, ook leuk, maar stip op nummer één staat mijn favoriete Belg Johan. Waarom zijn blog “populair” is, ontgaat mij overigens volledig, want zijn verhalen gaan meestal over antieke poppen, ruzie met klanten in z’n antiekwinkel (ik zou ook ruzie krijgen) en mislukte verkopen op Ebay. Het kan mij werkelijk geen ene biet schelen, maar Johan schrijft er pagina’s over vol. Ik kan geen antieke pop meer zien, lelijke dingen ook! Maar goed, Johan schrijft tenminste nog. Dat kunnen we bijvoorbeeld van de chairman van DCE niet zeggen. De belangrijkste man van DCE heeft kennelijk niets te vertellen over het reilen en zeilen binnen zijn bloeiende (toch?) organisatie, want zijn laatste blog dateert van augustus 2006, anderhalf jaar geleden. “Druk, druk, druk”, is meestal het perfecte excuus. Het kost ook inderdaad heel veel tijd om tien zinnen op papier te zetten.

Inmiddels heb ik drumcorps.nl verlaten en begin ik aan mijn rondje muziekverenigingen. Er zijn sites waar in het nieuwe jaar, toch alweer ruim een maand op gang, nog helemaal niets is gebeurd. De vrienden van Jong Holland liggen nog in diepe rust, eigenlijk al sinds de DCE-finals, ze zullen wel erg moe zijn. Helaas is Jong Holland geen uitzondering. Veel Engelse corps hebben gelikte sites, maar laten vervolgens al maanden niets van zich horen, alleen een oproep voor nieuwe leden. Nou, mij niet gezien! (Eerst pitversterking aanschaffen, dan praten we wel weer eens verder.) Veel verenigingen komen in januari met hooguit één berichtje, meestal nog een aankondiging voor een bingo of zoiets. Ook de site van mijn vrienden uit Hilversum zou de nodige rode pepers kunnen gebruiken. De laatste actuele video’s stammen uit 2005 en ik zie op de mediapagina geen enkele foto in het huidige uniform. De site van Drumcorps Nederland is helemaal een dooie boel. Het gastenboek staat vol met spam (af en toe checken heren!!), actuele nieuwsberichten zijn op één hand te tellen en het laatste korpsnieuws gaat over Sas van Gent die problemen heeft met de buren, volgens mij is dat al maanden geleden opgelost. Korpsnieuws dat wordt ingestuurd, wordt overigens niet geplaatst, weet ik uit ervaring, tja, dan word je nooit up-to-date.

Het kan ook anders, ik ben best fan van de site van Advendo. Zo is de bouw van het nieuwe clubhuis zeer goed te volgen en is er de F-site, voor zover ik weet mijn enige collega die op weekbasis een vermakelijke column weet te produceren. Pasveer, DAP, K&G zijn ook allemaal zeer bloeiende sites met vaak meerdere berichten per week. Ook de sites marsenshow.nl en korpsmuziek.nl doen een goede job, alhoewel hun nieuws wel erg veel op elkaar lijkt. Colorguard.nl is ook zeer actief en niet alleen in de wintermaanden. Kortom; het kan dus wel, maar de praktijk wijst uit dat veel webmasters en internetteams niet de discipline hebben om hun site, wat in deze huidige tijd toch het uithangbord van de vereniging is, goed bij te houden.

Tot slot de website van DIO, jullie weten wel dat korps dat precies een jaar geleden helaas moest stoppen. Sindsdien staat er op hun website; “dat er een afscheidsavond wordt gehouden in het clubhuis en zodra hieromtrent meer over bekend is nadere informatie op deze website zal worden geplaatst.” Ach, arme leden, én je korps missen én al meer dan een jaar wachten op informatie over een feestje. Ik vind het zo sneu!

Kom op mensen, doe eens actief!!!! Maak internet weer leuk!!!

a.p.