Jubal lanceert Alumni-corps

Op dag dat Jubal 96 jaar oud is geworden, lanceert het Dordtse corps een voor Nederland uniek project. Nog vier jaar te gaan en we zijn 100 jaar (11 april 2011). We mogen dit natuurlijk niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Er wordt al gesproken over allerlei plannen om deze gebeurtenis groots te vieren, maar dit jaar al willen we een onderdeel van het eeuwfeest gaan opzetten: het Jubal Alumni Corps. Het klinkt nog ver weg, maar voor je het weet is het zover. En dus vandaag al de officiële lancering!

Wat is een Alumni-corps? Weer een Amerikaanse term waar niemand iets mee kan? Integendeel. Alumni betekent in de universiteitwereld: afgestudeerde. In Amerika zijn er al diverse drumcorps geweest die met hun “afgestudeerden” of beter, oud-leden, een alumni-corps hebben opgericht, en met veel succes. Denk bijvoorbeeld aan het Madison Scouts Alumni corps dat afgelopen jaar volle stadions trok. Het doel is om tijdens het 100-jarig jubileum van onze club ook met een groot Alumni-corps op te treden. Een corps dus met oud-leden die voor één keer (of een paar keer in dat jaar) hun instrument of vlag weer uit de mottenballen halen.

Dit lezend horen veel oud-leden natuurlijk het geluid van het stokoude Jubal-nummer Mina gespeeld op fluitjes. Dan komt de vraag op: “willen we dat?” Om een keuze te maken helpt de tijd ons: precies 50 jaar na de oprichting wijzigde Jubal haar koers van pijperclub naar drumcorps. In 1961 ontvingen wij, dankzij bemiddeling van Wim Schouten, ons eerst G-instrumentarium. Het huidige Jubal ontwikkelt zich nog steeds verder en is een paar jaar geleden overgestapt naar een Bes-instrumentarium. Ook heeft de toenmalige tamboersgroep zich in een totaal andere richting ontwikkeld. Waren het voor 1961 trommels, tenordrums en overslagdrums, nu zijn het snares, tenors, basedrums en pit.

De keuze bij het Alumni-corps valt op spelen op een G- instrumentarium voor het koper en een percussion met alles wat maar wat voor handen is. Op dit moment zijn we plannen aan het ontwikkelen om tot de oprichting te komen van dit Alumni-corps. Sinds 1911 moet er een respectabel aantal Jubal-alumni’s in Nederland rondwandelen. Met deze mensen zouden we dus graag een corps oprichten om een bijdrage te leveren aan het eeuwfeest.

Op 17 november wordt er een informatie-dag georganiseerd waar alle plannen uit de doeken worden gedaan. Noteer deze datum vast in je agenda. We hopen een heel groot aantal niet meer spelende leden en oud-leden op deze dag te ontmoeten. Volg de ontwikkelingen op de Jubal-site waar binnenkort een aparte alumni-link zal komen.