Pitversterking

Posted on

Haha, gefopt. Jullie dachten zeker dat ik het weer over de versterking van de pit zou gaan hebben. Eerlijk gezegd had ik nog vijf columns klaarliggen over dit boeiende thema, maar jullie begonnen allemaal zo te ZEUREN. Ik heb daarom besloten om ze even in de ijskast te leggen en op een gepast moment weer te voorschijn te halen. Over een paar maanden wordt het nieuwe voorstel weer in stemming gebracht en dan begint het hele circus weer van voren af aan. Daar kan ik verder ook niks aan doen. Het enige wat ik nog wil zeggen is dat hier maar één persoon bepaald wat er wordt geschreven en hoe vaak… en dat ben ik! Staat je dat niet aan, kan je er niet tegen of is het slecht voor je hart? Jammer, maar dan is daar het gat van de A.P.-pagina. (Stiekem toch blijven lezen hè!)

Zo, dat ruimt op! Voor de mensen die over zijn gebleven hierbij een nieuwe pitversterking-loze column. Want natuurlijk draait het leven niet alleen om een paar speakers, er gebeuren heel veel andere boeiende dingen in ons prachtige wereldje. Het seizoen staat namelijk op het punt te beginnen en als ik zo her en der m’n oren te luister leg dan wordt het voor diverse korpsen een zeer internationaal seizoen. Niet naar België, het verschrikkelijke Noord-Frankrijk of carnavalvierend Duitsland, nee échte verre reizen. DVS Katwijk gaat in juni naar Canada, Beatrix gaat deze zomer naar de Verenigde Staten en Advendo is bezig met China. En daar mogen we met z’n allen best een beetje trots op zijn. Niet dat je er iets aan hebt, maar het geeft toch maar weer aan dat Nederland gewoon meetelt.

Advendo dus naar China, althans dat is de planning. De Friezen hebben een ‘wong-snee-wong-uitnodiging gehad”. Geen idee wat er in stond, dus naar de eerste de beste afhaal-chinees gestapt om het te laten vertalen. En wat blijkt, of de dames en heren van Advendo in juni effe willen komen overvliegen om op te treden tijdens een evenement dat in het teken staat van de Olympische Spelen. Kijk, dat zijn nog eens uitnodigingen. Al dat mensenrechtengezeur aan de kant en hops, ga ervoor! Het gaat om een parade waar alle landen die ooit de Olympische spelen hebben georganiseerd voor worden uitgenodigd. Maar ja, ik ken die uitnodigingen een beetje. Je bent van harte welkom, er wordt een hoop geregeld en betaald, maar als puntje bij paaltje komt mag je zelf ook nog een berg geld meenemen. Ik hoop dat Advendo hier uit komt, want het zou natuurlijk geweldig zijn als Advendo straks door de straten van Beijng loopt. Wel netjes en lief blijven, want voor je het weet word je opgepakt.

Bij DVS Katwijk is het duidelijker, die gaan gewoon. Zij hebben een keurige uitnodiging gehad van de organisatie van een prestigieuze militaire taptoe in het Canadese Halifax: de Royal Nova Scotia, klinkt goed! Het gaat om de grootste indoor-taptoe voor militaire muziekkorpsen. Al kreeg ik geld toe, dan zou ik er nog niet naartoe gaan. Maar als je hier van houdt, en ik neem aan dat de leden van DVS dat doen, dan is dit natuurlijk een geweldige ervaring. En goed geregeld ook, gewoon rechtstreeks naar Halifax, twee weken daar, en weer terug. In 2004 mochten ze ook al komen, dus dat zegt wel wat over de kwaliteit van DVS.

Beatrix mag het allemaal zelf regelen, zoals Jubal dat twee jaar geleden ook moest doen en zoals het eigenlijk altijd gaat. Je bent van harte welkom om mee te doen aan de DCI-competitie, maar zoek het vooral zelf uit. Voor de bühne zijn de Amerikanen blij dat je komt, maar achter de schermen interesseert het ze geen bal en vinden ze het misschien zelfs lastig. De voorzitter van Beatrix heeft een leuk verslag geschreven over het jaarcongres van DCI in Orlando. Het geeft een aardig inkijkje hoe het daar werkt. Als je als buitenlands korps mee wilt doen, dan is het verstandig om naar dat DCI-congres toe te gaan. Daar zijn de mensen met wie je afspraken kan maken, voor zover je met Amerikanen afspraken kan maken. Verder lijkt het erop dat het land van de onbegrensde mogelijkheden, is veranderd in het land van begrensde mogelijkheden.

Want als ik het verhaal van Rob zo lees, dan wordt het er allemaal niet makkelijker op. Het hele klasse-systeem is namelijk op de schop gegaan, de toppers zijn te vinden in de nieuwe World-class, de overige, lagere klassen worden samengevoegd in de nieuwe Open-class. En nu komt het: alleen de beste 17 in die Open-class gaan door naar de finals in Indianapolis en kunnen rekenen op housing. Lukt dat niet, dan kan je vroegtijdig naar huis of als toerist naar Indianapolis. Scholen zijn allemaal gereserveerd door DCI, dus zoek het zelf maar uit, ook als je helemaal uit Nederland komt. Beatrix (en in de toekomst alle internationale deelnemers) moet dus bij die 17 zien te komen. Niets mooier dan spelen op de DCI-finals, maar het wordt wel erg moeilijk gemaakt. Als je drumcorps INTERNATIONAL écht kapot wilt krijgen, moet je dit soort maatregelen nemen. Gelukkig laat Trix zich niet uit het veld slaan en gaan ze er gewoon voor. Het touren “an sich” is natuurlijk al geweldig en eigenlijk het allerbelangrijkste. Hopelijk halen ze de finals, zo niet, dan proberen wij het over een paar jaar weer. Als het dan überhaupt nog mogelijk is om te gaan.

a.p.