rel 2

Posted on

De hele week vraag ik ’t me al af. Waarom gooi je eerst in alle openbaarheid de knuppel in het hoenderhok, haal je die knuppel er na een paar uur weer uit, en laat je vervolgens niets, maar dan ook niets, meer van jezelf horen. Erg verwarrend allemaal. Want wat overblijft is een hok vol verbaasde, kakelende hoenders die maar met één vraag zitten: waarom? Er wordt dagenlang gekakeld, gekakeld en nog meer gekakeld. “Verstandige” kippen (die net zo hard mee kakelen) zeggen vervolgens dat iedereen op de feiten moet wachten en niet zo moet kakelen. Maar ja, de kippen zijn alleen maar geschrokken van die knuppel, niet meer dan logisch dat ze zich afvragen: “Waarom in hemelsnaam?”. Of in goed Hoenders: “Tok?”Er is dus veel gediscussieerd de afgelopen week. Sommigen worden er moe van, anderen lijken de tijd van het leven te hebben. Er is ook een groep forumbezoekers die plotseling niets meer van zich laat horen. Tja, wat moet je er mee. Het is een rare situatie waar voorlopig niemand wat wijzer van wordt. Bij Jubal doet iedereen er een beetje lacherig over, wat kan je anders? Maar ja, als de discussie iets serieuzer wordt, baalt iedereen er toch wel van dat de “titanenstrijd” hoogstwaarschijnlijk volgend jaar niet door kan gaan. En dat is erg jammer, want Jubal is gedreven genoeg om aankomend seizoen het één en ander recht te zetten. En het liefst doe je dat met de club die dat van je heeft afgepakt.

Eén ding is zeker: die knuppel heeft m’n column een flinke boost gegeven. M’n verhaaltje van vorige week heeft alle records gebroken, waarvoor mijn dank. Het is veel gelezen, maar er is ook veel op gereageerd. Sterker nog, ik heb nog nooit zoveel reacties gehad op een column! Vaak leuk, soms ook vervelend en erg persoonlijk. Maar goed, dan moet ik maar geen stukjes schrijven. Ik had het eigenlijk ook kunnen weten. Toch verbaas ik me er iedere keer weer over hoe serieus het wordt genomen.

Mensen die bijvoorbeeld roepen dat een column objectief moet zijn. Deze mensen moet ik toch teleurstellen; een column is per definitie niet objectief, anders zou het geen column zijn, maar gewoon een feitelijk verhaal. Ik probeer altijd een beetje humor en cynisme te gebruiken, helaas, niet iedereen begrijpt het. Sommigen zien het zelfs als een officiële verklaring, werkelijk onbegrijpelijk! Dit is niet meer en niet minder dan een rubriekje op de site van Jubal, een vereniging waar je nog voor je mening mag uitkomen.

Terug naar de kwestie, wat staat er te gebeuren. Eén ding weten we wél zeker. Die samenwerking op 25 september tussen DCE en de NK-show van –zeg maar- de traditionele bonden was ééns maar nooit meer. Het kon ook bijna niet goed gaan. Het snelle, jonge, vernieuwende DCE met die stoffige bonden die alles het liefst houden zoals het is. Het was het proberen waard, maar op korpsmuziek.nl laat directeur Gossink van de KNFM weten de contacten niet voort te zetten. En nu is de grote vraag wat er met de NK-show gaat gebeuren en wie daar dan weer aan mee gaat doen. Een hardnekkig gerucht is dat de succesvolle Mediastad-taptoe in Hilversum wordt omgevormd tot de NK-show voor 2005. Ik zeg: “tok”.

Het andere grote nieuws waar Gossink mee komt is dat er vanaf 2006 voor de sectie show een nieuwe officiële wedstrijddicipline komt. Ze weten alleen niet hoe. Nou, ik heb wel een tip: ga eens kijken bij DCE, want die doen het best aardig. Misschien kan DCE ook een workshop komen geven op het Nationaal Showcongres, dat 15 januari door Unisono wordt georganiseerd. Kan je helemaal lachen! Op dat congres wordt ook teruggeblikt op het showjaar 2004: een jaar dat zo mooi leek te worden, maar zo wrang eindigt. Een vredig kerstfeest!

a.p.