Komkommer

Posted on

Terwijl een paar vrienden hun koffers aan het pakken zijn voor een aantal weekjes drumcorps in Amerika, werk ik gewoon lekker door en klik ik nog maar eens met m?n muis op zoek naar nieuws. Alles komt deze weken uit de Verenigde Staten, logisch natuurlijk aangezien ze daar langzaam maar zeker naar de DCI-finals aan het toewerken zijn. Ik volg het letterlijk en figuurlijk een beetje op afstand, het is toch een vorm van zelfkastijding. Dan had ik er maar naartoe moeten gaan. Nu dat niet het geval is, ben ik aan mijn thuisblijvende achterban verplicht om op zoek te gaan naar nieuwtjes van ons eigen continent. Een “stukje” tegenwicht kan geen kwaad, zo kunnen we die veramerikanisering in de huidige berichtgeving temperen. Maar ja, het is komkommertijd. Weten jullie trouwens waar dat vandaan komt, komkommertijd? Niet? Ik toevallig wel. De herkomst is onduidelijk, maar de meest voorkomende uitleg is het feit dat vroeger de komkommers vooral in de zomer werden geoogst, een periode waarin weinig gebeurt aangezien iedereen met vakantie is. Weer wat geleerd en ik weer een alinea gevuld.

Geen smaak aan trouwens, komkommers. Toch zal ik proberen een smakelijke column te presenteren. In deze periode is dus alles nieuws en daarmee leggen we de lat lekker laag. Toch ben ik best een paar aardige weetjes tegengekomen waar ik graag mijn licht over laat schijnen. Er is weer nieuws van het WMC-front. De organisatie is er het afgelopen jaar goed in geslaagd een rookgordijn op te trekken waardoor werkelijk niemand meer wist hoe het nou zat. Inmiddels is de mist opgetrokken en…. blijft alles bij het oude. Nou, ook weer niet helemaal. De redactie van de website “marsenshow” heeft waarschijnlijk als enige de WMC reglementen doorgeploeterd en is een paar opvallende dingen tegen gekomen. De belangrijkste wijziging; eindelijk is het WMC slim geworden door in de corpsstyle class (onze klasse) ook juryleden op het veld toe te laten. Het team is namelijk uitgebreid, vier boven in de box, drie op het veld, het lijkt wel een gewone drumcorps-wedstrijd. Bij de showband class (de oude open class) blijft het bij vijf juryleden die boven in de box zitten. Ik vind dit een goede ontwikkeling, aangezien corpsstyle corps het verdienen om ook van dichtbij beoordeeld te worden.

Ander nieuw elementje is dat electronische versterking in de in- en uitstalruimte (WMC’s voor pit) is toegestaan. Dit geldt ook voor geluidseffecten en van te voren opgenomen stemgeluid. (DCE eat your heart out!) De pitruimte mag ook worden gebruikt als showoppervlak. Zoals jullie misschien weten heb ik he-le-maal NIETS met het WMC, nooit gehad ook. Het enige wat ik leuk vind, zijn de biertenten op de gezellige markt van Kerkrade. Maar nu ik dit zo allemaal lees, begin ik zowaar een heeeeel klein beetje enthousiast te worden. En als de enige echte wereldkampioenen uit Concord (lees The Blue Devils)het kennelijk ook een mooi evenement vinden en er zelfs een vliegreis voor over hebben, wie ben ik dan om het evenement af te kraken. Het appels-met-peren-vergelijken wordt iedere editie minder en ik ben blij met de drumcorps-invloeden, of was dat toch die veramerikanisering? Misschien toch maar weer naar Kerkrade volgend jaar?

Natuurlijk blijven er ook typische WMC-tradities overeind staan. Zo moet je het wel heel bont maken, wil je niet in de prijzen vallen. Er zijn bijna meer prijzen, dan deelnemers. Een korte opsomming: De showband-class world division, de showband-class 1ste division, de corpsstyle class world division, de corpsstyle class 1ste division, vaandels, wimpels, internationale prijzen. En de heb je nog de marsparades, marswedstrijden, herinneringsmedailles en de WAMSB-competitie die ook nog onderdeel uitmaakt van het evenement (toch?) Iedereen wordt weer wereldkampioen, gelukkig maar, want dat klinkt zo leuk in de speakertekst tijdens taptoe Lutjebroek.

Nog meer komkommernieuws? Hoe vervelend het ook is, een glimlach kon ik niet onderdrukken toen ik las dat de vrachtwagen van de Flying Drums uit Duitsland is gevlogen. Dieven hebben de net opgeknapte materiaalwagen gestolen, maar hebben wel heel netjes alle instrumenten uitgeladen en achtergelaten, wat moet je daar als rechtgeaarde dief immers mee? Een timpanie (geen pauk) of xylofoon valt een beetje op op de zwarte markt van Hannover. Het is vervelend zat en ik wens de Flying Drums, ik had er nog nooit van gehoord overigens, veel succes met het terugvinden, ik zou eens een rondje Oost-Europa doen. Verder is het goed om te lezen dat het lekker gaat met de kaartverkoop van de DCE finals in Kerkrade en dat er volgend jaar een groot evenement wordt georganiseerd rond de komst van The Blue Devils naar Europa. DCUK en BYBA houden een groot evenement in…. Engeland, als dat maar goed gaat.

a.p.