Waar of niet waar…

Geplaatst op

Tjongejonge, het gaat goed hè met drumcorps in Europa. Als we de websites moeten geloven lopen de open dagen storm! Bij onze eigen club staan ze in de rij, in Duitsland komt er 130 man kijken bij de workshop van Starriders en ook bij Juliana worden alle nieuwe leden van harte welkom geheten na het open huis van zaterdag. In Hilversum hebben ze de open dag nog te goed, maar gezien de belangstelling elders zal het hier ook wel heel, heel erg druk worden. Maar we gaan nog even verder, de music kids zijn in het hele land niet aan te slepen en we krijgen er zelfs een compleet nieuw drumcorps bij! Het moet niet gekker worden.
De grote vraag is natuurlijk: is dit allemaal waar? Of is het niet meer dan een psychologische oorlogsvoering via internet. Eerst zien, dan geloven: dat geldt eigenlijk voor alle berichten over het nieuwe jaar. Niet zomaar een jaar, nee, 2006 wordt voor iedereen een topjaar! Starriders heeft internationale arrangeurs aangesteld om in 2006 nu echt, echt in de Europese top-4 terecht te komen. Ze zijn er heilig van overtuigd, maar ja….. ik heb het al vaker gehoord. Niet uit het veld te slaan die Duitsers. De andere verenigingen kunnen er ook wat van. De programma’s worden overal weer met veel bombarie aangekondigd, want naast die enorme ledenaanwas, is het nieuwe programma natuurlijk beter dan ooit. Opnieuw eerst zien, dan geloven.
Het hoort een beetje bij de wintermaanden. Mensen hunkeren naar nieuws: hoe gaat het met corps A, heb je dat ook gehoord van corps B? We willen alles weten en dus gaan al die hosanna-verhalen erin als koek. Neem nou dat verhaal over een nieuw drumcorps in Nederland. Wederom in Zeeland (blijkbaar goede drumcorps-grond) is een nieuw corps opgericht met de naam Southwest Union Drum & Bugle Corps, een hele mond vol. Erg leuk, zo’n nieuw corps, want zoveel pure drum & bugle corps zijn er niet meer in ons landje. We hebben de vaste kern: Beatrix, Jubal en Juliana. Daarnaast bestaan ook DIO en Con Fuoco nog, maar van die laatste twee heb ik de laatste jaren niet veel meer vernomen. In totaal dus vijf, niet veel, gelukkig komt daar dus een nieuw initiatief bij.
Geheel enthousiast na de berichtgeving op drumcorps.nl over het nieuwe Zeeuwse drumcorps ga ik op zoek naar meer informatie. Die Zuidwester-Unie is een samenwerkingsverband van Excelsior uit Goes en Showband Jeugdbelang uit IJzendijke (Iezendieke voor de echte Zeeuw). Hops, naar de sites van beide verenigingen. Wat schetst mijn verbazing: met geen woord wordt er gerept over de nieuwe samenwerking. Vreemd, als ik met zoiets moois zou beginnen, zou ik het van de daken schreeuwen. Maar goed, ik begrijp dat het toch serieus is en dat er al wordt gedacht aan DCE/N/Z/D-deelname. Het valt bij mij weer in de categorie: eerst zien, dan geloven.
Die instelling heb ik ook altijd gehad bij de GW-korpsen uit Gouda. De wie? De GW-korpsen, ook zij gingen er vol in met mooie verhalen: het zou hét nieuwe drumcorps van Nederland worden. De leden zouden massaal toestromen, maar ze zijn blijkbaar weer net zo hard weggerend. En dus bleek mijn argwaan terecht. Want wie nu naar de site gaat, ziet staan dat tijdens een extra ledenvergadering is besloten om de GW-korpsen op te doeken. Het bestuur is ontbonden en de inboedel wordt verkocht. Jammer, maar helaas.
De moraal van dit verhaal: oefenen, oefenen, oefenen, de hele winter lang… en het resultaat kunnen we vanaf koninginnedag pas écht gaan bewonderen. Of krijgen we weer eens een ouderwetse preview ergens in den landen, inclusief al die nieuwe corpsen en die duizenden leden die er door het hele land zijn bijgekomen? Ik laat me graag verrassen.

A.P.