Engeland

Posted on

We moeten naar Engeland, althans dat is de grote wens van DCE. Daar wordt in juni de eerste DCE Power Regional gehouden in een prachtig stadion in London. Wij, Nederlandse korpsen, zijn het ook een beetje aan onze stand verplicht om de overtocht te maken. Al jaren komen de Engelse korpsen onze kant op. In eerste instantie moeten ze dat natuurlijk vooral lekker zelf weten, maar geef toe: het heeft onze drumcorps-competitie wel een stuk attractiever gemaakt . Voor wat, hoort wat, en dus moeten wij nu maar eens door die verschikkelijk lange tunnel.

Ik heb vrij weinig met Engeland, liever gezegd: helemaal niets! Ik vind het er een naargeestige bedoeling met iets te veel schreeuwerige dronkenlappen in footballshirts. Een dwars en hooghartig volkje dat zelfs op de roltrap nog links staat. Lelijke rijtjeshuizen, slecht weer en iets te veel BSE gevallen. Duur ook! Pak een biertje in London en je bent omgerekend al gauw tien euro kwijt. Ik ben echt geen krent, maar dan is de liefde snel verdwenen ( en de liefde gaat door de maag). Nee, geef me dan maar Italië of Maleisië (het zit diep). Nog voordelen aan Engeland? Er ligt een hele groot plas water tussen Engeland en Nederland, waardoor je niet zo snel de grens oversteekt. Verder een prima land!

Toch ben ik groot voorstander van deze Power Regional. En we móeten ook niet naar Engeland,we mogen, kijk; een heel verschil. DCE zou het in ieder geval heeeeel leuk vinden. Want zeg nou eerlijk: een DCE Power Regional heeft weinig power als er enkel Engelse deelnemers te vinden zijn. De DCE finals zonder buitenlandse deelnemers zouden ook een farce zijn, toch? Inmiddels zijn alle Nederlandse korpsen ingelicht over de (on)mogelijkheden van een tripje naar London.

Engeland is overigens niets nieuws voor Jubal. Toen wij in de jaren negentig afscheid namen van het lafhartige DCH zijn wij ons heil gaan zoeken aan de andere kant van het kanaal. We waren er toen ook al meerdere keren geweest. Het waren altijd leuke weekenden in Engeland, met veel lol, drank en andere geneugten. Maar wat mij vooral opviel was de armoedige entourage. Oude, half in elkaar stortende tribunetjes, smerige sporthallen met één wasbakje met koud water voor honderd man, vies en vet eten en bovenal een armoedige competitie. Want wij waren in de midden jaren negentig de absolute helden en wonnen alles wat los en vast zat. De Engelsen waren nog kleiner dan dat ze nu zijn… en het was niet om aan te zien. Wat dat betreft is het wel ietsje beter geworden, met de nadruk op ietsje.

Toch belooft DCE dat de condities anno 2008 een stuk beter zullen zijn. Ik heb geen enkele reden om daar aan te twijfel, want DCE heeft inmiddels wel bewezen de perfecte omstandigheden te kunnen creëren voor een top-evenement. Zo is de organisatie bezig met een soort Drumcorps Rocks the Town in het centrum van London, op de vrijdagavond. Een concert onder de Big Ben, dat lijkt me helemaal geweldig! Ook wordt gezocht naar moderne accommodaties met douches en andere faciliteiten. Verder is het stadion er één om door een ringetje te halen. Groot, modern en een prachtig park eromheen dat je direct weer doet verlangen naar het Haagse Zuiderpark of het Goffertpark in Nijmegen.

Alles afwegende, denk ik dat de voordelen opwegen tegen de nadelen. Als een goed Hollander betaamd, zal ik m’n eigen biertjes meenemen en me verder niet proberen te storen aan schreeuwende footballshirtjes. Dit is de ultieme kans om Engeland te laten zien dan het echte drumcorps, en dat is voor mij kwaliteit + kwantiteit, nog steeds van het Europese vasteland komt. Aan de Engelsen om te bewijzen dat dát niet zo is. Kortom; we hebben weer een prachtige wedstrijd te pakken waar iedereen nog lang over na zal praten.

De Nederlandse top-4 heeft aangegeven veel interesse te hebben om de oversteek te maken. Natuurlijk draait alles om centjes, een showtje van tien minuten in het Crystal Palace kost gewoon duizenden euro’s. (Hoe doen die Engelsen dat toch?) Maar DCE gaat ook zoeken naar commerciële activiteiten om de kosten enigszins te drukken. Jubal heeft er wel oren naar, zet de fish and chips alvast maar klaar….

A.P.