J-side

Posted on

“JUBALLLLLLLLLLLLL”, kent u deze uitdrukking lieve mensen? Deze oerkreet is een uiting van vreugde, plezier en intens genot wanneer de oranje machine het strijdtoneel betreedt. Toen ik half jaren negentig ook nog in dat apenpakkie rondliep, vond ik het geweldig om zo heftig aangemoedigd te worden. Dat gebeurde alleen bij Jubal! Kennelijk gaat er dan bij veel mensen iets borrelen, wat er spontaan uit moet. Er zijn nog talloze variaties op het poëtische “JUBALLLLLLLLLLLLL”. Zo is er ook nog: “stomen, knallen, yeaaaaa, ohjaaaaaaaa, performmmmmmmm, oeh, ahhhh” en ga zo maar door. Ja ja mensen, Jubal is een grote club en elke grote club heeft een grote club fans. Jubal prijst zich al tientallen jaren gelukkig met een harde kern, noem het de J-side. Nee, deze harde jongens breken niet letterlijk de tribune af, wel figuurlijk. Waar Jubal gaat, gaat ook een flinke groep fans. Dat moet je waarderen, zeg ik dan.

Toch wordt het niet altijd gewaardeerd. Op 65+ taptoes vallen de gehoorapparaten al spontaan uit bij de eerste klanken van Jubal en als er dan ook nog een groepje fans loopt te blèren en schreeuwen, dan raken die oudjes helemaal in paniek. Snap ik ook wel weer. Het heeft in het verleden al vaak geleid tot relletjes, of het bestuur deze mensen niet in toom kon houden. Uiteraard wordt er dan weer wat van gezegd, gaat het een tijdje goed, maar niet veel later komen alle Jubal-oerinstinkten weer naar boven en worden de kreten er in alle hevigheid uitgeknald.

In Goes was ook zo’n harde kern aanwezig, ik zat er vlakbij (misschien behoor ik er ook wel toe), moest er hard om lachen, maar kon wel op m’n klompen aanvoelen dat er ‘gedoe’ over zou ontstaan. Ik zag de geërgerde blikken vanaf het veld en de tribune. En ja hoor, afgelopen vrijdag moest een vertegenwoordiger van het bestuur ten overstaande van de hele club weer aangeven of het alsjeblieft wat minder kan. Dit naar aanleiding van een mail van CGN, die overigens behoorlijk relaxed en rustig van toon was. In mijn positie kan ik natuurlijk niet anders dan achter deze oproep staan, maar wel met gemengde gevoelens. Het leidde ook wel tot wat ophef binnen Jubal. Er wordt al gesproken van een ‘stadionverbod’, waar natuurlijk geen sprake van is.

Want tja, hoe ga je dit beoordelen. De één stoort zich eraan, de ander ligt in een deuk en snapt dat het erbij hoort. En wat spreek je af? Klappen mag wel, schreeuwen niet? Staande ovaties alleen aan het einde van de show? Fluiten niet, kreten de lucht in slingeren alleen in beperkte mate? Daar is natuurlijk geen duidelijke regel over af te spreken. “Hou het een beetje binnen de perken”, is vervolgens de oproep. Maar ja, wat voor de één keurig is, is voor de ander buitensporig. Tuurlijk, zodra het kwetsend wordt of echt storend voor de groepen op het veld, heeft CGN of welke organisatie dan ook alle recht om hier iets van te zeggen. Maar een beetje lol en keet op de tribune, dat moet toch kunnen?

Of moeten we naast de kaart-, deur-, bar-, parkeer, warming-up en kleedkamercontrole, nu ook een publiekscontrole verwachten? Bij drie keer roepen, eruit! Ik mag hopen van niet, want dan zou het publiek echt elk greintje spontaniteit verliezen. Spontaniteit is sowieso ver te zoeken op winterguard-contests, wat al begint bij die vreselijk nare nep-smiles bij de guards op de vloer, maar dat terzijde.

Hoe dan ook, alle ogen (en oren) zullen weer gericht zijn op het oranje vak aanstaande zaterdag. Er wordt extra kritisch naar gekeken en als ook maar één geïrriteerd persoontje hoort dat er misschien een onsportief geluid uit dat vak komt, dan zijn de rapen weer gaar. We bereiden ons er alvast op voor. Heb wel eens het idee dat ‘anderen’ het leuk vinden om onze fanatieke supporters in een kwaad daglicht te stellen. Ik weet dat het meestal meevalt, dat er in elke supportersgroep wel eens wat gebeurt en dat het vaak puur uit enthousiasme ontstaat. Koester dat, in plaats van ook dit weer de kop in te drukken.

a.p.